Älä yllytä
Mutta kun kysyit, niin tässä syyssoppaa, joka ei ole ihan pikaruoka...
Aloitus kahta päivää aikaisemmin:
Laita kilo paloiteltua häränhäntää kattilaan. Peitä reilusti kylmällä vedellä, mausta parilla teelusikallisella merisuolaa, parilla laakerinlehdellä, lipstikanlehdellä, tsilinpalolla, ja vajaalla ruokalusikallisella kuivattua suppilovahveroa. Lämmitä kiehuvaksi aika hitaasti, jätä liedelle päiväksi... ja yöksi... ja toiseksi päiväksi. Maista välillä (väärä sana, ryyppää sitä reilusti välillä jos jano tulee mutta niin että hännänpalat pysyvät liemen peitossa). Poista häntäpalat ja perkaa ne talteen (huom: niistä jää käyttämättä vain luut; kaiken muun voi käyttää, kunhan se on riittävän pieninä palointa. Muttei tähän keittoon). Tähän keittoon menee liemen pinnalle kertynyt rasva ja puolet liemestä...
Jatko yhtä päivää aikaisemmin:
Ruskista 400g sikanautaa eli jauhelihaa voissa kiiltäväksi eli aika pitkään.
Jätä se sitten kannen alle muhimaan liemitilkan ja mausteiden kera muutamaksi tunniksi ja vie yöksi kylmään
Noniin, tänään siis syödään ...
Syyssoppaa (neljälle)
- Kuumenna rautapadassa luuliemen pintaan kertynyt rasva (noin desi) ja sopivasti voita (puoli desiä?).
- Kuullota tässä rehut: yksi sipuli, kourallinen tuoreita suppilovahveroita, kourallinen hapankaalia, kourallinen persiljaa, pari valkosipulinkynttä pilkottuna
- Lisää jauheliha ja lientä sopivasti paksuun maalaiskeittoon (ynnä vajaa teelusikallinen vesitettyä hunajaa), hauduttele hetki niin että maut tasaantuvat
- Suurusta 50 grammalla koskenlaskijaa pikkupaloina (ei pakko, mutta maistui hyvältä) ja sekoittele nuo sulaksi
- Juuri ennen pöytään tuontia koristele 2-3 desillä tuoreita puolukoita.
Nauti hyvässä seurassa
************
Ja puolukaton pikaversio keväältä 2014, olisiko nimeltään
puolalainen minestrone ?
- Kuumenna rautapadassa voita ja luuliemirasvaa (ehkä 75g)
- Kuullota niissä sipuli, raastettu porkkana, pienitty valkosipulin kynsi ja pikkupala raastettua selleriä. LIsää rasvaa kun muuten tästä tuli liian kuivaa.
- Lisää joukkoon lihaa (ei tarvita edes kovin paljoa, oli tällä erää ylikypsän kasslerin loput ja hiukan meetwurstia) ynnä yrttejä jos on (tarjolla oli basilikaa ja korianteria)
- Lisää liemet: pari desiä luulientä, puoli purkkia vanhahtavaa kermaa, pussillinen pakkasesta löytynyttä tulista tomaattisosetta (karpaasin vaimon ohjeella tehty ehkä vuonna 2012)
- Näyttää ensin ohuehkolta, joten lisää mukaan raastettu peruna, ja sen jälkeen tiskipöydälle unohtuneet kevythapatetut ja pikaryöpätyt linssit ynnä kourallinen hapankaalia. Eipä ole ohutta enää...
- Lopulta joukkoon vielä koskenlaskijan loput, paloiteltuna (tuskin yli 50g) ja anna hautua kunnes peruan on kypsää. Tarkista maku (tuohon tuli lisättyä hiukan jeeraa ja kolme tippaa tulista chilikastiketta)
- Leiki kevättä ja saksi päälle yhden persiljanoksan vihreät. Syö. Hyvää