Perenna kirjoitti:
Maanantaina 10.2.2014 silmiini osui Iltalehden verkkolööpissä mainos, jonka mukaan ao. päivän Plus-osiossa oli iso juttu aiheesta diabeteksen kolme uutta hoitotapaa. Näin mainoksen vasta illalla, enkä saanut enää lähdetyksi ostamaan lehteä. Ajattelin että voin lukea lehden tänään tiistaina kahvilassa, jossa useimmiten on edellisen päivän lehti vielä luettavana. Vaan TIETENKIN, smurffin lain mukaan, juuri tänään oli paperinkeräyspaperit sieltä viety pois.
Olisiko jollakulla Iltiksen Plus-osio 10.2.2014? Voisiko se joku olla niin viitseliäs että vaikka muutamalla sanalla kertoisi mitkä ne kolme uutta hoitotapaa ovat - ja koskevatko ne D1:tä vai D2:ta? Olisin ikikiitollinen.
Maanantain Iltalehti kertoi seuraavaa:
"Kolme tutkimusta toi uutta tietoa aikuistyypin diabeteksen ennaltaehkäisystä.
Aikuistyypin eli ns. II-tyypin diabeteksen syntymekanismiin liittyvä tutkimustieto tarkentuu koko ajan. Samalla myös taudin ennaltaehkäisyn ja hoidon suositukset kehittyvät.
– Aikuistyypin diabetekselle altistavat geenipoikkeamat vaikuttavat pääsääntöisesti insuliinieritykseen. Sen sijaan on löytynyt vain vähän insuliiniherkkyyteen liittyviä geenipoikkeuksia, emeritusprofessori Matti Uusitupa Itä-Suomen yliopistosta kertoo siitä, mitä aikuistyypin diabeteksen syntymekanismeista tällä hetkellä tiedetään.
Uusituvan mukaan ainakin ravinnon ja elämäntapamuutoksen merkityksestä aikuistyypin diabeteksen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa on täysin kiistaton näyttö. Samaa käsitystä tukevat myös tuoreet tutkimustulokset.
– Laihdutuksella, liikunnan lisäämisellä ja ruokavalion laadullisilla muutoksilla diabetesriskiä voi vähentää jopa 60 prosentilla. Aikuistyypin diabetes on hyvin herkkä elämäntapamuutoksille, Uusitupa selittää.
Uusia hoitosuosituksia ei ole näköpiirissä, mutta tietämys ravitsemussuosituksista ja liikunnan merkityksessä on entisestään vankentunut ja siirtynyt myös käypä hoito -tasolle.
Lisää marjoja
Tuoreista diabetesta koskevista tutkimuslöydöistä Uusitupa nostaa tärkeimmäksi suomalaistutkimuksen, jonka mukaan paljon marjoja syövät miehet saattavat säästyä aikuistyypin diabetekselta.
Uusitupa arvioi, että marjojen terveysvaikutusten arvo nousee tulevaisuudessa aikuistyypin diabeteksen ennaltaehkäisyssä. Parhaita marjoista ovat mustikat ja mustaherukat. Mustikoita tulisi syödä 300 grammaa päivässä.
Tutkimus 1: Marjat voivat suojata luultua enemmän
Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan paljon marjoja syövät suomalaismiehet saattavat säästyä aikuistyypin diabetekselta. Sen sijaan hedelmät ja vihannekset eivät välttämättä ole yhtä merkittäviä diabeteksen ehkäisijöitä.
Tutkimus perustuu aineistoon, johon on kerätty kuopiolaismiesten terveystietoja vuodesta 1984 lähtien. Analyysiin valittiin 2 300 miestä, joilla ei ollut diabetesta eikä siihen viittaavia muutoksia vuosina 1984–1989, jolloin miehet olivat 42–60-vuotiaita.
Miehiä seurattiin 19 vuoden ajan, jona aikana heistä runsaat 400 sairastui aikuistyypin diabetekseen. Kun tiedot diabeteksista yhdistettiin miesten ruokavaliotietoihin, analyysi osoitti sairastumisriskin pienimmäksi miehillä, jotka söivät eniten marjoja.
Tutkimus 2: Lääkkeiden diabetes- riski pitää huomioida
Verenpainetta alentavat diureetti- eli nesteenpoistolääkkeet ja statiini-kolesterolilääkkeet saattavat altistaa aikuistyypin diabetekselle luultua enemmän. Tuoreessa tutkimuksessa tämä havaittiin potilailla, joiden glukoosinsieto oli heikentynyt.
Tutkijat laskivat diureettien aiheuttavan viiden vuoden aikana yhden diabeteksen jokaista seitsemäätoista niillä lääkittyä potilasta kohden. Statiinit puolestaan aiheuttivat yhden sairastumisen jokaista kahtatoista potilasta kohden.
Mahdollisesta diabetesriskistä huolimatta ainakin statiineista on tutkijoiden mukaan silti edelleen enemmän hyötyä kuin haittaa sydänriskipotilaille.
Tutkimus 3: Punainen liha taudin riskitekijä
Punaista lihaa runsaasti syövien henkilöiden veressä on usein merkkiaineita, jotka viittaavat tulehdustiloihin ja glukoosiaineenvaihdunnan ongelmiin. Tutkimuksen mukaan yhteys selittyy pitkälti ylipainolla ja lihavuudella.
Tuoreessa Harvardin yliopiston tutkimuksessa noin neljän tuhannen terveen naisen aineistossa prosessoidun ja tavallisen punaisen lihan runsas syöminen liittyi myös suurempaan CRP-tulehdusmerkkiaineen pitoisuuteen, korkeaan paastoinsuliiniin ja korkeaan sokerihemoglobiinin arvoon.
Tulehdustiloihin ja glukoosiaineenvaihdunnan häiriintymiseen viittaavat yhteydet heikkenivät huomattavasti, kun analyysissa huomioitiin ylipaino. Riskitekijät myös korjaantuivat henkilöillä, jotka vaihtoivat osan punaisesta lihasta esimerkiksi kanaan, pähkinöihin ja papuihin."