Milloin saa kuolla, ettei kuole "ennenaikaisesti"?
Suomalaiset syövät itseään ennenaikaiseen hautaan - 8 vinkkiä auttaa elämään pidempään ja terveempänäLainaa:
Myös kouluissa voisi olla vähintään puolet kasvisruokapäiviä, jos haluttaisiin edistää tulevaisuuden kansanterveyttä.
Ja mihinhän tämäkin väite perustuu? Koska lapset pitää ehdollistaa kasvisruokaan jo nuorena? Vai koska ajatellaan, että ihmiskeho on altis pysyvälle vahingolle jo nuorena. (Rasvattomat maitotuotteet.
)
Lainaa:
Lihankulutuksen haitallisuudesta terveydelle tihkuu jatkuvasti uutta tietoa.
Epäilemättä varmaan kymmeniä tutkimuksia viikossa?
Lainaa:
Liha sisältää runsaasti tyydyttynyttä rasvaa[...]
Itseasiassa ei oikeastaan.
Lainaa:
[...]ja lihajalosteet lisäksi paljon suolaa, mitkä nostavat sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Itseasiassa juuri päinvastoin, ellei ole insuliiniresistentti.
Lainaa:
Selkeimmin liha on yhdistetty paksusuolisyövän riskiin
Ja sekin hyvin epäselvästi ja RR (1.18) on merkityksettömän pieni.
Lainaa:
Pienempi lihankulutus länsimaissa on yhdistetty myös muun muassa alhaisempaan riskiin sairastua verenpainetautiin, aivohalvaukseen ja 2-tyypin diabetekseen.
Nämä korrelaatiot eivät paljon kestää tarkempaa katselua. Korkealla lihankulutuksella voi puolittaa aivohalvausriskinsä, mutta eihän japanilaisilla saadut tutkimukset meihin päde. Hypertonia ja T2DM on tunnetusti kaikilla karnivooreilla.
Lainaa:
Tutkimuksissa on kuitenkin ongelmana se, että länsimaiset kasvissyöjät ovat keskimäärin tietoisempia elintavoistaan, ja tämän merkitystä on vaikeaa luotettavasti erotella.
Jotain faktaakin välillä.
Lainaa:
Niinistön mukaan kasvispainotteinen ruokavalio on yhteydessä myös parempaan painonhallintaan
Whole-foods, plant-based -harrastajat kieltämättä näyttävät usein keskitysleirivangeilta tippuvine hiuksineen ja hampaineen. Jos vegaani syö muuten keskivertosuomalaiseen tapaan, mutta pelkästään korvaa lihan lihankorvikkeila, jäänee pyykkilautavatsa vain haaveeksi.
Lainaa:
Valistuksesta huolimatta Suomessa lihansyönti on kuitenkin vain lisääntynyt viime vuosina, vaikka kasvisruokailun edullisista vaikutuksista terveyteen (ja planeetalle) puhutaan jatkuvasti. Miksi lihasta on niin vaikea luopua?
Ei oikeastaan, jos ei siipikarjanlihaa lasketa. (Joka ei tietääkseni ole punaista lihaa).
https://www.luke.fi/uutiset/mita-suomes ... onna-2016/http://www.soininvaara.fi/2009/04/02/li ... -suomessa/Ja suomalaista toki syyllistetään, vaikka:
Lainaa:
Lihankulutus Suomessa on yhä selvästi alle yleiseurooppalaisen tason. Monissa maissa lihaa kuluu 120 kg henkeä kohden vuodessa.
Lainaa:
Ruoanvalintaperusteina maku ja tuttuus ovat tärkeitä, ja vaatiikin aikaa ja opettelua, että lihaa korvaavat tuotteet tulevat tutuiksi ja niistä opitaan valmistamaan maistuvia ruokia.
Jauheliha paketti (vaikka raakana) eikä muita hifistelyitä välttämättä tarvita.
Paluu luontoon.
Lainaa:
Kaikki lihan vähentäminen on hyvästä sekä terveyden että ympäristön kannalta.
Aika rohkea väitös.
Lainaa:
Niinistö korostaa, että kasvispainotteinen ruokavalio on sekä terveyden kannalta edullista että kestävän kehityksen mukaista, ja siksi hyväksi sekä ihmisille että luonnolle.
Laiduntavat eläimet ovat luonnollisesti kestävän kehityksen kannalta pahasta. Agrikulttuuri tekee gutaa maaperälle, vai menikö se sittenkään niin?
Lainaa:
Kaikki lihan vähentäminen on hyvästä sekä terveyden että ympäristön kannalta, toteaa väitöskirjatutkija Jani Kajanoja.
Jos jotain asiaa pitää noin hokea, ei taida sen lausuja itsekään siihen uskoa. Kova rasva tukkii suonet, Kova rasva tukkii suonet, Kova rasva tukkii suonet.
Lainaa:
2. Korvaa liha ruoanvalmistuksessa hyvillä kasviproteiinin lähteillä, kuten erilaisilla papu-, herne-, härkäpapu-, siemen-, linssi- ja soijavalmisteilla ja nyhtökauralla tai mifulla.
Ei armoa kanssaeläjille. Kaasunaamarit kaikille pakollisiksi?