karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-28 11:41:39

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 64 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 3 4 Seuraava
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko: Siideri
ViestiLähetetty: 2008-05-18 13:06:33 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
Siideri omenamehusta

n. 10 litraa omenamehua 500g sokeria 2-3 g kaliumbisulfiittia 3-4 g hiivaravintosuolaa
hiivaksi mosel tai steinberg

Kaada huoneenlämpöinen omenamehu käymisastiaan ja sekoita mehuun sokeri.
Turvota viinihiiva noin 10 minuuttia kahdessa desilitrassa 30-asteista mehua, Lisää turvonnut hiiva ja hiivaravintosuola astiaan ja ravistele astiaa hyvin.
Anna käydä, kunnes ominaispainomittari näyttää lukemaa 1000-1010 tai kunnes vesilukosta kuuluu ääni noin puolen minuutin välein. Lisää viinimehuun siinä vaiheessa bisulfiitti.
Anna siiderin seisoa käymisastiassa noin viikon ajan, sinä aikana se ehtii kirkastua ja sakka vajoaa pohjalle.
Pullota siideri.

Säilytä kylmässä, alkoholipitoisuus on vain noin 5-6 prosenttia.
Siiderin maku paranee jos säilytät pulloja jääkaapissa noin viikon verran ennen ryypiskelyä. Tästä ohjeesta tulee noin 10 litraa, joten kaikki pullot eivät ehkä jääkaappiin mahdu.

varoitus: sisältää sokeria

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2008-05-18 13:18:29 
Poissa
Voikarppi
Voikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-01-09 00:49:58
Viestit: 13637
Paikkakunta: Stadi
Onko pakko laittaa noin paljon tuota sokeria? Eikö omena ole luontaisestikin aika makea.

_________________
“It's not the destination so much as the journey, they say.
~ Captain Jack Sparrow"


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2008-05-18 14:25:36 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
Näkyy noissa kaikissa ohjeissa olevan vähintään tuon verran, toisissa jopa enemmän. Poistaisiko pitempi käymisaika sokeria, kävisikö siideriksi vähemmälläkin, en ole kokeillut. Eikös se niin ollut että pidempi käyminen lisää alkoholin määrää ? Tässä tapauksessa sokerin määrä valmiissa tuotteessa on ainakin ohjeen mukaan 85g litrassa ja alkoholipitoisuus 5%.

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2008-05-18 16:04:12 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2006-11-03 11:03:33
Viestit: 243
Paikkakunta: Tampere
Sattuipa sopivasti. Juuri tänään laitoin omat liemet muhimaan.

Mun resepti ei myöskään ole karppia, mutta harvoin (itse tehdyt) alkoholijuomat on... Teen sidut kaupan valmispakkauksesta + 2l sokerista mehutiivistettä mausteeksi + 1kg sokeria. Prossat nousee mukavasti 7-8% pintaan 8) .

Noin neljän viikon päästä on siis taas sadonkorjuujuhlat :D .

_________________
Karppaus aloitettu 26.10.2006. Hyvä meininki!


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2008-05-18 16:38:56 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
Kysyin erikoismies Jantuselta tuosta sokeriasiasta ja vastaus oli : Käyttämällä lisää vähenee sokeri ja lisääntyy alkoholi, erikoishiivoilla jopa 18% asti. Mausta en kyllä siinä vaiheessa enää tiedä, muistuttaako siideriä tai jotain muuta, mutta ei ole ainakaan liika makeata.

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2008-05-18 17:03:57 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2006-11-03 11:03:33
Viestit: 243
Paikkakunta: Tampere
Noinhan se menee. Itse käytän sidun melkein loppuun asti, noin 12 päivää taitaa olla hyvä. Vähän pitää jättää käyttämättä että jää jälkikäymiseen vielä riittävästi virtaa (ts. muodostuu hiilihappoja).

Aina on juotavaa tullut, useimmiten vieläpä hyvää. Säilyvyyttä en ole päässyt kokeilemaan, ovat huvenneet aina liian nopeasti :lol: .

_________________
Karppaus aloitettu 26.10.2006. Hyvä meininki!


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2008-05-18 19:57:03 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
Punasiideriä tuosta siideristä tulee näin: 8 litraa omenamehua
500g:sta mustikoita puristettu mehu
ja loput aineet samoja kuin ensimmäisessä ohjeessa

Ja jatko menee näin; Huoneenlämpöiset mehut kaadetaan käymisastiaan. Keitä kaksi litraa vettä ja sekoita sokeri veteen. Lisää sokerivesi käymisastiaan ja anna jäähtyä 22-24-asteiseksi.
Turvota viinihiiva ja niin edelleen ensimmäisen ohjeen mukaan.
Ja eikun kippis!

