Sinihomejuustosta tuli mieleen kielenvievä munakoiso-tapas:
Viipaloidaan koiso(t) poikittain ~1cm paksuisiksi, (voi halutessa itkettää eli suolata, valuttaa, huuhtoa ja kuivata) maustetaan miten mielii. Sivellään puolet viipaleista sinihomejuustolla (tai vaikka cheddarilla), lyödään juuston päälle toinen puoli viipaleista (tuloksena "kakkuja":viipale-juusto-viipale) ja kiinnitetään höskä hammastikulla. Paistetaa öljyssä rapsakoiksi
Munakoisosta saa vaikka mitä muutaki hyvää:
Kasvismoussakaa (
http://nasu92.vuodatus.net/blog/1731327/moussaka-paahdetuista-kasviksista/ )
Pyörtynyttä imaamia (
http://kissapoydalla.blogspot.com/2009/10/gastronomiasta-astronomiaan.html)
Aubergine parmigiana (
http://www.jamieoliver.com/recipes/pasta-recipes/melanzane-alla-parmigiana-aubergine )
Escalivada-Paahdettu munakoiso-sipuli-paprikasalaatti
2 kuorimatonta kelta- tai punaispulia, 2 1/2 dl oliiviölyjä+ öljyä sipulien hieromiseen, 3 munakoisoa, 3 tomaattia, 2 punaista paprikaa, 1 1/4 dl tuoretta sitruunamehua, 3 hienonnettua valkosipulinkynttä, suolaa, pippuria, hienonnettua persiljaa
uuni 200. pane sipulit vuokaan ja hiero oliiviöljyllä. Paista pehmeiksi, vähintään tunti. Jähdytä, kuori ja leikkaa sentin paksuisiksi viipaleiksi.
Pistele munakoisot haarukalla ja pane toiseen vuokaan. Lisää tomaatit ja työnnä vuoka samaan uuniin sipulien kanssa.
Paahda tomaattien kuori tummaksi, n. 15 min. Ota uunista, kuori ja leikkaa kuutioiksi.
Paahda munakoisot vielä pehmeiksi, ei soseutuneiksi, n. 45 min. Jähdytä ja kuori. Revi munakoisot isoiksi suikaleiksi. Pane suikaleet siivilään ja valuta.
Paahda ja kuori paprikat, leikkaa ohuiksi suikaleiksi.
Sekota kaikki.
Herkkumunakoisot (napattu oliverin jamielta)
2 suurta munakoisoa suurina kuutioina
kukkurainen tl kuivattua oreganoa
suolaa, pippuria
pieni hienonnettu punasipuli
2 kuorittua valkosipulinkynttä ohuina viipaleina
pieni nippu tuoretta silopersiljaa (riivi lehdet, hienonna varret) [kuivattuki käy]
2 rkl kapriksia (huuhdo, valuta)
kourallinen vihreitä oliiveja (poista kivet)
2-3 rkl viinietikkaa
5 suurta tomaattia paloina
(2 rkl paahdettuja mantelisuikaleita/pinjansiemeniä])
Kuumenna pari lorausta öljyä, lisää koisonpalat ja oreganoa. Mausta suolalla ja sekoittele, kunnes palat ovat kauttaaltaan öljyisä. Paista koisoja kuumalla pannulla 4-5 min sillon tällön ravistellen. lisää joukkoon sipuli, valkosipuli ja persilja, kun koisot on joka puolelta kultasia. Paista pari minuuttia. Jos ruoka näyttää kuivuvan liikaa, lisää öljyä. Lisää kaprikset, oliivit, valuta päälle viinietikkaa. Lisää tomaatit, kun etikka on haihtunut. Hauduta 15 min kasvikset pehmeiksi. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla, pippurilla ja etikalla. Päälle öljyä, pinnalle hienonnettua persiljaa ja manteleita/pähkinöitä/siemeniä.
Grillimunakoisoa tahinitahnassaiso munakoiso päät pois leikattuna, oliiviöljyä, suolaa, pippuria, muutama rosmariininoksa, 3 laakerinlehteä, 1/2 sitruunan mehu
Tahinikastike: 1 rkl tahinia, 2rkl luonnonjogurttia, 1 rkl sitruunamehua, 1 tl hunajaa, hienonnettu valkosipulinkynsi
Leikkaa koiso 1cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Valele viipaleet kauttaaltaan reilusti oliiviöljyllä. Hiero pintaan suolaa ja pippuria, sekoita rosmariini ja laakeri viipaleiden joukkoon (säästä muutama oksa molempia koristeluun).
Paahda koisoja ja yrttejä kuumalla parilalla molemmin puolin, 4-5 min, kypsiksi. Siirrä tarjoiluastiaan, pirskottele hieman öljyä ja sitruunamehua kuumille koisoille, kääntele. Jähdytä.
Sekoita tahinikastikkeen ainekset sileäksi seokseksi, lisää joukkoon 1-2 rkl kiehuvaa vettä, jotta kastike ohenee sakean kuohukerman kaltaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla.Pirskottele kastike koisojen päälle. Koristele yrteillä.
