karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-04-18 18:25:51

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 517 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 116 17 18 19 2026 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2018-09-03 17:04:00 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29275
Viralliset asiantuntijat sanovat, että ellet mätä hiilareita, aivosi pysähtyvät. Se ei pidä paikkaansa.

Ilman suolaa ne kylläkin pysähtyvät:

https://twitter.com/drjamesdinic/status ... 5334195205


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-09-25 16:56:50 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29275
Totuus suolasta ja suolapelottelun lyhyt historia Jason Fungin kertomana:

https://idmprogram.com/salt-scare/


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-10-17 10:55:20 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29275
Ja toisella kotimaisella:

https://www.dietdoctor.com/se/sanningen ... -434062509


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-12-08 17:40:11 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4877
Lääkärilehti
Lainaa:
Suolasuositukset pätevät edelleen

Kansainvälisen PURE-tutkimuksen (1) mukaan suolan terveyshaittoja on liioiteltu, ja mm. suolan vähentämistä vastustava amerikkalainen Salt Institute on markkinoinut tuloksia. Mutta miten on tutkimuksen luotettavuuden laita?

Suolan terveysvaikutusten arvioinnissa on oleellista se, miten ja kuinka luotettavasti altistus on arvioitu (2). Päivittäisestä natriumin saannista erittyy vuorokausivirtsaan normaalisti keskimäärin 93 % (3). Natriumin mittaus siitä onkin kultainen standardi väestön suolan saannin arvioimiseen. Se tietenkin edellyttää, että keräysten täydellisyys on varmistettu, suolan saannin päivittäinen vaihtelu otetaan huomioon eikä ohjeita suolan käytön vähentämiseksi ole annettu. Tällöin yksi mittaus riittää.

Suolan terveyshaitat ovat selvät ja koskevat valtaosaa väestöstä.

Yksilön suolansaannin arviointi on haasteellisempaa. Tasaisenkin saannin aikana vuorokausivirtsan natriummäärä vaihtelee suuresti ja noudattaa aldosteroninerityksen 7 päivän infradiaanista rytmiä (4). Vuorokausivaihtelu yksilöllä on jopa suurempaa kuin yksilöiden välillä (5), ja tämä vaikeuttaa suolan ja tautiriskin yhteyksien arviointia. Luotettavaan suolan käytön arviointiin tarvitaan 4–7 ei-peräkkäisen päivän vuorokausivirtsan mittaukset (2). Suolan käyttö vaihtelee kuitenkin myös pitkällä aikavälillä, ja tautiriski saattaa tulla luotettavasti esiin vasta, kun arvio perustuu usean vuoden aikaisiin mittauksiin (6).

Haastavaksi ja kalliiksi koettu vuorokausivirtsan natriumin mittaus on isoissa aineistoissa, kuten PURE-tutkimuksessa (1), korvattu kertavirtsanäytteestä kaavojen (esimerkiksi Kawasaki, Tanaka, Intersalt, PAHO) avulla lasketulla natriumin saannilla. PURE-tutkimuksessa käytettiin aasialaisen väestön analyyseihin kehitettyä ja validoitua Kawasakin kaavaa (7). Aamun ensimmäisestä virtsanäytteestä määritettiin natrium ja kreatiniini, ja natriumin vuorokausisaanti arvioitiin laskukaavan avulla.

Menetelmään liittyy useita ongelmia. Se on alun perin kehitetty väestön eikä yksilön suolansaannin arviointiin. Korrelaatio vuorokausivirtsasta tehtyihin mittauksiin on suhteellisen huono (7–10). Menetelmä yliarvioi keskiarvoa alempaa ja aliarvioi keskiarvoa suurempaa natriumin saantia, mikä puolestaan latistaa suolan ja tautiriskin välisiä yhteyksiä (7–10). Lisäksi Kawasakin kaavalla arvioidun suolansaannin yhteys sydän- ja verisuonitautiriskiin oli mm. PURE-tutkimuksessa J-käyrän muotoinen, kun riski vuorokausivirtsan avulla määritettynä on lineaarinen ilman kynnysarvoja (11). J-käyrä perustuneekin kelvottomaan natriumin saannin arviointimenetelmään.

