karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-29 07:42:11

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 104 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 5 6 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2014-05-18 17:30:49 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47600
Paikkakunta: HomeSweetHome
Täällä syötiin juuri multasormen pikapihvejä.
- Lisukkeena tai kastikkeena tai muhennoksena, mitensennytottaa, oli aito taagehaveri: yksi sipuli, kourallinen tai kaksi päivemmällä yrttimaasta kitkettyä nokkosenversoa (huuhdottuna, ryöpättynä, huuhdeltuna ja pienittynä), yksi valkosipulinkynsi murskattuna ja kolme jääkaappin unohtunutta viherparsaa (Unkarista). Nämä kuullotettiin likipitäen ruskistuneessa voissa, kera yhden lipstikanlehden. Perään puolisen desiä kermanloppua, mausto suolalla ja pippurilla ja loppusilaus pikapihvien pannuun jääneestä jämärasvasta. Oli muuten hyvää!
- Liharuokana pikapihvit: paineltu muovipussissa ohuiksi pihveiksi kyytönjauhista, paistettu voissa, suolattu ja pippuroitu kypsältä pinnaltaan, tarjottu kuumina päällä yo muhennosta.
- Seurana taagehaverin salaatti, sekoitettu ennen pannuhommia: eilisen sekasalaatin loppu täydennettynä muutamalla salaatinlehdellä (viety pari ruukkusalaattia kuistille multiin ja isoine lehtineen ne tietysti nuokkuvat vielä), loput Seanin viime viikon eväistä (pala purjoa, pala kurkkua, paprikanloppu), suolaa, pippuria, sekaetikkaa ja yllättäen ihan oikeaa, laadukkaana viinimessuilla myytyä italialaista ooöötä.

... mutta huomasin, että missasin jotain, kun en jatkanutkaan oman puihan jälkkärillä vaan tyydyimme suklaakonvehteihin. Pihalla olisi ollut mausteeksi täydellinen karvasmantelin vastine (pihlajan versonuput), viimein löysin sen nurkan, jossa piparminttu oli talvehtinut (se ei tykännytkään vähälumisesta talvesta?) ja niinikään minttumainen ranskanrakuuna (ihan mitätön kasvi syksyllä) oli kuin olikin talvehtinut kasvihuoneessa...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-05-18 22:14:25 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-15 11:45:06
Viestit: 3672
Erilaisia ottaa-antaa ilmiöitä on ilmennyt.

- Jääkaapin perältä löytyi jo vähän ällö mutta uutta kasvua pukkaava piparjuuri muovikääreissään > kuopattiin palstalle kasvamaan.

- Käsilaukkuun unohtunut (köh köh) raparperin pätkä päätyi työhuoneen yllätysvieraan ( tutun ja nälkäisen) lounaaseen. Pikkukuutioiksi, päälle puristetaan raastetusta inkivääristä mehua ( inkiväärikään ei ole syötäväksi vaan kasvatuskokeiluun ja itääkin jo). Sekaan basilikaa ja pelakuun lehti, kummatkin ikkunalta, ja pari atomia kovettunutta hunajaa. Tämä tarjoillaan suikaleina paistetun porkkanan ja pula-ajan lihapullien kanssa ( 100 g jauhelihaa, juuri ja juuri tuore muna, kuivahtanut juustonjämä raastettuna ja hyvin korppujauhomaista hernerouhetta siteeksi). Mustaa kahvia.

-Nokkosia on palstalta hävitettävä tai yhdistys ärähtää. Karmeine juurakkoineen päivineen isoon saaviin, vettä ja paino päälle. Viikossa alkaa kuplia nokkoskalja eivätkä latvat jaksa enää nousta. Tarjoillaan neste puskille ja mäskit kompostille, hengitystiet aukeavat vaikka miten ne olisi multaa pöllyttämällä yrittänyt tukkia.

- Äiti ei ehdikään paistaa meille kanoja kun tullaan kylään ja kotiin viemisinä siis 600 g Naapurin kanaparan (vaimikäseoli) rintafilettä. Varastetaan palstanaapurilta nokkosen latvoja omien (toistaiseksi) loputtua, täytetään kanantissit fetalla ja viholaisilla, kääritään pekoniin. Silti on niin rasvatonta, että syödään 100 g voita yhden fileen kaverina. Päivän kalorit painottuvat iltaan :)

_________________
[...] chaos is found in greatest abundance wherever order is being sought. It always defeats order, because it is better organised.

-Terry Pratchett


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-05-18 22:16:42 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-15 11:45:06
Viestit: 3672
Liitteet:
ImageUploadedByTapatalk1400444158.901291.jpg
ImageUploadedByTapatalk1400444158.901291.jpg [ 121.8 KiB | Katsottu 6564 kertaa ]


Tässä vielä toissailtainen salaatti.

