mattila kirjoitti:
Juu, kyllä se aivan riittävä voi olla - eihän 170-senttisen naisen tyypillinen kuivapaino kuitenkaan ole kuin jotain 40-50 kiloa (esim. 60kg rasvaprosentilla 20 = 48kg), jolloin hyvinkin se proteiinin määrä on riittävä jo 60 grammalla. Suorastaan hyvä, varsinkin jos kovin paljoa rankkaa lihasrasitusta ei tule.
Mutta että maksimimäärä, niin ei todellakaan. On kuitenkin aika hillitön ajatus, että esim. 180-senttinen bodari/urheilija 100 kilon elopainolla ja 10 prosentin rasvoilla vetäisi jollain 70 grammalla proteiinia päivässä. Menno Henselmansin tutkimusten perusteella niille bodareille proteiinin optimaalinen määrä on noin 1,4-1,8 grammaa rasvatonta painokiloa kohden, eli tuolle hypoteettiselle henkilölle se olisi karkeasti ottaen tuplat (+ 90%..125%) tuohon "maksimiin" nähden.
Se mitä olen kuitenkin tutkimuksia nähnyt, niin korkeahko proteiini on hyvästä, eikä se "liikaa" ihan heti tule vastaan - ei ainakaan ennen kuin joskus 3g/kg. Koska sekä laihduttaessa että bulkatessa vähintäänkin kohtalaisen korkea proteiini on hyvästä, niin kannattaa ehkä pelata mieluummin varman päälle ja syödä se 70-90 grammaa eikä Heikkilän <60 grammaa. Niin ja ketoosia proteiini ei tuhoa. Ihan niin syvään ketoosiin ei proteiinia reilummin syömällä pääse, muttei sille toisaalta ole tarvettakaan.
Ja ylikaloreista, niin joo, esimerkiksi kun joululomilla tuli kierrettyä kyliä ja kohteliaisuudesta syötyä torttua ja riisipuuroa ynnä muuta mitä milloinkin tarjottua, niin lomien jälkeen olen tankannut selvästi yli. Esimerkiksi eilen täysin normaalin lounaan ja päivällisen jälkeen (ilman liikuntaa) söin vielä kolme munaa. Tänään söin normaalin lounaan ja päivällisen jälkeen reilut 100 grammaa rasvaista juustoa vielä. Nyt alkoi tökkiä, joten paluu rasva-adaptoituneeseen arkeen luultavasti alkaa olla taputeltu. Mutta pidemmän päälle mitään ylitankkausta ei ole syytä ylläpitää, vain ylimenokausilla.
Sama koskee myös esim. ruokailuvälien pidentämistä. Jos tavoitteena on päästä 5 ateriasta kolmeen, niin helposti voi tankata aamiaisella ja lounaalla vähän ylikin, ettei ole turhan nälkä.
Joo, ilman muuta. Noissa, että mikä on hyväksi milloinkin pitää ottaa sekin huomioon, että minkä
sijasta nyt vaikkapa prodea syödään. Hyödyt ovat varmastikin suuret laihdutusta ajatellen kun prodea syödään hiilareiden sijasta, mutta rasvan korvaaminen proteiinilla ei taida samanlaisiin hyötyihin päästä. Itse ajattelen proteiinia energiaravintoaineena käytettäessä hitaana hiilihydraattina (siis oikeasti hitaana).
Samahan se on oikeastaan omegakolmostenkin suhteen; se näiden terveellisyys kun tulee lähinnä eskimoiden sun muiden dieetistä, niin tosiasiassa suurimmat terveysvaikutukset lienevät kuitenkin kotoisin sieltä, että hiilihydraatteja nämä, eniten omega3 -rasvoja ravinnostaan saavat, syövät vähiten.