Korkea ikä, hypertensio, vasemman kammion hypertrofia, sydämen vajaatoiminta ja erityisesti diureetit voivat lisätä yöaikaista natriumineritystä, joka terveellä väestöllä on päiväaikaista pienempi (12). Sairaudet myös vähentävät suolan saantia useistakin syistä, ja seurauksena on käänteinen kausaliteetti: seuraus (sairaus) heiluttaakin syytä (suolansaanti). Näitä sudenkuoppia PURE-tutkijat eivät aiemmasta kritiikistä huolimatta ole edelleenkään huomioineet.

Tieteellisesti päteviä kriteereitä suolan ja terveyden välisten yhteyksien arviointiin on julkaistu, ja virtsasta tehtävien mittausten käyttöön ja tulkintaan on tulossa tarkennuksia (2). Toivottavasti tieteelliset aikakauslehdet ottavat ne käyttöönsä.

Tutkijoiden motiivit herättävät kysymyksiä. Kuka hyötyy? Tutkimuksen rahoittajat, tutkijat, jokin muu taho? Usea teollisuuden ala joka tapauksessa kärsisi suolan vähentämisestä. Analogia tupakkateollisuuden harjoittamaan tupakan haittojen kieltämiseen on ilmeinen.

Suolan terveyshaitat ovat selvät ja koskevat valtaosaa väestöstä. Kansalliset ja kansainväliset suositukset suolan käytön vähentämiseksi pätevät edelleen.

Kirjoittajat
Antti Jula
tutkimusprofessori, sisätautiopin dosentti
THL, Turku
Timo Strandberg
geriatrian professori
Helsingin ja Oulun yliopistot ja HUS

Knuuti ja Fogeli twiittailevat
Lainaa:
Olisiko PURE-tutkimus ollut parempi jättää tekemättä? Muuhun näyttöön ristiriitaisia ja outoja tuloksia rasvoista, hiilareista ja suolasta. Sen mukaan myös tupakointi olisi naisille terveyttä edistävää. Somepöhinää, kun unohdetaan näytönasteen hierarkia.

Lainaa:
Mikael Fogelholm
‏ @MikaelFogelholm
20 min20 minuuttia sitten
Globaaleja vertailuja sisältäviä tutkimuksia on tosi vähän, siksi PURE on sinänsä kiinnostava. Mukavaa olisi ollut vain lukea kriittisiä tulkintoja, niin tekijäryhmän kuin muiden puolelta.

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-01 16:08:35 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29275
Sydänliitto jatkaa naiivia propagandaansa, jonka mukaan suolan saantia pitää aina vaan vähentää. Moni mummo ja pappa kärsii taas ensi kesän helteissä kuivumisesta, jonka seuraukset voivat olla hengenvaarallisia.

https://www.is.fi/terveys/art-200000598 ... wk240VTosw


Lainaa:
– Mitä vähemmän, sen parempi, hän tiivistää.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-01 16:51:10 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93644
Talvella, kovilla pakkasilla voi kuivua yhtäläisesti kuin helteillä.

