Onnea kasvissyöjälle – elät muita pidempäänYhdysvaltojen lääkäreiden ammattijärjestön AMA:n julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan kasvissyöjät elävät keskimäärin pidempään kuin lihaa nauttivat henkilöt, kirjoittaa Wall Street Journal.
Tutkimus perustuu kasvisruokavalioon kehottavan adventistikirkon yli 73 000 jäsenen kuuden vuoden seurantaan.
Seurannassa kävi ilmi, että kasvisruokavalioon siirtyneiden riski kuolla oli 12 prosenttia pienempi kuin lihaa syövillä.
Sydänsairauksia kasvissyöjillä oli lähes viidennes lihansyöjiä vähemmän. Pihvistä kieltäytyneillä oli myös pienempi diabetes- ja munuaissairausriski.
Kalorimäärä ei ollut ratkaiseva tekijä eri ruokavalioiden välillä. Kasvissyöjien ja lihaa syöneiden päivittäiset kalorimäärät olivat samassa suuruusluokassa.
Syytä tutkimustulokseen ei tiedetä varmasti. Todennäköinen syy on kasvisruuan monesti kuiturikkaampi ravintosisältö, ja raskaampien tyydyttyneiden rasvojen puuttuminen.
Asia ei silti ole yksiselitteinen. Uppopaistettu sipulirengas on varsinainen rasvapommi, kun taas useat lihat ovat terveellisiä.
Julkaisu muistuttaa, että kasvissyöjän on muistettava pitää huoli liharuuan sisältämän raudan ja sinkin riittävästä saannista.
http://www.taloussanomat.fi/harrastukse ... 137936/139