En haluaisi masentaa, mutta faktat täällä karppifoorumilla ovat toistaisten tietojeni mukaan tällaisia:
Karppilassa on ollut tosi monta aloittelijaa, jotka ovat sanoneet olevansa vegejä. Asiasta löytyy varmaan satoja ketjuja jo nyt. Mutta suoralta kädeltä en muista ainuttakaan yli vuotta aktiivivegenä (ja terveenä pysynyttä) pysynyttä karppia. Sen sijaan muistan monta, jotka alkoivat vegeinä, ja sitten siirtyivät sekaruokaan - vähälihaiseen ehkä mutta sittenkin aika runsaasti eläinkuntaa (mm eläinrasvaa ja munia ja/tai kalaa sen vähän lihan lisäksi) käsittävään sekaruokaan. Ja näistä vaihdokkaista varsin moni kertoi vaihdon johtuneen terveydellisistä syistä.
Ja nyt, ennenkuin hermostut, niin
1. En sano, etteikö terveitä karppivegejä sellaisia olisi, mutta täällä niitä ei tunnu näkyvän. Pitkään (vaikkapa yli vuoden) karppausta käyttäneitä aktiivivegekarppeja lienee vielä jokunen, mutta terveitä? Kertokaa te muut, jos tiedätte sellaisista?
2. En myöskään sano etteikö laktoovovegenä (ja tämä tarkoittaa siis sitä, mitä [kuvittelin tätä kirjoittaessani että] lakto-ovolla käsitetään, että suurin osa kaloreista tulisi kasvikunnasta) voisi elää terveenä - mutta silloin sitä ei tehdä rasvalla eli karpaten vaan muuten - niin se on nimittäin aiemmin aina tehty. Ja syy on tämä: Keho vaatii ruoasta a) rakennusaineita, b) muutami välttämättömiä yhdisteitä mutta erityisesti c) ja runsaasti polttoainetta, tasalämpöisiä kun olemme. Kaksi ensimmäistä voi saada monella eri tavalla mutta mistä? * Rasva polttoaineena? Kasvirasvojen ongelma runsasrasvaisella ruokavaliolla (jota karppi on, koska siinä polttoaineena on rasva) on runsas omega6, joka lisää tulehdusta ja metabolisia vaivoja. Sitä voisi periaatteessa välttää syömällä vain öljyistä vain kookosta ja keräämällä muut rasvat tilkasta oliiviöljyä sekä kohtuupähkinöistä - mutta mutta, jopa periaatteessa tuo on kyllä aika rajoittavaa, varsinkin täällä pohjolassa? *Hiilarit polttoaineena? Jos ei syö runsasrasvaisesti, niin polttoaineeksi valitaan hiilareita, mikä on ok, vaikkei karppia. Mutta silloin löpöhiilarien pitää tulla glukoosi- ja tärkkelyspuolelta, koska fruktoosi eli hedelmäsokeri lisää niinikään tulehduksia ja mm diabetestä runsaasti nautittuna (tässä karppigurujen ja virallisen puolen mainnat vaarallisuudesta yhtyvät, joskin viralliset puhuvat vain valkoisesta lisäsokerista kun taas karpit puhuvat kaikesta fruktoosista). * Valkuainen polttoaineena? Tästä viimeisestä varoittelevat kaikki, sekä karppigurut että virallisterveelliset. Mikään vanha kulttuuri ei ole näyttänyt eläneen yli 20% valkuaisilla.
Ja tuossa on se on ongelmavyyhti, jota en ole nähnyt vielä suomalaisella karppauksella ratkottavan. Ja tämä ihan riippumatta soija- tai ekokysymyksistä, jotka nekin tulevat läheltä katsottuna kovin, kovin mielenkiintoisiksi.
Joten se karppien "lakto-ovo" saattaakin yllättäen tarkoittaa ihmistä, joka ei kylläkään syö punalihaa, mutta päivittäin munia (ja tai kalaa), ja tämän lisäksi sitten vielä runsaasti eläinrasvaa, koska se on polttoaineista turvallisinta kolmessa suhteessa: se ei nosta verensokereita (ja lisää nälkää kuten tärkkelykset), sen omega-kuutosten määrä on matala (eli sitä voi syödä paljonkin häiriöittä) ja siitä löytyy eläinkunnan vaativat rasvaliukoiset vitamiinit tai ainakin tarveaineita niihin (A;D;K ja D-vitamiinisynteesiinkin tarvittava kolesteroli).
