Meduusa kirjoitti:
Heippa!
Ja toinen kysymys (vastaus varmaan löytyy jo valmiiksi näiltä sivuilta, mutta en sattunut löytämään...): olenko ymmärtänyt oikein, että tankatun proteiinin määrän pitäisi olla min. 1,2*paino ja max. 2*paino? Ja rasvassa 50g minimi, mikä on maksimi?
Vastauksista kiittäen, Meduusa
Suunnilleen noin. illa huomautuksella että vahvasti ylipainoisen on syytä laskea nuo proteiinit sellaisen painon mukaan joka vastaisi paremmin lihasmassaan suhteutetua normaalipinoa so jotain sen
tapaista että rasvaprosennti naisella pyörisi jossain 20+% tuntumassa.
Jos rasvakertymästä runsasylipainoinen laskee proteiinit koko painonsa mukaan menee se turhan korkealle.
Ravitsemuksellinen ääriminimi proteiinille on alhaisempi, jopa 0,5g/painokilo mutta se edellyttäisi BV100 proteiinia ja se ei ole ainakaan ketogenisella suotava koska proteiini osallistuu myös hormonitasojen säätöön. Siis, mieluiten terveelle ihmiselle 1,5 -2g/normaalipainokilo. Jossain on ketogeeniselle annettu (normaaliliikuntaisen osalle tietenkin) suositelluksi maksimiksi 2,5. Korkeampikin on mahdollinen mutta alkaa olla elimistö pulassa monessa suhteessa eikä siitä edes ole mitään hyötyä, ellei sitä tehokkaasti käytetä lihasmassan kasvattamiseen. Liian runsas ylimäärä proteiinia energiantuotantoon johtaa esim typpitaseongelmiin ja turhaan munuaistressiin muutenkin. Siksi on tärkeää pitää rasva pääpolttoaineena. Jota se ketogeenisella onkin noin 80e% osuudella kokonaiskulutuksesta. (tuo ei ole syödyn ravinnon rasvaenergiaprosentti laihdutettaessA)
Rasvojen minimistä kai ollaan monia eri mieliä. Jos syö proteiinia 100g ja rasvaa 50g on siitä rasvasta saatavilla energiaksi 450kcal ja proteiinista 400kcal. Tuollainen ruoka muuten olisi aika niukkarasvaista. Keskimääräisesti paljaassa kananmunassa tai sianlihassa on enemmän rasvaa jos tuo proteiini olisi niistä peräisin. Mutta tuskinpa juurikaan alle 50 rasvagramman on syytä mennä. Ja 100g rasvaa luonnollisena ravintoaineisiin sisältyvänä päivittäin on aivan normaalia silloin kun ravinto koostuu lihasta, kalasta, maitotaloustuotteista, munista jne...eikä tarvitse edes itse lisätä rasvaa ...
Yksipuolinen ravinto ei ole hyväksi rasvojenkaan osalta vaan sitä on hyvä saada kaikista mainituista lähteistä... mukaanlukien kasvikunnan tuotteiden sisältämiä.. esimerkkinä mantelit ja pähkinätkin. Sellaiset kasikunnan rasvat joita tyypillisesti ihminen ei luonostaan ilman teollisuusprosesseja ole muinoin saanut ruokaansa runsaammin lienevät turhia, ehkä jopa haitallisia, ainakin ruuanvalmistusprosesseissa. En edes oikein ymmärrä miksi ruuan valmistuksessa tarvitaan kummemmin käyttää lisärasvaa. Ne rasvat joita ihminen luontaisestikin on saanut syödäksen lienevät aika hyviä. Oliivi, avokado, kookos jne... Olisiko esi ihminen mahtanut rypsiä paljoa popsia...vaikka se lieneekin parhaasta päästä näitä nykyhömpötyksiä..
Mutta ei ole erinomainen tai ylikäyvä kilpailija luonnollisemmille.