els kirjoitti:
Ja hiilarien korvaaminen vain proteiinilla, niin VHHta kuin se onkin, tuppaa viemään jonnekin ihan muualle.
Hiilareiden korvaaminen proteiinilla on käytännössä täysin mahdotonta, ellei pääosa ruokavaliosta koostu jostain proteiini-isolaatista (tai kymmenestä broilerinfileestä päivittäin).
Aiempi juttu liittyen "prodekarppaukseen", niin joo, ei se ole järkevää, jos hirveitä määriä proteiinia päivässä kauhoo, mutta itse olen käsittänyt prodekarppauksen enemmänkin aste-erona kuin jonkinlaisena absoluuttisena "rasvaa ei enempää kuin VT:llä, loput proteiinia" -hullutteluna. Jos puhdas rasvakarppi on perinteinen keto, niin tällöin pitää syödä yli 2g rasvaa per gramma proteiinia. "Prodekarppaus" taas on käsittääkseni ehkä 1:1 grammoissa rasvaa ja proteiinia - tällöin esimerkiksi 10% hiilareilla olisi karvan reilut 60E% rasvaa ja proteiinia nafti 30. Ja se voisi myös olla tasan 60/30/10, jolloin grammamääräisesti ruokavaliossa olisi hiukan enemmän proteiinia kuin rasvaa. "Prodekarppaus" tarkoittaa siis mielestäni karppausta, jossa proteiinin saanti ylittää virallisen 20E% suosituksen.
Sivumennen sanoen vaikka esim. 20/70 ja 30/60 kuulostavat olevan suht. lähellä toisiaan, niin implikaatiot ruokavalioon ovat kuitenkin melko merkittäviä. Jos elää edellisen mukaan, niin proteiinit saa helposti täyteen, ja joutuu tarkoituksenmukaisesti lisäämään rasvaa ruokavalioonsa. Jos taas elää jälkimmäisen mukaan, niin rasvaa ei tarvitse sen kummemmin tavoitella, pikemminkin sitä joutuu rajoittamaan syömällä ainakin osan ruoasta vähärasvaisena proteiinina (esim. mainittu kananfile) tai olemalla kovasti lisäämättä rasvaa ruokiin.
(Joskus helpottaa ajatella asiaa puhumalla amerikkalaisittain: liha, munat jne. ovat "proteiineja". "Prodekarppauksesta" voinee puhua silloin, kun nämä ovat ruokavalion kova ydin eivätkä esim. kontekstistaan irroitetut rasvat. Rasvaahan noista saa vaikka millä mitalla kun valitsee oikein, ja sen jälkeen riittää, kun käyttää sen ruokalusikallisen voita munakkaaseensa.)