Helsingin Sanomat: Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveysuhka – HS kokosi täsmäohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa
Lainaa:
Ruokarytmi pitää saada tasaiseksi, varmistaa runsas kasvisten saanti, nauttia maltillisesti mutta päivittäin täysjyvätuotteita sekä syödä riittävästi proteiinipitoisia ruokia.
Liikuntabiologi, personal trainer Timo Haikarainen kertoo, että noin puolella hänen asiakkaistaan on ongelmia viskeraalirasvan kanssa.
”Treenin lisäksi laitetaan kuntoon myös ravinto, sillä se tuo jopa 80 prosenttia rasvanpolttotuloksista”, Haikarainen sanoo.
Ruokarytmi pitää saada tasaiseksi, varmistaa runsas kasvisten saanti, nauttia maltillisesti mutta päivittäin täysjyvätuotteita sekä syödä riittävästi proteiinipitoisia ruokia. Näin aineenvaihduntaa tehostavan lihaskudoksen kasvu saa tarvittavaa rakennusainetta. Tärkeää on, että energiansaanti alittaa kulutuksen, sillä vasta sitten rasva alkaa vähentyä kehosta.
Rasvan määrää Haikarainen kehottaa vähentämään – vähemmän rasvaisia juustoja ja lihatuotteita, tilalle maltillisesti kasviöljyjä, pähkinöitä, siemeniä ja rasvaista kalaa, kuten lohta.
Toimivatko ohjeet?
Tuosta tuli sivumennen mieleen, että Hesarilla on kaksoisstandardi ns. asiantuntijuuden suhteen. Personal trainer on pätevä asiantuntija antamaan valtakunnan päälehdessä ravitsemusohjeita, kunhan ne ovat virallisterveellisiä. Virallisterveellisestä linjasta poikkeavat asiantuntijat, kuten karppauksen puolesta puhuvat, ovat Hesarin ja sen käyttämien "asiantuntijoiden" (Fogelholmin ja Laatikainen) mukaan maallikoita, "guruja", insinöörejä ja ties mitä Googlen yliopiston tai Twitterin yliopiston kasvatteja vaikka oikeasti ovatkin professoreita ja lääkäreitä.
Henkilökohtaisesti pidän esimerkiksi professori Tim Noakesia kertaluokkaa Fogelholmia ansioituneempana ravitsemustieteiljänä (sen lisäksi, että hän on urheilulääketieteen huippuasiantuntija). Noakeshan ravitsemustieteen JA urheilulääketieteen professori.