Oliiviöljy on maailman väärennetyin elintarvike - kiinnitä huomio näihin 4 asiaanLainaa:
Oliiviöljy on yksi ruokahuijarien parhaimpia tulonlähteitä, joten ei siis ihme, että se sanotaan olevan maailman väärennetyin elintarvike.
Suomalaisessakin ruokakaupassa on yhä enemmän oliiviöljyvaihtoehtoja. Mistä ihmeestä voi tietää, että mitä öljyä kannattaa ostaa?
Viini- ja ruokatarvikkeiden maahantuoja Ceesta Oy:n yrittäjä Taru From on perehtynyt oliiviöljyihin.
From tietää, että oliiviöljyjen kanssa pitää olla tarkkana.
– Oliiviöljyä arvioidaan niin, että sen maussa tulisi olla pehmeyttä, hedelmäisyyttä, puhtautta ja myös tietty pippurisuus. Tuoksun tulisi olla hyvä.
From on ilokseen huomannut, että ruokakaupoissa on koko ajan paremmin tarjolla myös laadukkaita oliiviöljyjä. Yksi laadun mittari on hinta. Halvalla on vaikea löytää hyviä öljyjä.
Mitä pullo kertoo?
Huomio kannattaa hinnan lisäksi kiinnittää myös itse pulloon.
Pullon etiketissä saattaa olla maininta mitalisijoista kilpailuissa. Mutta esimerkiksi Italiassa on jokaisella maakunnalla ja kylällä omat kisansa. Siellä lähestulkoon kaikki ovat saaneet jonkun palkinnon.
Sen sijaan New Yorkissa on keväisin isot oliiviöljykilpailut The NYIOOC World Olive Oil Competition, jotka ovat maailman arvostetuimmat.
Usein oliivipullon kyljessä lukee vain valmistusmaa, mutta mitä enemmän siinä on tietoa, sen parempi. Tiedossa saattaa olla jopa kylä, jossa oliivit ovat kasvaneet.
– Pohjois-Italian kylmien alueiden oliiveissa on enemmän pistävyyttä ja voimakkuutta. Lämpimiltä alueilta tulee usein pehmeitä oliiviöljyjä, jotka ovat ruuanlaitossa ja viimeistelyssä vähän kevyitä, From kertoo ja jatkaa:
– Oliiviöljyjä on kevyitä, keskivahvoja tai runsaita ja voimakkaita riippuen lajikkeista ja alueista. Öljyillä on eri käyttötarkoitus voimakkuudesta riippuen. Moni ajattelee, että oliiviöljy on vain paistamiseen tai salaattiin, mutta sitä voi käyttää lähes minkä tahansa ruuan viimeistelyyn. Esimerkiksi pihvin, risottojen ja liharuokien.
Oliiveissa on aivan niin kuin viineissäkin erilaisia lajikkeita. Lajikkeita voidaan sekoittaa tai sitten öljy voi olla valmistettu vain yhdestä lajikkeesta.
Vain ekstra virgin
From sanoo suoraan, ettei hän edes tunne kunnolla muita kuin ekstra virgin öljyjä, sillä mitään muita öljyjä ei kannata käyttää.
Kylmäpuristetut neitsytoliiviöljyt ovat laadukkaimpia öljyjä. Hinta hyvästä oliiviöljystä on noin 15-20 euroa. From muistuttaa, että hyvä öljy antaa vastinetta rahalle useaksi kuukaudeksi.
Jos on mahdollisuus päästä maistamaan ja haistamaan öljyjä, on siihen syytä tarttua. Tuoksu on jo yksi laadun kriteeri.
Hyvän oliiviöljyn erottaa siitä, ettei se jätä suuhun rasvaista makua. From kannustaakin maistelemaan öljyjä. Öljyn makua on turha pelätä.
– Voit yllättyä positiivisesti.
Oliiviöljy tulee säilyttää suojassa auringonvalolta ja huoneenlämmössä. Vaikka pullon kyljessä lukee, että viileässä, ei se kuitenkaan tarkoita jääkaappia. 10-20 asteen paikkeilla oleva lämpötila on juuri sopiva.
Oliiviöljyä ei todellakaan kannata jättää kaappiin odottamaan oikeaa käyttöhetkeä. Se hetki on heti. Oliiviöljy on tarkoitus nauttia nopeasti.
Laadukas tuorepuristettu oliiviöljy on parhaimmillaan tuoreena, heti pullotettuna. Laadukkaassa oliiviöljyssä on myös kaikki ravintoaineet tallella paremmin kuin prosessoidussa öljyssä.
Mieluummin kannattaa ostaa tumma pullo, sillä valo on yksi öljyn laatua heikentävä tekijä. Jo puolessa vuodessa öljyn maku muuttuu. Ja parissa vuodessa ne on syytä käyttää pois. Toki sitä vanhempiakin öljyjä voi vielä käyttää, mutta niiden maku on sen verran muuttunut, että From suosittelee käyttämään niitä vain ruuanlaitossa.
– Heti vain öljyt käyttöön, silloin niistä saa parhaimmat maut. Oliiviöljyjä ei kannata säästää hamaan tulevaisuuteen.
Kun ostat öljyä, muista:
1. Halpa hinta kertoo huonosta laadusta.
2. Osta vain ekstra virgin -öljyjä.
3. Hyvä tuoksu on merkki hyvästä öljystä.
4. Hyvä öljy ei jätä suuhun rasvaista makua.