Sammakoita päästelee suustaan professori Korpela osoittaen täydellisen tietämättömyytensä ketoruokavaliota koskevasta tieteellisestä näytöstä sekä ennakkoluuloisesta ja pahantahtoisesta suhtautumisestaan siihen. Professorin kannattaisi lukea edes yksi kirja ketoruokavaliosta. Monet niistä ovat varsin kansantajuisia. Pätkäpaastoilun todellisista eduista kuten insuliinitason pitämisestä matalalla ja autofagiasta hän ei tietenkään puhu mitään.
https://www.terve.fi/artikkelit/paasto- ... staa-kehoa”
Kun elimistö ei saa tarpeeksi ravintoa, ensin laskee verensokeri. Silloin suorituskyky heikkenee. Ihminen ei jaksa enää liikkua yhtä paljon, eivätkä aivotkaan toimi aivan mallikkaasti.
– Tutkimuksissa on havaittu, että ihmisen työteho laskee jo siitä, jos aamiaisen jättää väliin, Korpela sanoo.
Aivot käyttävät pääasiallisena energianlähteenään glukoosia. Kun sitä ei saada tarpeeksi ravinnosta, seuraavaksi elimistö tyhjentää maksan glykogeenivaraston. Sen loputtua se siirtyy hajottamaan lihaksia, sillä niistä saadaan energiaa. Keho siis tuhoaa omia kudoksiaan pitääkseen yllä elämää.
– Aivot pystyvät käyttämään ketoaineita jonkin verran. Jos niitä syntyy, elimistö on kuitenkin nälkiintynyt, eikä se ole terveellistä, Korpela sanoo.
Jos tila jatkuu tarpeeksi pitkään, keho ottaa käyttöön säästöliekin. Se tarkoittaa, että keho hidastaa aineenvaihduntaa. Sitten elintoiminnot alkavat yksi kerrallaan lakata, ja aineenvaihdunta menee sekaisin.
Jos ihminen paastoaa tarpeeksi ankarasti, elimistössä alkaa syntyä ketoaineita. Tällöin myös näläntunne saattaa kadota.
”
Kommenteissa Juha kysyy:
”
Ymmärtääkseni keho varastoi ylimääräisen ravinnosta saatavan energian rasvaksi elimistöön niin miksi ihmeessä se alkaisi hajottamaan lihaksia ulkoisen ravinnon loputtua? Varsinkin kun otetaan huomioon, että grammassa proteiinia on 4 kcal ja grammassa rasvaa, jota ihmisen oma rasvakin osakseen on, on 9 kcal. Eli miksi ihmeessä keho käyttäisi tarvitsemaansa lihasta energiaksi kerta rasvaakin on, olettaen, että sitä on?
”
Pekka Lönnrotin kommentti:
”
Valitettava pelotteluartikkeli, jonka taustalla on joko tietämättömyyttä esim. ketogeenisestä ruokavaliosta tai sitten tietoista ohjausta väärään suuntaan. On totta, että esim. lopettamalla jatkuva alkoholin käyttö, niin voi yhtälailla sanoa krapulatilasta: "Silloin suorituskyky heikkenee. Ihminen ei jaksa enää liikkua yhtä paljon, eivätkä aivotkaan toimi aivan mallikkaasti." Olisi kuitenkin hullua pitää tämän selviämisvaiheen perusteella raittiutta vaarallisena ja vältettävänä asiana. Aivot eivät tarvitse syötyä sokeria lainkaan. Ne toimivat jopa paremmin ketoaineilla kuin glukoosilla ja maksa tuottaa ketoaineiden lisäksi glukoosia tarpeeksi vereen ylläpitämään tasaisen verensokerin punasoluille, joissa ei ole mitokondrioita sekä hormonaaliseen säätelyyn ja samalla niin, että elimistöä tuhoava verensokerien ja insuliinitasojen jatkuva vuoristorataa päättyy.
Elimistö uusii valkuaisaineita jatkuvasti eli ne hajoavat ja rakentuvat uudelleen. Tässä käytetään suurimmalta osalta olemassa olevia aminohappoja mutta prosessi ei ole aivan täydellinen ja pieni osa joutuu hukkaan. Kun elimistö ei varastoi valkuaisaineita, niin tuo pieni osa on korvattava ravinnosta ja se on luokkaa 100 g/päivä. Aktiivisella kehonrakentajalla 1,5 - 2 kertainen. Jos ravinto ei sisällä valkuaisaineita, niin n. kahden vuorokauden kuluttua elimistö ei kykene enää täysin uusimaan kaikkia kudoksia vaan esim. vähällä käytöllä olevat lihakset pienenevät.
Eli tältä kannalta yli 48 tunnin paastot eivät ole suositeltavia mutta esim. 16 tunnin paasto vaikka päivittäin ylläpitää elimistön tervettä ja luonnollista kykyä käyttää kaikkia ravintoaineita tehokkaasti hyödyksi eikä vain voittopuolisesti hiilihydraatteja, kuten nyt niin tyypillisesti tapahtuu ja rasvat vain lisääntyvät ja kulkevat mukana eivätkä tule koskaan käyttöön.
”