Jännällä tavalla on ruokavalio yksinkertaistunut viimeisen runsaan puolen vuoden aikana ja ihan vain mielitekojen tai niiden puutteen vuoksi. Minä kun olen tottunut kuuntelemaan kroppaa ruokaostoksilla niin helmikuun jälkeen olen syönyt lähinnä vain kolmenlaisia aterioita:
(Aamulla rasvakahvi eli kermaa + voita kahviin, en kyllä oikein edes laske ateriaksi)
Arkisin päivällä lounaaksi kefiiriä + kuohukermaa + mustikoita + muutama pähkinä -pöperö. Nyt mansikka-aikaan korvautuu usein mansikoita + kuohukermavaahtoa -aterialla, viikonloppuna aina.
Ja iltaruoka on sitten ollut jompi kumpi näistä:
Luuliemikeitto häränhännästä, vihanneksina punakaali + punasipuli + valkosipuli, ehkä vähän salviaa tai meiramia.
tai
Pihvi (entrecote tai etuselkä, ei mitään rasvattomia fileitä tms. ), pätkä kurkkua & pöperö jossa smetanaa + hapankaalia + pannulta valutettu pihvin paistirasva.
Tässähän alkaa kohta olemaan semikarnivoori, tuntuu että kroppa on ruvennut haluamaan enemmän lihaa ja maitotuotteita/maitorasvaaa ja vähemmän rehuja/marjoja kuin ennen. Eikä millään tunnu kyllästyvän näihin kahteen liharuokaan.
Viime kuun lopulla ostin ja keitin pihvikarjan kielen, eikä se ollut yhtään niin hyvää kuin muistin. Kananmunia en ole ostanut yli puoleen vuoteen, kun eivät vaan innosta mitenkään. Tällä viikolla tein pitkästä aikaa lammaskaalia, eli lampaankylkeä, kaalia, sipulia, mutta sekään ei maistunut kuten ennen, tosin syynä saattoi olla sekin että kylki oli mietoa ja vähärasvaista karitsaa, kun löytyy kunnolla villasukan makuinen ja runsasrasvainen kylkipala, kokeilen ehkä uudelleen.
Tuntuu etten halua syödä enää mitään muuta kuin naudanlihaa (ensisijaisesti pihvikarjaa, mutta ainakin aina kotimaista: häntä luuliemikeittona ja runsasrasvaiset pihvit), punakaalia, punasipulia, valkosipulia, kurkkua ja maitotuotteita muodossa voi, kerma, smetana, kefiiri. Kaikki muu on ollut vähäistä ja satunnaista nyt siis kohta puoli vuotta. Vähäiset ja satunnaiset muodostuvat lähinnä juustoa + smetanaa + muutama pähkinä iltapalasta silloin harvoin kun 2 aterian lisäksi sellaista kaipaan ja sitten satunnaisesta naudankielestä tai lampaankyljestä. Joskus myös kasvattelen vihanneskrassia, mutta en edes joka kuukausi. Ehkä kerran kuussa purkki sardiineja oliiviöljyssä.
Ehkä sen harhan häivyttäminen että pitäisi syödä kasviksia - tai mitään muutakaan - monipuolisesti on vain kestänyt lähes sen kohta 10 vuotta mitä olen karpannut. Jos viisi eri kasvia ja kaksi eri marjaa riittää kropalle, niin mikä minä olen vastaan väittämään?* Ja epäilen että kroppani, joka vaikuttaa kovasti valintoihini koska kyselen sen haluja aina ostoksilla käydessä, on innostunut enemmän karnivooriajatuksesta, kuin tietoinen mieleni.
Menin aika monta vuotta tosi matalilla proteiineilla (lihasmassa kasvoi silti) ja lihattomiakin päiviä oli pari kertaa viikossa. Sen jälkeen kun joka tuutista rupesi tulemaan karnivoorijuttuja, niin kroppa alkoi pyytää lisää lihaa...
Olo ei ole tämän seurauksena niin parantunut kuin huonontunutkaan, sama hyvä erinomaisen terve fiilis kuin koko karppausajan.
* Okei, juon kahvia, syön vähäisen määrän raakakaakaopapuja & 99% suklaata, käytän myös paria yrttimaustetta ja chiliä, mutta niiden kalorimäärät eivät todellakaan ole merkittäviä, kun tässä nyt puhutaan bulkkiruuasta.