Uunikasvikset on helppoja ja maukkaita:
Paahdettua kurpitsaa (jamielta)
pieni talvikurpitsa, kuivattu punainen chili, suuri kourallinen salvianlehtiä, paloiteltu kanelitanko, oliiviöljyä
Uuni 180. Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja ota talteeen. Leikaa kurpitsa kuorineen viipaleiksi/lohkoiksi. Rouhi chili ja ripaus suolaa, lisää salvia, kaneli, sen verta öljyä, että saat sopivan sakean seoksen. Hiero seos kurpitsojen päälle. Palat pellille, mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Päälle kurpitsansiemenet, peitä foliolla ja paista 30 min, kurpitsankuori pehmeeksi. Poista folio ja kypsennä 10 min kullanruskeaksi ja rapeaksi.
Punajuurilohkoja chilin, valkosipulin ja timjamin kera4 rkl oliiviöljyä
450 g tuoreita punajuuria kuorittuina ja lohkoina
suolaa ja pippuria
1 rkl timjamisilppua tai 1 1/2 tl kuivattua Provencen yrttisekoitusta
1-2 tuoretta punaista chiliä ilman siemeniä, silputtuna (kuivattu rouhekin käy)
4 isoa valkosipulinkynttä kuorineen
Laita punajuurilohkot, öljy, suola, pippuri ja timjami (yrttisekoitus) vuokaan ja sekoita.
Paahda punajuuria uunissa 200 asteessa 45 minuuttia silloin tällöin käännellen ja lisää joukkoon chili ja valkosipuli. Paahda vielä 40 minuuttia, kunnes valkosipuli on pehmennyt ja miltei soseutunut.
Kuori valkosipulit ja sekoita sisus punajuurten joukkoon.
Pidemmän aikaakin voi joutua lohkoja paahtamaan. Parhaimpia ne ovat silloin, kun ovat aivan pehmeitä ja hieman kurttuisia.
Täytetyt juurekset (ohjetta voi soveltaa [esikypsentämättömiin] kesäkurpitsoihin/munokoisoo/paprikaan/sipuliin..)
4 suurta naurista/ selleriä/ muuta juuresta
Vettä
Täyte:
voit täyttää myös kasvismuhennoksella, tofulla tai tähteilläkoverrettua juuresten sisusta
1-2 rkl rasvaa
½ dl kypsennettyä/ idätettyä kvinoaa tai vastaavaa
Muna*
½ dl manteleita
1 tl sokeria
¾ tl suolaa
Pinnalle
rasvaa ja 1 rkl pähkivärouhetta tai kypsennettyä/ idätettyä kvinoaa tai vastaavaa
Keitä pestyt juurekset pehmeiksi vähässä vedessä, 45-60 min. Kuori ne hieman jähtyneinä. Koverra sisusta. Sekoita täytteen ainekset ja täytä juurekset. Pane voideltuun uunivuokaan ja lisää vuokaan noin desi vettä. Pane nokare rasvaa kunkin juureksen päälle ja ripottele hieman kvinoaa/pähkirouhettta/tms pinnalle. Paista 200 asteen lämmössä noin 20 minuuttia ja valele paistamisen aikana paistoliemellä.
*Kananmunan voi tietty halutessa korvata tarpeen mukaan:
http://www.elisanet.fi/puutteenpera/muna.html#koossaFeta-basilika-paprikagratiin,4 annosta (voi soveltaa vaihtamalla paprikan kesäkurpitsaan/tm)
2x 450g grillattuja paprikoita (voi myös grillata itse kovassa uunilämmössä, pistää kannelliseen astiaan ja kuoria, kun jäähtyneet)
iso nippu tuoretta basilikaa
2x200g fetaa
mustapippuria, oliiviöljyä, parmesaania kuorrutukseen
Uuni 220. Valuta paprikat, halkaise kokonaiset kahtia. Asettele kerros paprikoita uunivuokaan. Ripottele basilikaa päälle. Murenna kerros fetaa pinnalle. Mausta suolalla, pippurilla ja pirkottele joukkoon öljyä. Tee kerroksia, kunnes aineet loppuu. Raasta pinnalle parmesaania ja lisää hiven mustapippuria. Uunissa 8-10 min, juusto kullanruskeaksi.
Sittehän kaikki marinoidut jutut on helppoja: illalla sekoitetaan kasviksia/ juustoa/tm halutun kokoisina paloina öljyn ja mausteiden (muutama tippa etikkaa/sitruunamehua tekee myös terää) kanssa ja käytetään, maustumisaika marinoitavasta artikkelista riippuen , lisäkkeenä/salaateissa/tapaksina/dipattavina/pääruokana...
Parmesaania pähkinäöljyssä400g parmesaania, 1 dl oliiviöljyä, 1 dl hassel- ja saksanpähkinää
Rouhi pähkinät, kuutioi parmesaani. Sekoita, anna tekeytyä huoneenlämmössä puoli tuntia
Marinoidut oliivit (marinoi 1/2- 1 tuntia)
Marinadi 12 kourallista vihreitä oliiveja,2 hienonnettua lehtisellerin vartta, 1 tl fenkolinsiemeniä, valkosipulinkynsi hienonnettuna
Marinadi 22 kourallista mustia oliiveja, 2 appelsiininkuorisuikaletta, murskattu valkosipulinkynsi, 1tl kuivattua oreganoa