vanha karppu kirjoitti:
Voisitteko vielä yksilöidä, millaisia haittavaikutuksia 28 gramman painoisen leipäviipaleen syöminen (jossa 12 g hiilihydraattia) on teille aiheuttanut? (Enkä puhu nyt päivittäisestä leivänsyönnistä, vaan satunnaisesta, esim. 2-3 kertaa viikossa tapahtuvasta.)
MInä saan nivelkipuja seuraavaksi päiväksi - yleensä joku vanha urheiluvamma kipuilee - jos syön vaikka yhden palan äidin spelttikakkua. Sen vuoksi en enää syö.
Gluteeniviljoista löytyvä gliadiini käskyttää kemiallisesti suolen solut löysäämään liitoksiaan jolloin AIVAN KAIKKIEN suoli alkaa vuotaa. Ei tarvita keliakiaa, vilja allergiaa tms: jos syöt gluteeniviljaa suolesi vuotaa. Ja sitten kun keho käy niiden vuotavasta suolesta muualle elimistöön päässeiden vieraiden proteiinien kimppuun se käy helposti myös niiden omien solujen kimppuun, joiden pintarakenteet muistuttavat näitä vieraita proteiineja. Näin syntyvät autoimmuunisairaudet.
Viljojen proteiinit muistuttavat eniten nivelpintojen solujen pintaproteiineja, sen vuoksi yleinen reaktio on nivelkivut. Tosin kaiken muunkin ruuan proteiineja, joita on suolessa samalla kun gliadiini käskyttää suolen vuotamaan pääsee sinne elimistöön, eli mielenkiintoinen autoimmuunisairauksien kirjo voi olla odotettavissa.
Yksi syy viljanhimoosi saattaa muuten olla eksorfiini/gluteomorfiini, jota gluteeni tuottaa ohutsuolessa. Se koukuttaa ihan samoin kuin mikä tahansa syöty opiaatti, lievästi mutta kuitenkin. Jos gluteeniviljoja syövälle annetaan opioidiantagonistia eli esim. naltreksonia, tämä saa välittömät vieroitusoireet.
Ja niitä tulee myös silloin, kun itse vierottautuu gluteenista: Muistan miten ärtyisän RAIVOKAS oli se ruisleivänhimo kun itse vierottauduin. Eikä se tule ehkä heti, muistaakseni viikko 2 oli kaikkein pahin. Jotkut saavat jopa kramppeja, koska opiaattivieroituksessa magnesiumin tarve kasvaa. (Tuskin kuitenkaan pari palaa viikossa syövä, mutta tosi paljon gluteeniviljoja päivittäin syöneillä mahdollinen seuraus.)
Gluteenivierotus kuitenkin kannattaa ainakin oman kokemukseni perusteella, koska kun koukku on selätetty, se ei enää tunnut tulevan takaisin satunnaisen yksittäisen gluteeninsyömisen vuoksi. Minusta on mukavampi olla tilassa, jossa päätän ITSE syönkö gluteenia, sen sijaan että asian päättäisi puolestani lievä mutta kuitenkin olemassaoleva opiaattiriippuvuus.
Ai niin: Opiaatit lamaavat juuri sitä osaa immuunijärjestelmää, joka niittaa syövänalkuja. Tämän tekevät myös gluteenin tuottamat opiaatit.
Tässä ovat ne minun syyni olla syömättä gluteenia. Muita viljoja en tosin myöskään syö, koska en koe tarvitsevani niitä mihinkään. Jos haluan enemmän tärkkelystä, otan sen pähkinnöistä tai perunasta.
LISÄYS: Aika moni tässä ketjussa on maininnut atooppisen ihottuman. Sekin on autoimmuunisairaus... (Minulta katosi kun viljansyönti loppui, samoin hengitystieallergia - sekin autoimmuunisairaus)