_________________
[...] chaos is found in greatest abundance wherever order is being sought. It always defeats order, because it is better organised.

-Terry Pratchett


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-05-19 20:00:33 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-08-05 17:08:09
Viestit: 17931
Nyt on "rikkaruoho-kausi" korkattu!
Selkä vääränä kerätty voikukkia, pitäis riittää koko talveksi.
Nokkosiakin tarttui mukaan. Saas nähä mitä seuraavaks....
Stadissa kuitenkin omat haasteet löytää sopivia paikkoja. :smt017

_________________
Paluu Luontoon! Kuva


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-05-20 07:38:41 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
Meillä kans kahden koiran ja muutaman sadan tirpusen plantaasilla on omat ongelmansa. Eli kaikki on hyvin huuhdottava, kun ei koskaan tiedä... Jos minä vielä saisin tietää( ja olen kaivellut jo useammalla kielellä) vuohenputken makrot ja mikrot ja muut tarvittavat, keräisin sitä enemmänkin. Likan ruokavaliossa vain hiilarit ja rasva täytyy tietää grammalleen, mutta mistä löytyy vuohenputken ja monen muunkin villivihanneksen tiedot?

Veera, minulle on neuvottu aikoja sitten että semmoset sileämpireunaiset voikukanlehdet ovat miedomman makuisia, mutta jos kasvatetaan pahvilaatikon alla, saadaan vaaleita, mietoja, mutta menetetään auringon antamia hyötyjä.

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-05-20 08:48:13 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-08-05 17:08:09
Viestit: 17931
Joo, noita sileäreunaisia lehtiä etin, ei vielä noussut. Nyt keräsin vaan kukinnot.
Mun pitäis löytää hyvä vuohenputkipaikka, ja poimulehtiä kans.
Yrttien mikrot ja makrot, :?: ei tietoo.
Mä sain viimesyksynä tän kirjan, ja se on hyvä. Kevyt, selkeet kuvaukset ja vinkit, tavallisimmat yrtit.

http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9529920741

_________________
Paluu Luontoon! Kuva


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-05-20 09:25:05 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
Sama kirja täälläkin ja monta muuta, vanhoja ja uusia, vaan makrot, mikrot ja ravinnetiedot puuttuu ihan kaikista. Minä ja ukko voidaan syödä mitä vaan, mutta likan kohdalla pitäisi tietää hiilaritkin grammalleen, huoh.

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-05-22 21:01:27 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47600
Paikkakunta: HomeSweetHome
Vihdoin ehdin!

PIhalla on vaikka mitä, enkä osannut päättää yritänkö norjalaista vuohenputkikeittoa vaiko Tuusulan lipstikkakeittoa.
Vuohenputki voitti, aluksi.
Keräsin pyydetyt puolitoista litraa lehtiä, jotka tänä vuonna suorastaan röyhyävät ja ovat sopivasti poimuilla vielä isoina vonkaleina. Siihen meni ihan useampi minutti, muttei kyllä varttia. Keittiössä
Varret veks,
keitetty lehdet pehmeiksi suolavedessä,
läviköity vesi pois,
bamixoitu miten kuten,
kuullotettu mössö 50g voissa yhdessä pilkotun sipulin kanssa,
lisätty muutama desi strutsinroikaleitten lientä ja vähän vettäkin (ohjeessa puhuttiin luuliemestä :smt049 )
jätetty kypsymään kera suurukseksi lisätyn raastetun raa'an pienen perunan,
bamixoitu uudestaan ja maistettu.
Ihan mitäänsanomatonta.
LIsätty suolaa ja puoli teelusikallista sokeria ja vajaa desi kermaa (olivat ohjeessakin).
Edelleen ohut ja tylsä maku.

Luovutettu.
Tuunattu soppa tuusulalaiseksi,
eli silputtu saksilla kattilaan kahden ison lipstikanvarren lehdet ja haudutettu vielä hetki.
Hiven lisää suolaa
... ja tuota voi nyt tarjota ihan kenelle hyvänsä.
Sellaisenaan tai munanpuolikkailla ja pekonimuruilla täydennettynä.
Kannatti herätä, kannatti herätä :)

I :smt049 lipstikka.

********
Noniin, toinen kokeilu onnistui nappiin. Laitan sen Kawaketjuun, jotta löydän jatkossa.
Löytyy täältä
: viewtopic.php?p=1879868#p1879868

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-05-22 21:16:50 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-08-05 17:08:09
Viestit: 17931
^^ Mitä on bamixointi?

Ja toinen kyssäri; miksi tuoreet yrtit pitää käyttää kuumassa vedessä ennen pakastusta?