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2008-06-07 18:01:07 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
Sattuneesta syystä sisällä kaunista kesäpäivää vietellessäni löysin lisää siideriohjeita, Lauran keittokirjassa ( Pieni talo Preerialla) on myös sellainen, kirja nyt vain ei osunut silmiin, mutta tässä tämä:

5 kiloa omenoita 5 litraa kiehuvaa vettä, voi olla enemmänkin 1 tl askorbiinihappoa
Litraan mehua: 3 - 5 desiä sokeria ja 2 rkl (25 g ) sitruunahappoa.
Huuhdo omenat ja leikkaa neljään lohkoon siemenkotineen. Kaada päälle niin paljon kiehuvaa vettä, että omenanlohkot peittyvät. Lisää askorbiinihappo ja sekoita hyvin omenoiden joukkoon, estää niitä tummumasta.
Jätä astia kannella peitettynä huoneen lämpöön 7-8 vuorokaudeksi. Sekoita joka päivä. Pidä astia mieluummin keittiössä, jotta voit tarkkailla käymistä. Kolmantena ja neljäntenä päivänä käyminen vauhdittuu sen verran, että seos voi tulla yli laitojen.
Kun viikko on kulunut, valuta mehu siiviläkankaan läpi hitaasti. Siinä vaiheessa omenat ovat jo täysin soseutuneet. Mittaa mehu ja lisää siihen tarpeellinen määrä sokeria ja sitruunahappoa.Sekoita niin kauan että ne sulavat liemeen.
Kaada mehu käymisastiaan, pane vesilukko paikalleen ja jätä käymään vähintään kolmeksi viikoksi. Paremman makuista tulee vähintään kahden kuukauden käymisellä. Pullota siideri, jätä sakka astian pohjalle. Käytä mieluummin jousikorkkisia pulloja, tavallinen korkki saattaa lentää kattoon juoman kypsyessä. Säilytä viileässä.

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2008-06-09 14:01:51 
Poissa
prinsessakarppi
prinsessakarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-10-20 19:23:14
Viestit: 920
Mun oma siideri:
Lasiin valkkaria ja alkoholitonta pirkan siideriä (1,5l tönikäs, maksaa euron)

_________________
Kuva


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2008-06-09 15:28:16 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2006-01-19 10:24:25
Viestit: 827
Paikkakunta: Espoo
mantelitar kirjoitti:
Mun oma siideri:
Lasiin valkkaria ja alkoholitonta pirkan siideriä (1,5l tönikäs, maksaa euron)

+1, ehdottomasti!
Mulla taas oma ehd. paras jano/kesäjuoma (jos siis "siiderissä" pysytään) on tää: kotimainen 38%vol kuiva viljatuote 2 cl, päälle lasillinen mitätahansakevyt"siideriä", ja nauttimaan. Sekoitussuhteet vaihtelevat, paras on ehkä tuo edellinen resepti suhteet (siis sekoitus-) toisinpäin.

_________________
There is no love sincerer than the love of food.
-George Bernard Shaw-


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2008-06-09 16:53:40 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
Todellakin "siideri".

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2008-09-14 22:39:56 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-12-12 18:20:29
Viestit: 1652
Paikkakunta: Pirkanmaa
Onpa hupaisaa, että googlettamalla melkein mitä tahnsa(?) päätyy karppaus.infoon. Etsiskelen juuri netistä kovasti siiderinvalmistusohjeita ja eikös diselin ohje löydykin täältä. Ei pidä lähteä merta edemmäksi kalaan.

Tuo sokerin määrä mietityttää minuakin. Kuinkahan paljon sitä täytyy laittaa?


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2008-09-15 16:08:53 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2007-11-13 09:25:31
Viestit: 229
Paikkakunta: Helsinki
Onko Diesel tuo mehu ihan tavallista omenoista lingottua mehua sellaisenaan, vai onko sitä ensin käsitelty, laimennettu tai siivilöity jotenkin?

-nimim. Pihalla iso omenapuu täynnä omenia-


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2008-09-16 09:59:20 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Meikäläisen siideriyritelmä on kotona toista tai kolmatta päivää käymässä. Eikä siihen tarvittu kuin suodattamatonta, pastöroimatonta tuoremehua, sekä puhdas, tiivis muovipönikkä ja vesilukko. Eli lisäsokeritonta ja lisähiivatonta teelmää on täällä tulossa.

Katsotaan nyt, onko meillä kohta syysjuomaksi noin 25 litraa mietoa eli reilusti alle 10 prosentin "kovaa siideriä" (hard cider, jenkkinimitys tällaiselle Uuden englannin klassikojuomalle) kuten tietty toivon - vaiko hurjan paljon luomua omenaviinietikkaa :lol:


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2008-09-16 12:43:47 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2006-10-29 22:39:56
Viestit: 266
Paikkakunta: Rauma
Siiderin voi käyttää ihan loppuun, jolloin sokeria ei jää. Itse tein vuosi sitten siideriä oman pihan omenoista noin 25 litraa. Tuli 10 prosenttista ja niin kuivaa että natisee. Laitoin pullotusvaiheessa vähän makeutusainetta, mutta en ilmeisesti tarpeeksi. Liika ylimääräinen sokeri voi käydessään hajottaa pullot.

