Einesten ylistystä, teollisuus kiittää Iltalehteä ja Noora Vileniä
Sanni, 39, halusi helpomman arjen ja alkoi syödä eineksiä: Ruoanlaitto on hukkaan heitettyä aikaaLainaa:
Sanni syö kasviruokaa, välttelee vehnää ja maitotuotteita ja lisäksi treenaa. Säännöllisen ruokavalion noudattaminen tuntui ennen työläältä, mutta ei onneksi enää.
”En ole tehnyt viiteen vuoteen ruokaa, vaan syönyt vain eineksiä.”
Kun tamperelainen kuvataiteilija Sanni Seppä, 39, kuuli erään ystävänsä sanovan näin, se mullisti hänen maailmansa.
– Ajattelin, että jos ihailemani ja arvostamani ihminen syö eineksiä, niin ehkä en itsekään olisi huono ihminen, jos tekisin niin.
Seppä otti rennomman otteen ruokailuun.
– Silloin einesmaailma aukesi. Että ruoanlaittoon ei aina tarvitsisikaan laittaa niin paljon energiaa ja aikaa!
Ihminen, jolla on aina nälkä
Ruoka on aina ollut keskeisessä asemassa Sepän elämässä. Hän kertoo joutuvansa miettimään ruokaa päivittäin, pakon sanelemana.
– Minä olen se ihminen, jolla on oikeastaan aina nälkä, Seppä kertoo.
– Jos olen esimerkiksi kavereiden kanssa syönyt ravintolassa isot annokset, niin parin tunnin päästä tarvitsen jo lisää ruokaa, kun muut ovat edelleen ähkyssä.
Nälkä ei varoittele Seppää esimerkiksi vatsan kurinana tai vain vähän nälkäisenä olona.
– Naps, se vain iskee! Verensokerini laskee, olen äkäinen, päätä särkee ja heikottaa, Seppä kertoo.
Kasvissyöjäksi 11-vuotiaana
Seppä ei ollut koskaan ajatellutkaan, että hän voisi hyödyntää eineksiä ruokailuissaan.
– Aloin kasvissyöjäksi 11-vuotiaana.
Tuolloin, vuonna 1991, kauppojen valikoima ei ollut yhtä runsas kuin nykyisin, mikä tarkoitti, että jos kasvisruokaa halusi syödä, se piti valmistaa itse.
Vasta tuttavan paljastus valmisruokien syönnistä avasi Sepän silmät: valikoima oli kasvanut 90-luvun alusta...