Mielenkiintoista, että Uutispalvelu Duodecim mainitsee ultraprosessoiduista ruuista ensimmäisenä massajalostetut ja pakatut lihatuotteet.
Lainaa:
Ultraprosessoiduilla ruoilla tarkoitettiin muun muassa teollisesti massatuotettuja ja pakattuja lihatuotteita, leivonnaisia, leipiä, nuudeleita, valmisruokia, virvoitusjuomia ja herkkuja. Eli ruokia, joissa on paljon säilöntäaineita, suolaa, huonoja rasvoja, lisättyä sokeria ja vähänlaisesti vitamiineja ja kuituja.
Lukijalle voi syntyä vaikutelma, että esimerkiksi pakattu jauheliha olisi ultraprosessoitua ruokaa. Ei ole. Yleensäkin vain pieni osa lihatuotteista on ultraprosessoituja. Lihajalosteiden osuus ultraprosessoidun ruuan aiheuttamista ongelmissa on pieni verrattuna sokerista, jauhosta, siemenöljystä ja lisäaineista tehtyyn teolliseen ruokaan. Ongelmallisimpia lihajalosteista ovat suomalaiset jauhomakkarat. Ja feikkilihat, kasviperäiset vegaanit lihankorvikkeet, tietenkin ovat mitä suurimmassa määrin ultraprosessoitua tavaraa.
JAMA:n artikkelin ensimmäisessä kommentissa esitetään uskottava selitys: Ultraprosessoitu ruoka aiheuttaa tyypin 2 diabetesta, koska se nostaa massiivisesti verensokeria, mitä seuraa massiivinen insuliinin eritysryöpsähdys. Kun tämä toistuu riittävän usein ja riittävän pitkän aikaa, beettasolut joutuvat liian koville ja kun eivät enää selviydy tehtävästään, ne tekevät ohjelmoidun itsemurhan (apoptoosi).
Lainaa:
Plausible mechanism explains this study’s results.
Human evolution expects glucose to be released little by little from the liver, just as needed. Then, blood glucose never rises very much or very fast and our beta cells are never overtaxed. But, dietary carbs, especially modern quick-digesting carbs, cause blood glucose to rise massively and quickly, requiring massive and quick insulin secretion. This threatens the very survival of our beta cells.
The main trigger of apoptosis is failure of a cell to perform its function; so requiring beta cells to massively and quickly secrete insulin tempts..