_________________
Paluu Luontoon! Kuva


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-05-22 21:26:49 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47600
Paikkakunta: HomeSweetHome
Bamixointi tarkoittaa muhennusta semmoisella teräksisellä Sveitsin sauvasekoittimella joka kestää äidiltä tyttärelle.
Tosin äidin kone taitaa olla nyt jonkun veljenpojan tai -tyttären käytössä,
itselläni on äidiltä vuonna 1992 valmistujaislahjaksi saatu vempele,
ja oma jälkikasvu sai niinikään uudet omat kun lähtivät maailmalle...

Kuumennus riippuu todennäköisesti ohjeesta, halutusta mausta ja halutusta rakenteesta.
Maku ja ravinteiden imeytyvyys paranee esikäsittelyillä (hapatus, kypsennys, jauhatus yms)
Kuivatettavat kuulemma säilyttävät värinsä paremmin. Kai? (en ole kokeillut)

Itse en ole erityisesti raakaruoan suosija (kun nyt emme ole mahaltamme märehtijöitä),
en usko kasvien terveysvaikutuksiin kovin suurissa määrissä
ja kuivatut ruohot tahtovat jäädä talvella käyttämättä (lipstikkaa lukuun ottamatta)
mutta tuoreen pihatavaran bakteeripuolesta selviää ainesta suoleen vielä kypsennyksen jälkeenkin,
ja soseutettuna moni ruoho maistuu paremmalta (siksikin että se silloin imee paremmin myös rasvaa ja lientä)
... mutta kukin varmaan tekee kuten haluaa :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-05-22 21:51:05 
Poissa
kukkahattukarppi
kukkahattukarppi
Avatar

Liittynyt: 2008-10-30 22:39:49
Viestit: 18408
Paikkakunta: Jämtland
Nyt alkaa täälläkin nokkosviljelmä tuottamaan satoa, kuivatut loppuivat. Minä käytän aika usein kuivattuja nokkosia saostamaan patoja ym. talvella. Lipstikka ja raparperikin antavat jo satoa ja luulientä on tullut keiteltyä pari kattilallista. Voikukat vielä aika olemattomia.
Korvasieniä voisi käydä katsomassa jos löytyisi. Kuivattuja suppilovahveroita on vielä muutama purkki jäljellä.

_________________
Karppausta v 2008 keväästä Heikkilän ketoruokavalion ja Annikan LCHF tyyliin.
LCHF ruokavalio(kin) toimii vain jos sitä noudattaa.
Old lives matter.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-05-22 22:29:52 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-06-12 09:46:27
Viestit: 5774
Minä olen syönyt ihan päivittäin voikkia ja niiden lehtiä. En ollut tiennyt että voikukan kukka maisttuu niin hyvälle!
Nyt ihan pelottaa miten paljon siinä onkaan hiilareita, kun niin hunajainen maku kerta on.

Poimulehtiä myös aamuisin kaffeen kanssa ympäri tiluksien kulkiessa maistelen ym.
Huomenna tarkoitus vuohenputkenlehtiä ja nokkosta taas kerätä.

Rikkaruohot :smt023


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-05-23 00:28:26 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-08-05 17:08:09
Viestit: 17931
Täytyypä viikonloppuna kerätä uus satsi voikkareita, josko nyt kokeilis salaatissa.
Ja kuusenkerkkiä meinaan pakastaa, koska niistä lähtee vitskut kuivatessa.

Onks joku tehty kuusenkerkistä ja kossusta yskänlääkettä?

_________________
Paluu Luontoon! Kuva


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-05-24 22:50:16 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-08-05 17:08:09
Viestit: 17931
No.huh-huh. Parveke täynnä yrttilöitä. Nyt pitäis vielä pähkäillä mitä pakastan ja mitä kuivaan. On; nokkosta, poimulehteä, vuohenputkee, voikukan kukintoa, vadelman lehteä, maitohorsmaa.
Oikeestaan kaikki menee kuivattuna? Vai mitä?

_________________
Paluu Luontoon! Kuva


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-06-07 03:48:23 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
Luontoillan nokikokkiosaa tässä kuuntelen, niistämisen lomassa. Allergia ja nokan tukko herätti puolineljältä ja jotain pitää harrastaa. On muuten paljon hyviä vinkkejä ja kuuluu Areenalla vielä. Kuusenkerkkäpestoa, pakastettuja kerkkiä ja maitohorsma- ja muitakin luonnonkasviskokeiluja löytyy sieltä.

http://ohjelmaopas.yle.fi/1-2263195

Tuolta löytyy resehtejä ja kuunnellakin voi.

