jussi kirjoitti:
Moniin kauppoihin on ilmestynyt suomalaista järvikalaa myyntiin joka on erinomainen juttu.
Olihan tuo heitto lihattomuudesta ja ekologisuudesta joku vitsi
Järvikala: No kun npuhuit rasvaisesta kalasta, niin ihmettelen mitä tavallisen kaupan järvikalaa tarkoitat.
Tarkenna toki, josko vaikka ymmärtäisin.
Lihan ekologisuudesta: Ehdottomasti. Olen edelleen eläinrasvan syöjä eettisistä, terveydellisistä ja ekologisista syistä. Jos ne liejut jätetään väliin, niin paikallisliha voittaa ekologisuudessa kirkkaasti melkein kaiken, paitsi kotoiset eläinrasvat (voi mukaan lukien). Suurin osa suomen "ekologisista vegeistä" syö erityisen epäekologista sapuskaa. Hedelmät ja vihannekset vaativat lihaa enemmän luonnonvaroja, kuljetus maksaa... riisi kuluttaa uskomattoman paljon vesivaroja jotka on tarkoitettu jollekin ihan muulle kuin meille... rypsi (tai sen suojaus kasvukautena) vie mehiläiset ja soija tai auringonkukka sairastuttaa ihmiset... ja vaikkapa härkis kolmeen kertaan jalostettuna on jo resurssien käytöltään huomattavasti lihaa kalliimpaa, kuten kaikki muukin jalostettu ruoka. Gluteenivilja ja sokerisokeri on resurssien vaadinnaltaan halpaa... muttei halvempaa kuin edellä mainittu voi, ja niiden käyttö maksetaan moninkertaisesti terveyskustannuksina. Pavut voisivat olla edullisia ja jopa voin tasoa - mutta vain jos itse ne liotat ja idätät (lyhentää keittoaikaa), kun taas tölkitetyissä tai moneen kertaan teksturoiduissa pääsee kerralla taas tuonne kalliisiin ja rikkaille eurooppalaisille tehtyihin jalosteisiin. Eivätkä ainakaan meikäläisen tuntemat veget osta niitä pelkinä kuivina kotimaisina papuina.
Jos haluat olla ekologinen, tee ruokasi paikallisista, siirry pääkalorilähteenäsi eläinrasvaan ja tyydy lähikasviksiin (peruna, porkkana, sipuli, itse idätetyt idut, hapankaali ja sensellaiset). Sitä (eläinrasvaa) kuskataan nyt teurastamoilta sekä ongelmajätelaitoksille että polttoon jätelaitokselle ja vielä biodiisseliin. Ekologisempaa valintaa saa hakea. Se, että lisäksi vaihtaa yhden hedelmän johonkin hiukan lihaisempaan, pitää huolta omasta terveydestä maksamatta tippaakaan enempää sen enempää eettisesti kuin ekologisestikaan. Pysyy pintamaakin viljelyskelpoisena...
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)