karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-30 00:15:51

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 7 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko: Karjalanpaisti...se oikea
ViestiLähetetty: 2018-09-30 10:50:54 
Poissa
Elinkautinen
Elinkautinen
Avatar

Liittynyt: 2007-01-04 14:48:20
Viestit: 8739
Paikkakunta: Torrevieja/Tuusula
Äidin ja mummon karjalaisperua, ei mitään pikaruokaa....poika teki reseptin:
Ihan perusteisiin OSTOSLISTA:
+ Lihaa: Porsasta, karitsaa ja nautaa tasaisessa suhteessa. Karitsa on karjalanpaistiin jo vähän luksusta mutta vaan niin hyvää. Voi jättää poiskin. Valitse rasvaisia ja mieluusti luullisia ruhon osia, kuten lapa, potka ja vaikka niska. Lihaa (ilman luita punnittuna) kannattaa varata pääruoaksi n 150–200 g / hlö ja joulupöytään yms herkkujen oheen riittää varmasti 100 g / hlö.+ tarvittaessa muutama ydinluukiekko (jos ostit luutonta lihaa)
+ Purjoa (ainakin 5 cm / kg lihaa)
+ Maustepippureita
+ Mustapippureita
+ Laakerinlehtiä
+ Karkeaa merisuolaaVALMISTUS:2 vrk ennen tarjoilua:Perkaa ja kuutioi lihat. Laita luut ja muut perkeet jääkaappiin talteen. Älä heitä mitään pois.Suolaa lihat kuivilteen merisuolalla 1 rkl / kg lihaa ja laita jääkaappiin esim isossa pakastepussissa. Anna tekeytyä vuorokauden ajan, pari kertaa vähän pyöritellen.1 vrk ennen tarjoilua:Pengo jostain uuninkestävä kannellinen pata tai tai kattila, johon kaikki ainekset mahtuvat.Paahda luut ja muut perkeet em. astian pohjalla ilman kantta uunissa n 200 asteessa kunnes ruskettuvat mukavasti. Ota uunista ja anna jäähtyä seuraavien vaiheiden ajan.Laita uuni kuumenemaan täysille, esim 300 C.Viipaloi purjo ohuiksi viipaleiksi ja lisää pataan.Huuhtele suolatut lihat nopeasti erissä siivilässä kylmässä vedessä. Kun huuhteluvesi on kirkasta niin se riittää. Tarkoitus on saada ylimääräinen suola sekä mahdolliset epäpuhtaudet pois. Lisää lihat pataan.Lisää sekaan maustepippurit, mustapippurit sekä 1–2 laakerinlehteä.
Kaada päälle vettä niin, että lihat lähes peittyvät. Muutama kuutio saa pilkistää pinnan yllä.Laita pata ilman kantta kuumaan uuniin. Kun neste alkaa yhtään kiehua, alenna lämpötila 80–95 asteeseen. Samalla laita kansi päälle ja anna muhia vaikka 12+ tuntia. Niin kauan kuin kehtaat. Ruoan voi kuvitella maistuvan paremmalta kun tietää haudutukseen käytetyn

_________________
Aloituskokeilu 1992.
Uudelleen vuodesta 2000, Atkinsia, Heikkilää, ketokarppia ja sitten lähinnä Kwasniewskia vuodesta 2008.
Huhtikuusta 2019 asteittain karnivoriksi Kuva
Kotona!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-09-30 10:55:42 
Poissa
Elinkautinen
Elinkautinen
Avatar

Liittynyt: 2007-01-04 14:48:20
Viestit: 8739
Paikkakunta: Torrevieja/Tuusula
Ei ne mu mummot pussiin jääkaappiin luita- ym laittaneet...tosin suolaus tehtiin aina edellispäivänä...
Yleensä ensin luut paahdettiin uunissa, mutta kyllä se kävi niinkin, että laitettiin tosi kuumaan uuniin, kunnes pinta sai kunnon säväyksen.

Purjon tilalle sipuli ihan hyvä.
Liemikuutioita, lanttuja, porkkanoita ei käytetty...

