karppis kirjoitti:
Tämmöinen löytyi
http://molekyyligastronomia.fi/ruokaver ... kiisselia/"Etukäteen meillä oli tietoa näistä kolmesta tärkkelyksestä kemiallisten laboratorioanalyysien perusteella. Tärkkelyksen resistenttiyttä arvioidaan Enzymatic AOAC 2002.02 -analyysillä, jossa tärkkelystä testataan 16 tuntia 37 °C lämpötilassa liuoksessa, jossa on haiman α-amylaasia (ruuansulatusentsyymi). Menetelmä jäljittelee ruuansulatusta. Simulointitestin jälkeen määritetään jäljelle jääneen resistentin tärkkelyksen määrä.[2]
Tärkkelys Analyysimenetelmä RT g/100g
Kolmen konstin perunajauhot Enzymatic AOAC 2002.02 (Finnamyl) 66,6
Luomu perunajauhot Enzymatic AOAC 2002.02 (Finnamyl) 59,2
ActiStar RT tapiokatärkkelys Enzymatic AOAC 2002.02 (Cargill Foods) 46,0
Tuloksista käy ilmi, kuinka suuri osa tärkkelyksestä jää sulamatta ruuansulatuksessa, ja tästä voimme huomata että Kolmen Konstin perunajauho on näistä kaikkein resistenteintä ruuansulatuksessa. Mutta miten nämä tärkkelykset käyttäytyvät muissa lämpötiloissa, ja miten nämä eroavat toisistaan? Tätä vertasimme ruokaverstaassa kiisselien muodossa." .
Kiitos tästä lisästä. Aiemmassa jenkkitutkimuksessa ei ollut perunajauhoja lainkaan eikä niistä puhuttu siinä aiemmassa paleoiden keskustelussakaan. Tai puhuttiin, mutta ilman lukuarvoja... ja silloin piti kaikkien ostaman todella kallista erikoisperunajauhoa jenkkilästä. Toki hypetykset on pitkälle tarkoitettukin myynninedistykseen, niin paleoissa kuin muuallakin
En harrasta kiisseleitä, mutta veikkaisin, että pottujauho toimii samalla tavalla vaikkapa kastikkeiden/muhennosten suurusteessa (koska se lisätään samaan tapaan, eikä ruokaa voi sen jälkeen enää kuumentaa). Ja arvaan, että vaikkapa kawaletuissa kypsennys on niin lyhytaikaista, että merkittävä osa jää siinäkin resistentiksi.
Pikalasku y.o. analyysistä Kolmen konstin perunajauhoilla (joita täällä juuri nyt sattuu olemaan):
Neljän hengen (lue neljän munan) kawaletuissa on perunajauhoja 0.5-1 desilitraa.
Jokamikä on 17-35 grammaa.
Jostamistä yhden syöjän annokseen hiilareita tulee näennäisesti 4-9 grammaa
... joista kaksi kolmannesta jääkin suolenmutkan sapuskaksi, joten hiilarikuorma on hulppeat 1-3 grammaa.
... ja perunajauhot olivat ainoa ei ihan ruoalta näyttävä ainesosa tuolla (ne muut munia, voivoivoita, kermaa/smetanaa)
... ja sapuskassa on sen verran kaloreita, ettei neljää annosta jaksa vaikka mitä tekisi. Ja kaksi annosta on ateria.
Aika karppia, sanoisin
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)