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-01 17:15:58 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2018-09-11 12:55:53
Viestit: 262
Siitä voidaan olla monta mieltä, mikä on se optimaalisin suolan saanti sydämen kannalta. Mutta se on ainakin varmaa, ettei se ole alle 5 g.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-01 17:22:56 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47634
Paikkakunta: HomeSweetHome
Eikö olekin silti hassun hauska juttu, ettei näillä kotimaisilla PUREn kriitikoille löydy mitään oikeasti kritisoitavaa : )
... paitsi tietenkin väärä lopputulos. Ja se ettei tällaisia tuloksia saisi edes julkaista, kun ovat niin väärin ...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-01 18:00:02 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2009-01-28 17:54:44
Viestit: 1110
Paikkakunta: Luhanka
Aikanaan kun muutin koulujen, sekä armeijan myötä maailmalle ja perustin oman perheen. Kun ruokaa tehtiin lapsille kuten myös itsellemme, suolaa käytettiin mutta vähemmän. Kun tähän urbaanin lapsiperheen ruokaan oli tottunut, maalla vahempien luonna käynti paljasti miten hyvänä ruoanlaittajan pidetty äitini suolasi ruokansa. Juttelin siitä äitini kanssa ja hän totesi, että saamaa söit sinäkin kotona olessasi; "myö ollaa tähän totuttu ja eihä sitä kukua syö suolatonta ruokua". Äitini eli reippaasti yli 9 kyppiseksi samoin kun monet hänen sukulaistyttönsä tuskin näistä kukaan menehtyi liikaan suolaan. :mrgreen:

_________________
Nerous on vain tavallista suurempaa kärsivällisyyttä.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-01 21:00:50 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2018-09-11 12:55:53
Viestit: 262
Etelä-Koreassa käytetään suolaa keskimäärin melkein 10 g päivässä / henki, ja sydäntautikuolleisuudessa jäädään kakkoseksi vain Ranskalle. Jostakin syystä on hankala ymmärtää, ettei suuresta suolan käytöstä seuraa verenpainetautia. Siksi on älytöntä suositella suolan käytön vähentämistä ensisijaisena lääkkeettömänä hoitona, kun se ei korjaa perimmäistä syytä korkealle verenpaineelle. Ei rikkinäisiä autoakaan korjata vähentämällä ajonopeutta.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-01 21:30:56 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2018-08-24 21:30:31
Viestit: 747
Mun mielestä, perustuen satoihin ZC posteihin redditissä ja monen vuoden posteihin täällä niin se on kyllä aika yksilöllistä.

Kuulostaa ehkä ihan huuhaalta mutta johtopäätoksen jonka olen tehnyt on seuraava, mitä puhtaammin elät vain lihalla ja vedellä. (koko märehtijä + vesi) niin sen vähemmän suolaa tarvitset, itse en ole niin puhdas aina, joskus vähän lipee, niin kyllä sitä suolaakin sitten tarvitaan, vähän niinkun electrolyytin boostaamista jos ei ole ihan kohdillaan kaikki, helppohan sillä on korjilla, jotain, mutta ei mitään bioreaktoreita tolleen jotain tyyliin sais hoidella.

_________________
Centimo 80 Aviation


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-03 23:59:56 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2018-09-11 12:55:53
Viestit: 262
Liika suola nostaa myös lasten verenpainetta vaarallisella tavalla

Tämä uutinen on oikea isku vyön alle. Katsotaan kuitenkin ensiksi alkuperäinen tutkimus:

Lainaa:
Sodium intake is positively associated with blood pressure in children and adolescents, with consistent findings in experimental and observational studies. Since blood pressure tracks across the life course, our findings support the reduction of sodium intake during childhood and adolescence to lower blood pressure and prevent the development of hypertension.


Eli siis vain oletetaan verenpaineella on jokin suoraviivainen annos-altistus-vaste. Hypertonia ei myöskään kehity liiallisen suolan nauttimisen takia.

Lainaa:
[F]or every additional gram of sodium intake per day, systolic blood pressure increased by 0.8 mm Hg (95% CI: 0.4, 1.3) and diastolic blood pressure by 0.7 mm Hg (95% CI: 0.0, 1.4).