_________________
Aloituskokeilu 1992.
Uudelleen vuodesta 2000, Atkinsia, Heikkilää, ketokarppia ja sitten lähinnä Kwasniewskia vuodesta 2008.
Huhtikuusta 2019 asteittain karnivoriksi Kuva
Kotona!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-09-30 11:09:05 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93465
Ei tuo sitten mikään iänkaikkisen vanha resepti ole, kun liemikuutioita sisältää. Ne lopetin tuossa 90-luvulla, kun tulin niistä kipeeksi aina kun käytin. Muistelen, että liemikuutiot tuli enenpään ruuanlaittokäyttöön 60-70- luvuilla, silloin alkoi näkyä resepteissä. Sokeri tuli sitten myöhemmin. Sillä pyöristeltiin melkein minkä vaan makua. Mulla taitaa olla yltiöyksinkertainen ruokakomento. Mutta joo, periaatteella otetaan mitä kaapista löytyy ja toivotaan, että saadaan ne kaapinsisustat pysymään sillai "siistinä" ettei terveys kärsi. Ja jokaisella meillä on ne omat jutut mitkä käy tai on käymättä.

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-09-30 11:21:19 
Poissa
Elinkautinen
Elinkautinen
Avatar

Liittynyt: 2007-01-04 14:48:20
Viestit: 8739
Paikkakunta: Torrevieja/Tuusula
Greda Carpo kirjoitti:
Ei tuo sitten mikään iänkaikkisen vanha resepti ole, kun liemikuutioita sisältää. Ne lopetin tuossa 90-luvulla, kun tulin niistä kipeeksi aina kun käytin. Muistelen, että liemikuutiot tuli enenpään ruuanlaittokäyttöön 60-70- luvuilla, silloin alkoi näkyä resepteissä. Sokeri tuli sitten myöhemmin. Sillä pyöristeltiin melkein minkä vaan makua. Mulla taitaa olla yltiöyksinkertainen ruokakomento. Mutta joo, periaatteella otetaan mitä kaapista löytyy ja toivotaan, että saadaan ne kaapinsisustat pysymään sillai "siistinä" ettei terveys kärsi. Ja jokaisella meillä on ne omat jutut mitkä käy tai on käymättä.

Liemikuutioita nimenomaan ei käytetty...nykyään liki joka ohjeessa...
Tää mummojen resepti oli suvun käytössä jo 20-luvulla...siitä vanhemmasta ajasta ei ole tietoa.
Teurasaikaan syksyllä paistoin eksyi munuaista, sydäntä, etc...

_________________
Aloituskokeilu 1992.
Uudelleen vuodesta 2000, Atkinsia, Heikkilää, ketokarppia ja sitten lähinnä Kwasniewskia vuodesta 2008.
Huhtikuusta 2019 asteittain karnivoriksi Kuva
Kotona!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-09-30 11:22:03 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93465
Sorii, luin huonosti.

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-11-10 20:24:19 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4872
Tuli taas todistetuksi, että tärkein mauste on suola! Annostelin niukasti ja pakko oli lisätä. No huomenna se on siten perfect, kun maku tasaantuu. Oli toki lihatkin aika kuivia, vaikka paikallisen K-kaupan itse pakkaama satsi. Pitää ensi kerralla kokeilla noita lisättyjä luita. Niitä ei äitini ohjeissa ollut.

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-04-22 08:51:53 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47603
Paikkakunta: HomeSweetHome
Tuulimummalle kiitos ohjeesta ja hyvät pääsiäiset o/

Meillä ei juhlinta mennyt ihan suunnitellusti, kun ensin olin kiireiden (ja/tai saamattomuuden ja/tai vaikeiden ajatusten ja/tai kaiken maailman rästien, miten vaan) takia myöhässä valmisteluista, ja sitten vielä perheaterian aikakin muuttui aikaisemmaksi niin että karjalanpaistin sijaan skoolasimme kevälle avaamalla grillikauden, jokamikä onneksi oli huippujuttu pekoniin käärittyine halloumiparsatankoineen makkaroineen kaikkineen. Mutta pääsiäinen on onneksi pitkä pyhä. Nyt uunissa muhii rauhassa marinoitunutta lihaa (ja hiukan maksaa) joka päätynee syöntiin tänään. Maistelin aamulla kuormasta lientä, enkä muista hetkikohta ihan yhtä hyvää nestettä maistelleeni.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 7 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)