VAROITUS: makuasiaa faktan lisäksi.
Löysimme viime viikolla maa-artisokan. Miten olemmekin välttyneet hoksaamasta sitä aikaisemmin? Söin eilen kermassa muhennettua valkosipulimaa-artisokkavuokaa, aivan taivaallista - täydellinen perunan korvaaja. Tuntuu perunalta, näyttää perunalta - maku kylläkin muistuttaa ensi tuntumalta lähinnä paleltunutta perunaa, mutta kun siihen tottuu sekin on ihan hyvä. (Muuten, avokado paljaaltaan maistuu just jetsulleen hyvältä makealta kiinteältä keitetyltä perunalta, johon on lisätty voita.)
Päätimme ruveta kasvattamaan sitä itse, ehdottomasti - se on kaiken muun hyvän lisäksi vielä monivuotinen. Mutta sitten kuukkeloin vähän lisää...
Suurin osa maa-artisokan hiilihydraateista on inuliinia, joskin imeytyviä sokereita ja tärkkelystäkin on 8,2 g/100 g (
Fineli). Monilla nettisivuilla sanotaan inuliinin takia maa-artisokan sopivan diabeetikolle - toisaalta siitä tulee äkkiä parikymmentä grammaa ja enemmänkin ihan tavallisiakin hiilareita; hyvää valkosipulikermalaatikkoa pistelee iloisesti paljon; perunassakin on vain vähän enemmän eli 13,2 g/100 g.
Inuliini kulkeutuu sulamattomana paksusuoleen.
Tolosen mukaan se on fruktaania, ei fruktoosia.
Tri Tolonen kirjoitti:
Fruktaanit ovat siitä erikoisia hiilihydraatteja, että ne eivät lainkaan sula mahalaukussa eivätkä ohutsuolessa, vaan kulkeutuvat paksusuoleen ja fermentoituvat siellä. Fruktaanit eivät hajoa maha-suolikanavassa sen vuoksi, että ne ovat resistenttejä ihmisen ruoansulatusentsyymien ( -glukosidaasin, maltaasin, isomaltaasin ja sukraasin) aiheuttamalle hydrolyysille. Nämä entsyymit näet kykenevät hajottamaan vain -glykosiidisidoksia, mutta eivät ß-sidoksia, joista fruktaanit muodostuvat.
Niinpä fruktaanit eivät imeydy vereen, vaan kulkevat suoliston läpi. Vaikka fruktaanit ovat sokereita, ne luokitellaan ravitsemustieteessä kuiduiksi. Niitä pidetään funktionaalisina elintarvikkeina eli täsmäruokina. Ne eivät nosta verensokeria, koska eivät edes imeydy vereen.
Sekä Tolosen että
Vogelin Terveydenhoitouutisten mukaan inuliini on aivan ihmeellisen terveysvaikutteinen. Ooh, voiko olla tottakaan?
Ei voi. Käärme luikerteli paratiisiin (paitsi että tuo 8,2 g tavan sokeria ja tärkkelystäkin on aika paljon).
Wikipediassa sanotaan:
Wikipedia inuliinista kirjoitti:
5.12.2007 julkaistun, elintarviketieteiden maisteri Marjo Misikankaan tekemän väitöskirjatutkimuksen mukaan paksusuolisyövän kasvaimet kehittyivät suuremmiksi, kun ruoka sisälsi 10 prosenttia elintarvikkeissa kuidun lähteenä käytettävää inuliinia.
Finfoodin uutinen kertoi myös Johanna Rajakangas-Tolsan, toisen väittelijän, samanlaisesta tutkimustuloksesta.
Käsitin niin, että se ei AIHEUTA syöpää, mutta jos syöpä on, se kasvattaa kasvainta.
Syöttekö te maa-artisokkaa huoleti, vai käyttekö paksunsuolen tähystyksessä ensin?
(Viimeisen virkkeen vai-lause on sitten huumorin yritys, itse kysymys tositarkoituksella kysytty.)
_________________
Timo Kuuselaa mukaillen:
Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia. Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.