Ja jatkan tänne: Jos joku miettii erilaisia tuloksia, niin kerrottakoon että tässä tutkittiin sekä summamuuttujia "low-carbohydrate-diet score" että ihan erillisiä muuttujia (kuten GK, proteiini%, hiilari%, rasva%)
Ja että noissa "low-carbohydrate-diet score" summamuuttujissa tavallaan summattiin valkuaiset ja rasvat ja miinustettiin hiilarit ja sitten tällä yhteissummalla jaettiin porukka kymmenyksiin. Paitsi että se tehtiin kolmella eri tavalla:
1. jaossa mukana kaikki hiilarit, kaikki valkuaiset ja kaikki rasvat
2. jaottelussa mukana kaikki hiilarit, mutta valkuaisista vain eläinvalkuaiset ja rasvasta vain eläinrasvat
3. jaottelussa mukana kaikki hiilarit, mutta valkuaisista vain kasvivalkuaiset ja rasvasta vain kasvirasvat
... eli kaikissa kvintiileissä syötiin jaosta riippumatta sekä eläin- että kasviperäisiä tuotteita. Mutta jaottelu itsessään tehtiin joko käyttäen kaikkia kaloreita tai ottaen mukaan vain osa niistä.
Niinpä alla on kolme eri jakoa (joilla on keskenään erilaiset markojakautumat, GK't ja muut) ja näille summamuuttujille on laskettu riskit. Mutta niiden lisäksi on onneksi laskettu riskit myö tavallisille makroravinteille ja GK'lle ja vielä muutamalle lisämuuttujallekin (mm eläinrasva, kasvirasva, eläinvalkuainen..). Harvardilaista hyvää työtä siis taas kerran, vaikka miten tulkinnassa näkyykin hiukan toisia painotuksia kuin mihin itse data oikeuttaisi
*****************************
Loppupäätelmä:
Tässä tutkimuksessa on yksi muuttuja jonka vaikutus riskiin menee kirkkaasti ja kaukaa kaikkien muiden ohi, ja se on glykeeminen kuorma, mikä tarkoittaa että terveiden naisten diabetesriskiä ehkäistään parhaiten kun sekä vähennetään hiilihydraattien määrää että siirrytään hitaisiin.
Ja siis aidosti hitaisiin, eikä hitaaksi väitettyyn nykyleipään tai pikapuuroon (jotka kummatkin ovat nopeita).
Paljon vähemmän merkityksellisiä ovat ne muut, eli
- se ettei eläintuotteille saatu minkäänlaista riskiä
- se ettei kasviproteiineille saatu minkäänlaista etua
- se ettei kokonaisrasvalle löydetty mitään riskiä
- ja se että ensimmäiset 20E% kasvirasvaa voivat olla vielä suotuisiakin, ainakin jos ne on valittu niin, ettei Pufaa tule kovin paljoa
***************
Ja jos mennään henkilökohtaisuuksiin tai Annikaan tai karppeihin... niin juuri noin me syömmekin. Siis, karpit ja annika suosittavat ja vaikkapa minä kuten moni muukin vahna karppi syö täsmälleen tällaisten kehysten mukaan:
- Tärkeimpänä kaikessa on glykeeminen kuorma (joko rankka hiilarien grammarajoitus tai vähän pikkuisen pienempi hiilarimäärärajoitus mutta sitäkin rankempi hiilareiden laaturajoitus. Ja - kaikki nämä ryhmät rajoittavat muutakin kuin laatua; muuten GK'ta ei saa riittävän alas.)
- useimmat saavat kevyesti 15-20% päiväenergiastaan kasvirasvoista (joka siis on keskiverrosti noin 30-40g, jonka saa vaikkapa jos syö ruokalusikallisen öljyä ja kourallisen pähkinöitä)
- ... mutta kaikilla meillä pääosa päivän energiasta tulee eläinrasvoista (suurin osa) valkuaisesta ja niukahkoista hiilareista. Ei kasvirasvoista eikä kasvivalkuaisesta
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)