/Ja muoks. Tieto on kasvanut tämänkin keskustelun aikana eli täsmennän: Määrittelyt tarkistettuna:
- Karppaus tarkoittaa hiilihydraattien reilua rajoittamista ja runsasrasvaista ravintoa. Laihdutusvaiheessa osa rasvasta voi tulla omista varastoista, jolloin ruoka ei näytä ihan niin rasvaiselta - mutta on se virallisten määritysten mukaan runsasrasvaista silloinkin.
- Vegetaristi voi syödä enimmäkseen munia ja maitotuotteita ja silti olla vegetaristi, koska kansainvälisen, virallisen määrittelyn mukaan vegetaarinen ruokavalio on "lihaton ja veretön" ruokavalio. Se ei rajoita muuta (kuten maitotuotteita tai munia). Samasta syystä nk. "semivegeily" kasviksilla ja kalalla tai vaalealla lihalla ei ole enää vegetarismia lainkaan (koska siinä syödään lihaa ja verta). Ne ovat vain valikoitua sekaruokaa siinä missä viljaton tai kalaton ruokavaliokin. Ugh.
- Vain veganismi on aitoa kasvissyöntiä. Muut ovat sekasyöjiä.
- Vain täysin ilman kasvikuntaa, munia ja maitotuotteita totetutettu syöminen on aitoa lihansyöntiä. Muut ovat sekasyöjiä.
--> Siksi karpit, vegetaristit, "semiveget" ja sen sellaiset ovat kaikki tyynni sekasyöjiä. Piste.
Ja sitten oma mielipide yllä olevilla määrityksillä:
1. Minusta täysin ilman eläinkuntaa yritetty veganismikarppaus on terveydelle vaarallista, runsaiden omega-kuutosten takia. Niihin eivät auta edes lisäravinteet (joista alempana). Ainoa mikä voisi auttaa, olisi tieten tahtoen tehty jojoilu eli rasvaa kasvattavat mättökaudet (joiden syöminkien aikana osa syömisistä muuttuisi ihonalaiseksi joskin huonoprofiiliseksi eläinrasvaksi) ja vastaavasti pitkät paastokaudet (joiden aikana keho tyhjentäisi rasvamaksaa ka lepuuttaisi haimaa ja petraisi läskien rasvahappoprofiilia aidolla kannibalismilla). Ja tälläkin tavalla eli jojoillen ongelmaksi saattaa nousta ystävämme kilpirauhanen, joka ei pidä sen enempää Pufasta kuin jojoilustakaan. Eli palaan lähtökohtaan: hyvägeeninen vegaani voinee onnistua pysymään terveenä vähällä rasvalla ja runsailla tärkkelyksillä; ehkä? ... mutta vähät rasvat ja runsas tärkkelys ei enää ole karppausta. Vaikka kumpikin kuuluukin kasvissyöjäkansojen perinteisiin.
2. Minusta terveenä pitävä karppaus vegetaristina tai minä vain muuna sekasyöjänä on mahdollista, mutta vain jos a) lyhyet omega-kuutoset eli LA saadaan pidettyä vähäisenä (muutama E-prosentti) ja jos b) fruktoosin määrä pysyy kohtuudessa (alle 15-40 g/päivä) ja jos c) hiveniä ja vitamiineja saadaan tarpeeksi imeytyvässä muodossa ja oikeissa suhteissa Noiden kolmen ehdon täyttyminen on haasteellista (tai mahdotonta) kovin kasvirasvapainotteisella karppiruoalla, finelin mukaan. Mutta ei silti, terveenä pysyminen on haasteellista myös einesruoalla tai karkki-limppareilla tai kuitu- ja rypsipitoisella suositusruoalla tai teknojauheilla. Vain vähän eri syistä itse kussakin tapauksessa. --> Vegetaarinen karppaus voi toimia muttei (finelin mukaan ja Suomessa) ilman laktoa ja/tai ovoa. Eikä ilman eläinperäisiä rasvanlähteitä, kuten vegetaristeille vielä sopiva voi tai ghee.
3. Pelkällä eläintensyönnillä voi pysyä terveenä (sen osoittaa jo historiakin), mutta epäilen vahvasti sen onnistumista Suomen markettivalikoimalla. Yksikään karppi ei ole tuossa vielä onnistunut.
Ja juujoo, kannatan sekasyöntiä. Ihminen on ollut sellainen esi-isiensä kera jo jonkun miljoonan vuotta.
|