Maanantai 15.1.-18Tammikuu jo puolessa. Huh, miten aika kiitää!
Minä kiidin tänään Aatamin kurpitsavaunuilla salille.
Tulin siihen tulokseen, että kun en sinne uikkahalliin itseäni saa komennettua,
niin ruppeen käymään salilla 3xvk. Sehän vaatii suopeaa suhtautumista Aatamilta,
mutta kun kysyi asiaa hältä, ja sanoi jees, niin sittenpä käyn. Tietysti aina voi
tulla jotain muuta tärkeetä, esim. lääkäri tai suuri laiskuus, mutta noin periaatteessa.
Hyvän treenin teinkin, semmoisen sopivan, että tuntui, mutta en henkihieverissä
ollut kuitenkaan, sillä se eioo enää tarkoitukseni, vaan sopivanoloinen reeni.
Ja hyvä olikin, että salille menin, on niin surkea ilma, että lenkille en oisi kuitenkaan
lähtenyt. Kylmä, ilkeä viima, lunta enempivähempi tuulen kanssa ilmassa.
Ooööllä ja raejuustolla terästettyä kasvissosekeittoa söin melkein kukkuraisen
lautasellisen. Hyvä nyt on ollakseni, illansuussa pitää käydä siellä munataksilla, aika
oudolta tuntuu, kunneioo munnoo talossa!
Kun oon moneenkin kertaan maininnut ja iloinnut siitä, että diabeetekseni on pysynyt vhh:lla
remissiossa jo 3½ vuotta, niin tässäpä juttua sokeritaudin hoidosta.
Osattiin sitä ennenkin. Ja silloinhan sitä vasta osattiinkin.
Sokeritaudin hoito-ohje Kansanlääkäri-kirjasta vuodelta 1904.
"Hoito. Tärkein seikka sokeritaudin hoidossa on ruokajärjestyksen muuttaminen. Sopivalla ruokajärjestyksellä voimme joko melkoisesti vähentää sokerin muodostumista vereen ja sen erittymistä virtsassa tai parhaimmissa tapauksissa kokonaan lopettaa sen. Sopivia ruoka-aineita ovat rasva-aineet ja munavalkuaisaineet, kuten munat, liha- ja kalaruuat, jotavastoin sokerilajit, leipä sekä muut vilja-ainekset ja perunat eli ns. hiilihydraatteja sisältävät ovat sopimattomia, koska juuri niistä sokeri muodostuu vereen.
Aluksi täytyy sokeritautisen noudattaa ankaraa ruokajärjestystä, se on, kieltäytyä täydellisesti leivän, sokerin, perunoiden ja muiden hiilihydraattirikkaiden ravintoaineiden nauttimisesta. Tällöin saamme selvyyttä taudin luonteesta: hyväluontoisessa tapauksessa katoaa tällöin sokeri virtsasta, pahaluontoisessa jatkuu sokerin erittymistä, joskin entistä vähemmässä määrässä.
Kun hyväluontoista sokeritautia sairastava on jonkun aikaa noudattanut ankaraa ruokajärjestystä, alkaa hänen elimistönsä parantua siinä määrin, että se jo voi käyttää hyväkseen jonkun pienemmän määrän hiilihydraatteja. Tässä on kuitenkin meneteltävä varovaisesti, kokeilemalla, sillä eri ihmisten sietämiskyky vaihtelee. Sairaan tulee sentähden antautua lääkärin hoidettavaksi ja virtsatutkimuksia on tuon tuostakin toimitettava.
Luvallisia ravintoaineita ovat kaikenlainen liha ja kala, munat, rasvajuustot, kerma, voi ja silava. Kiellettyjä taas sokeri, hunaja, leipä, puurot, vellit ja perunat. Varovaisuudella voi käyttää keitettyjä hedelmiä, joita imelöidään sakarinillä, kuorimatonta maitoa, erittäinkin viiliä, mandelileipää ja pähkinöitä.
Tärkeinä apukeinoina ovat vielä kohtuulliset ruumiinharjoitukset, raitis ilma sekä kylvyt. Kylmiä kylpyjä on yleensä vältettävä, jota vastoin sauna ja lämpimät ammekylvyt lisäävät hyvinvointia ja ehkäisevät paiseiden ja kutkan syntyä. Mitään sokeritautiin suorastaan vaikuttavaa lääkettä ei ole, jonka takia myös kaikki sokeritautiin suositetut ja kehutut lääkkeet ovat pidettävät keinotteluna. Ainoastaan muutamia sokeritaudin aiheuttamia oireita voimme lievittää lääkkeillä.”