Netissä keskustellaan Kevin D. Hallin uudesta tutkimuksesta, jonka rahoitti
NuSI.
Yksi tämän NuSI-järjestön johtajista on Gary Taubes, jonka mukaan lihomisen takana olisi nimenomaan hiilihydraatit ja insuliini. Esimerkiksi Taubesin kirjassa todetaan seuraavasti:
Lainaa:
8. Insulin is the primary regulator of fat storage. When insulin levels are elevated - either chronically or after a meal - we accumulate fat in our tissue.
9. By stimulating insulin secretion, carbohydrates make us fat and ultimately cause obesity. The fewer carbohydrates we consume, the leaner we will be.
Taubesin mukaan insuliini on siis lihavuuden tärkein syy, mutta hänen järjestöntä rahoittama Hallin tutkimus kyseenalaistaa tämän Taubesin teorian.
YouTube - NuSI Hall Study: No Ketogenic Advantage (ICO 2016)Hall kertoo videolla, että tutkivat "lihavuuden hiilihydraatti-insuliinihypoteesia" seitsemällätoista ylipainoisella tai lihavalla (BMI 25-35) koehenkilöllä.
Hypoteesin mukaan lihavuuden syy on se, että korkeat insuliinitasot johtavat rasvan rasvasoluihin, näännyttäen samalla muut elimistön solut, käytännössä aiheuttaen siten lisääntynyttä nälkää ja vähentyneen energiankulutuksen.
"Insuliini → Rasva menee rasvasoluihin → Muu elimistö nääntyy → Energiankulutus laskee"Tutkimuksessa ei tutkittu nälkäosuutta, vaan kalorit pidettiin tutkimusjaksolla samana. Tutkimuksessa testattiinkin ensisijaisesti insuliinitasojen yhteyttä energiankulutukseen ("elimistön nääntymiseen").
Tutkimus kesti 2 kuukautta ja oli nk.
metabolic ward -tutkimus. Ensimmäiset 4 viikkoa mentiin runsashiilihydraattisella ruokavaliolla, minkä jälkeen vaihdettiin ketogeeniselle (80% rasvaa, 5% hiilaria, proteiini sama kuin baseline-ruokavaliolla). Tämän muutoksen vaikutusta metaboliaan tutkittiin.
Insuliinit tippuivat vaihdon myötä 50%. Myös paino tippui nopeasti pari kiloa, mutta kyse oli rasvattomasta massasta. Rasvan menetys (□) taas itse asiassa hidastui karppaukselle siirryttäessä, mutta muutos oli pieni.
Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että ketogeenisella energiankulutus kasvoi väliaikaisesti pikkuisen (noin 100kcal). Hallin mukaan hiilihydraatti-insuliinihypoteesin kannattajat ovat ehdottaneet, että hypoteesin mukaan sen pitäisi kasvaa jopa 400-600kcal.
Sekin havaittiin, että adaptaatio rasvan polttamiseen (hengitysosamäärällä mitattuna) tapahtui kokonaan viikon aikana, eikä muutosta tapahtuenut enää myöhemmin tutkimusjaksolla.
Hall tulkitsee vielä tiedelehdessä julkaisemattomat tuloksensa seuraavasti: "Uskon näiden kahden viimeisen metabolisen puolen tutkimuksen käytännössä falsifioivan hiilihydraatti-insuliinihypoteesin."
Gary Taubesin oma järjestö siis osoittaa hänen oman hypoteesinsa vääräksi. Näin tiede toimii.