Ketjun aloittaja lisäsi bisulfiittia loppuvaiheessa. Ei kai tässä nyt ole kysymys kirkasteesta, jota ei aitoon siideriin kuulu lisätä, koska se tappaa hiivan ja silloin siideristä tulee ns. stilliä eli ei-kuplivaa. Aitoa siideriä, joka on muuten melkein yhtä vanha keksintö kuin olut, kuuluu dekantoida ja seisottaa riittävästi, jotta sakka tulee kokonaan pois.

Nämä tiedot on saatu lukemalla 5 kirjastosta lainattua siiderikirjaa.

_________________
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wlUWsPu/]
Kuva
[/url]


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2008-09-16 12:51:57 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2006-10-29 22:39:56
Viestit: 266
Paikkakunta: Rauma
Edelliseen viestiin lisäys: tein itse sen virheen, että lisäsin siideriin kirkastetta, eikä kuplia ole näkynyt. Se on vahvaa ja kuivaa. Maku ja tuoksu ovat hyvin samanlaiset kuin lempi-kaupansiiderissäni eli Crowmoorissa. Lantraan sitä 1:1 light-limsaan, itse tehtyä sekin. Silloin siinä on kuplia, se on miedompaa ja makeampaa. Näin vahvaa siideriä voi kypsyttää useampia vuosia, maku vain jalostuu.

Tekisi mieli kokeilla jotain muuta hedelmää tai marjoja ja tehdä vaikka vaihteeksi viiniä, kun tarvikkeet kerran on hankittu. Onko kellään sellaisesta kokemusta?

_________________
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wlUWsPu/]

Kuva

[/url]


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2008-09-16 12:56:31 
Poissa
sisukarppi
sisukarppi

Liittynyt: 2005-03-24 12:26:48
Viestit: 6190
Paikkakunta: Hesa
Kotiiiviiniä on aikoinaan tehty saavikaupalla sekä luumuista että omenista. Hyvää ja kirkasta tuli, niin ja myös tuli juotua pois.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2008-09-16 14:46:36 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2006-10-29 22:39:56
Viestit: 266
Paikkakunta: Rauma
Grasu kirjoitti:
Kotiiiviiniä on aikoinaan tehty saavikaupalla sekä luumuista että omenista. Hyvää ja kirkasta tuli, niin ja myös tuli juotua pois.


Mutta onko se hyvän makuista. Kyllä siitä känniin tulee, mutta joskus maku on tärkeämpää.

Onko jotain vihjeitä? Mitä aloittelija tekee helposti väärin?

_________________
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wlUWsPu/]

Kuva

[/url]


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2008-09-16 15:00:31 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-12-12 18:20:29
Viestit: 1652
Paikkakunta: Pirkanmaa
mala kirjoitti:
Grasu kirjoitti:
Kotiiiviiniä on aikoinaan tehty saavikaupalla sekä luumuista että omenista. Hyvää ja kirkasta tuli, niin ja myös tuli juotua pois.


Mutta onko se hyvän makuista. Kyllä siitä känniin tulee, mutta joskus maku on tärkeämpää.

Onko jotain vihjeitä? Mitä aloittelija tekee helposti väärin?


Kyllä kotiviinistä saa ihan juotavan makuista. Vertailukohdaksi ei tietenkään kannata ottaa mitään viinirypäleviinejä, vaan kysymyksessä on kelpo tapa säilöä ja kerätä pohjolan luonnon antimia ihmisen ravinnoksi.

Viininvalmistustarvikkeiden mukana tulee hyviä ohjeita, joita kannatta seurata tarkasti puhatuden, käymisaikojan ja lämpötilojen suhteen. Lapotessa kannattaa pohjasakkaa ennemmin heittä reilusti pois, kun jättää hiivasakkaa pilaamaan pullotettua tuotetta.

Yleensä kotiviininvalmistaja suurin ongelma on liika hötky. Jos malttaa odottaa pullotetun tuotteen kypsymistä pullossa vähintään puoli vuotta, niin pullosta löytyy aivan erilainen tuote, kun sinne pullotettaessa.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2008-09-22 11:25:56 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2007-11-13 09:25:31
Viestit: 229
Paikkakunta: Helsinki
Hei Mala,

teitkö siiderisi ihan vaan puristetusta omenamehusta? Ajattelin, että kun lingottu mehu on aika stydiä tavaraa niin pitäisikö sitä vähän laimentaa vedellä. Vaikuttaakohan laimentaminen käymiseen? Kauanko käymisvaihe suunnilleen kestää ja mikä on paras lämpötila?


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 64 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 3 4 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot] ja 8 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)