Eli jos lapsen päivittäiseen ruokavalioon lisätään vaikkapa vaatimattomat 10 g lisää natriumia (eli 25 grammaa suolaa), nousee verenpaine hurjat 8 mmHg. Järkyttävää!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-04 07:05:22 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4876
niinpä, jos kiinnostaa.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8487006
https://drhyman.com/blog/2017/11/03/downside-low-salt-diet/

_________________
Mukana yli 18 vuotta.
Minun ennen ja jälkeen kuvat.
HH on aika vähissä, keltuaista, lihaa, kalaa ja lampaan juustoa. Olen öljytön ja en syö viljaa, pähkinöitä, hedelmiä ja vihanneksia. C:tä otan vielä purkista.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-04 08:14:04 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2011-02-22 08:20:56
Viestit: 381
:D Yksinkertainen neuvo suolanpakkaajille: Maksakaa sydänliitolle reilut lunnaat niin saatte pakkaukseenne sydänmerkin ja suola muuttuu terveystuotteeksi. Rahaa joutuu käyttämään mikäli haluaa edistää terveyttä. ((ja liikevaihtoaan, kuten sokerikorpputeollisuus) :D :D


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-14 15:30:13 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4877
PUREskeltavaa
Joint association of urinary sodium and potassium excretion with cardiovascular events and mortality: prospective cohort study
Lainaa:
Conclusions These findings suggest that the simultaneous target of low sodium intake (<2 g/day) with high potassium intake (>3.5 g/day) is extremely uncommon. Combined moderate sodium intake (3-5 g/day) with high potassium intake is associated with the lowest risk of mortality and cardiovascular events.

Kuva

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-14 22:11:41 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29275
PUREn mukaan siis olisi optimaalista saada 3-5 g/d natriumia (mikä vastaa 7,5 - 12,5 grammaa suolaa) yhdessä runsaan kaliumin saannin kanssa (vähintään 3,5 g/d ).
Suomalainen suositus - korkeintaan 5 g/d suolaa päivässä jää siten reilusti alle optimin.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-15 02:21:49 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93644
https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/930

Montako mukillista kahvia päivässä?

Lainaa:
kalium 99.0 mg

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-15 09:55:33 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2015-06-10 10:40:31
Viestit: 1205
Yhden miehen komitea kirjoitti:
PUREn mukaan siis olisi optimaalista saada 3-5 g/d natriumia (mikä vastaa 7,5 - 12,5 grammaa suolaa) yhdessä runsaan kaliumin saannin kanssa (vähintään 3,5 g/d ).
Suomalainen suositus - korkeintaan 5 g/d suolaa päivässä jää siten reilusti alle optimin.


Olennaistahan tuosta on huomata, että RR-ero on joka tapauksessa naurettavan pieni eikä kasva juuri lainkaan, joten suolaa voi huoletta käyttää ihan niin paljon kuin haluaa. Vähän sama kuin siinä verenpainejutussa.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-17 10:37:31 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47634
Paikkakunta: HomeSweetHome
Tässä se juttu, jota arvon professori Fogelholm ei halunnut edes tutkittavaksi saati julkaistavaksi (PUREa siis edelleen).
Koska kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa ohessa on esitetty sydänriski kaliumin ja natriumin kulutuksen funktiona. Pienin riski noin päivittäisellä 3-5 g natriumilla (se suolaa 8-12 grammaa) ja yli 1.5 gramman kaliumilla. Ja riski kasvaa vahvasti jos natriumia syö alle sen kaksi grammaa, oli kaliumia miten paljon vaan...

Värikoodi: keltainen on ok, punainen paha.

Kuva

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-17 11:07:06 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2018-08-24 21:30:31
Viestit: 747
^^
Beef, amount Per 100 grams - Potassium 318 mg 9%*
Pihvi, Per 1000 grammaa - kaliumia 3180 mg 90% * <=> 3.18 g.

Beef, amount Per 100 grams - Sodium 72 mg 3%*
Pihvi, Per 1000 grammaa - Natrium 720 mg 30%* <=> 0.72 g.

Vajaaks jää Natrium kahdellakin kilolla vain 1.44 g.

*Per cent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

_________________
Centimo 80 Aviation


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 517 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 116 17 18 19 2026 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)