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-06-07 04:04:25 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
Mistä tuli mieleen: otetaan nuoria nokkosenversoja tarpeellinen määrä
vaaleanvihreitä lipstikanversoja, saattaa jopa yksikin riittää
omatekoista liha-tai lintulientä
lisäaineettomia nakkeja(likalle) muille voi olla muitakin
sipulinvarsia tai ruohosipulia
suolaa, mustapippuria
kuullotteluun voita ja öljyä
lautaselle puolitettuna kananmuna tai pari viiriäisenmunaa

Huuhdo ja pilko nokkoset, pilko sipulit. Laita kattilan pohjalle voita ja öljyä sopivasti, kuullottele siinä nokkosia, lipstikkaa ja sipuleita jonkin aikaa, lisää mukaan myös nakit palasina. Jonkin ajan kuluttua lisää liemi ja keittele jonkin aikaa. Mausta. Lautaselle sitten munat puolikkaina ja voit myös lisätä smetanaa. Joskus lisäilen keittämisen loppupuolella myös kurkkuraastetta.

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-06-07 20:55:15 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-15 11:45:06
Viestit: 3672
Den tar som har ja nyt mulla on aika monta erilaista tähdettä ja ruohojakin, ei ehken rikkasellaisia, osa lasissa ja osa lautasella.

-Mennään Lappiin työmatkalle, kössitään sieltä lähes maanomistajan luvalla väinönputki istutettavaksi, nyhdetään samalla vahingossa pari putkenalkua irti juuristaan, pakataan kaikki mukaan. Kokonainen kasvi päätyy palstalle ja mainitut juurettomat versot kevätuhriksi patenttipurkkiin hunajan ja viinan kera.

Poikamiestyttöilta, keskiviikkona avatun skumpan pohjat ovat jo vähän liian kuplattomat ja aivan liian vähän sec, puhumattakaan että brut > terästetään putkiliköörillä ja suhteettoman monella jääpalalla.

Eilen on tehty sipulivoikastike uusille perunoille, nesteenä vanhemman kollegan laivareissun loppumetreillä tarjoaman pikkuisen kierrekorkkikuohuviinin hyvin väljähtyneet jämät ( jotka noheva ei-ihan-poikamiestyttö kauniisti kiitettyään ja kollegan huomion herpaannuttua tallettaa käsilaukkuun ja pääsee näin laivasta joskus uloskin). Perunoita on jäljellä pari työmiehen peukalon kokoista. Ne syödään huoneenlämpöisinä pois silliviipaleen kanssa ja lyödään kuumaan valurautapannuun voita, yksi uusi sipuli ja sellaisia kyytönmaksan roippeita, joita ei eilen paistettu. Poistetaan maksa roosana, lisätään väsähtänyt sipulikastikkeen loppu, terästetään lautasella sipulinvarsilla ja yrtti/rikkasilpulla.

Samaan aikaan toisella levyllä kuumennetaan männäviikolta jäänyt muumimukillinen luuliemi-luomupalvi-suppissoppaa, saksitaan joukkoon aiaiai vastapoimittua lipstikkaa.

Nautitaan parvekkeen lattialla tyyny ahterin alla, asvaltilla läpyttelystä kuumenneet jalkapohjat viileää betonia vasten.

Mietitään liukeneeko väinönputkesta viinaan psykoaktiivisia euforiaa aiheuttavia substansseja vai mistä tämä onnentunne tulee.

_________________
[...] chaos is found in greatest abundance wherever order is being sought. It always defeats order, because it is better organised.

-Terry Pratchett


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-06-07 22:29:26 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-06-12 09:46:27
Viestit: 5774
Täällähän alkaa olla ihan psykedeeli fiilis! :mrgreen:


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-06-08 10:38:11 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
:lol: Jotkut kasvit ovat... Mistä tuli mieleen, että saiskohan tuon kihtikiukun lauhtumaan tekemällä raparperiväinönputkikiissulin. Meillä väinönputki rehottaa ihan omassa puutarhassa, kylvin mummolan puutarhaan, nykyiselle kesämökille kaupunkiin ihan siemenestä ja sieltä siirrettiin yksi planttu tännekin. Nyt on joka vuosi ilmestynyt uusia pitkin puutarhaa. Ja se, kerpele, siitä. Helluntain kunniaksi piti naapurin kunnioittaa pyhäpäivää ja ilmestyä taaaaas kerran tuulella ikkunan taakse myrkkyruiskuineen. Ikkunat ja ovet kiinni ja harsoa maustekasveille. Mikäs se taas olikaan se varoaika? Raparperin varsia ehdin hakea, mutta viidakkoon jäi vielä väinönputket ja lipstikka, jota myös olisin tänään tarvinnut. :x :twisted: :evil:

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-06-20 12:10:53 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
Tarttemas sitten siirtyä rikkaruohopuolelle, peitellyt kesäkurpat sitten onnistuivat paleltumaan. Pane leipään puolet petäjäistä...

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 104 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 5 6 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)