karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2020-07-15 06:33:46

Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 29 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 Seuraava
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko: Gluteeni ja hampaat
ViestiLähetetty: 2013-08-16 21:17:43 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2004-12-02 13:17:27
Viestit: 242
Meillä esikoinen on ollut kotihoidossa eskariin asti ja kotona on aina syöty gluteenittomasti terveyssyistä. Lapset ovat syöneet monipuolisesti lihaa, kalaa, kasviksia, pähkinöitä, maitotuotteita ja riittävästi rasvoja. Gluteenittomia viljojakin, kuten puuroja lapset ovat syöneet. Esikoisella oli kotihoidossa ollessaan moitteeton purenta hammastarkastuksessa ja kiinnitin itse huomiota, kuinka hänellä oli hieno U-mallinen hammaskaari.

Eskarissa hän siirtyi "normaaliin" laitoskeittiön runsashiilariseen ja gluteenipitoiseen ruokavalioon (koska muuta ei päiväkodissa ole tarjolla ilman lääkärintodistusta, ei edes vaikka siitä olisi valmis enemmän maksamaan). Vuodessa leukojen ja hammaskaaren muoto on kaventunut ja anoppikin mainitsi, kuinka pojan kasvot ovat kaventuneet. Itse olen kiinnittänyt samaan huomiota. Hammashoitajan mukaan hänellä on nyt jonkinlainen ylipurenta (muistanko nyt termin oikein, siis kun ylähampaat peittävät alahampaat kokonaan.) Pysyvien hampaiden kanssa on ahdasta, rautahampaat ovat juuri kasvamassa ja olen huolissani, etteivät ne mahdu kokonaan vaan hammasrivistä tulee vino.

Olen lukenut Weston Pricen tutkimuksista alkuperäiskansojen ravinnon merkityksestä hampaiden terveyteen ja optimaalisen purennan kehittymiseen. Tässä joitain kuvia http://www.westonaprice.org/traditional-diets/ancient-dietary-wisdom

Pohdinkin voiko ravitsemuksella olla noin radikaali merkitys juuri tuossa vaiheessa hampaiden kehittymiselle? Kotona syömme edelleen gluteenittomasti, puhtaasti ja luomu/paleotyyppisesti, mutta päiväkodin ja koulun ruokailuihin en voi vaikuttaa. Kuopuksella puolestaan on vilja-allergian takia myös päiväkodissa gluteeniton ruokavalio ja hänen purentansa ja hampaansa ovat hammashoitajan mukaan edelleen hyvässä kunnossa.

Onko muilla kokemuksia lapsen ravitsemuksen vaikutuksesta lapsen hampaiden ja leukojen kehitykseen sekä terveyteen? Millaista ravintoa kotona kannattaisi suosia, että se vähentäisi kouluruuan vaikutuksia?

_________________
It is a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes.

Douglas Adams
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Gluteeni ja hampaat
ViestiLähetetty: 2013-08-17 17:23:59 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-12-11 12:15:13
Viestit: 254
Sen vähän mitä itse olen Weston A. Price Foundationin sivuja ja tuota mainitsemaasi kirjaa lueskellut, olen saanut sen käsityksen, että vieläkään ei ole liian myöhäistä vaikuttaa kasvojen luuston kehitykseen ja hampaiden terveyteen. Toki kun gluteenia ja muita antiravinteita on tarjolla eskarin ja koulun puolesta paljon, on vaikutettava siihen osaan lapsen ravitsemuksesta mihin pystyy. Eli kotioloissa mahdollisimman ravinteikasta ruokaa jos vain lapsi sellaista suostuu syömään: sisäelimiä, voita, luulientä, (ulko/luomukanan) keltuaisia, paljon raakamaitoa, hapatettuja ruokia/juomia, kookosöljyä. WAPFin "superfood numero yksi" on kalanmaksaöljy.

Painopiste siis sellaisiin ruokiin ja juomiin mitä päiväkodissa tai koulussa ei voida, osata tai haluta tarjota.

Olen itsekin miettinyt tuota kovasti. Mun 3-vuotiaalla hampaat mahtuu suuhun loistavasti ja tilaa on ylikin, purennassa ei ollut viimeksi mitään mainittavaa. Hammaskaaren muoto ei kuitenkaan ole ns. ihanteellinen, eikä yläleuka ole mielestäni tarpeeksi suuri pysyviä hampaita ajatellen. Ihan kauniin muotoinen, mutta ei vain tarpeeksi laaja. Ainakaan tällä hetkellä, toivottavasti siihen voin vielä vaikuttaa jonkin verran. Meillä menee tuota kalanmaksaöljy/voiöljy -sekoitusta päivittäin suht mukisematta (järkyttävän kanelin makuinen, ei maistu muulta kuin tuliselta kanelilta) kookosöljyä, voita ja luulientä syödään ja luomuraakamaitoa ihan mielellään.

Meillä alkoi nyt syksyllä päiväkoti, siellä syö kiltisti makeat hiilarinsa ja sit äidin kanssa kotona änkätään et en syö tuota enkä tuota - osa ruuista on pahaa ihan maistamattakin :roll:

_________________
iHerbistä ensitilaajalle jopa 10$ alennus koodilla KAJ789


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Gluteeni ja hampaat
ViestiLähetetty: 2013-08-18 00:34:45 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2004-12-02 13:17:27
Viestit: 242
Kotona täytyy varmasti yrittää panostaa ravitsemukseen. Kalaöljy täytyy ottaa myös uudelleen käyttöön ja lisätä voita vähän joka ruokaan, kiitos vinkistä. A-vitamiini kun tekee hyvää näkökyvyllekin. Luin Weston Pricen tutkimuksista, että alkuperäiskansojen ruokavaliossa on neljä kertaa enemmän mineraaleja ja 10 kertaa enemmän rasvaliukoisia mineraaleja.

Mietin tuota gluteenin vaikutusta, onko se se kaiken pahan alku ja juuri ( hyllystä löytyy Vaaralliset viljat -kirja). Kesälomalla syötiin ihan gluteenittomasti ja koulun alettua poika valitti vatsakipuja ja maha oli löysällä. Jonkinlainen gluteeni yliherkkyys saattaa hänellä olla. Pikkusiskolla puolestaan on edelleen kauniit hampaat, vaikka päiväkodin laitosruokia syö, mutta gluteenittomana. Tosin hänellä on vielä maitohampaat, saa nähdä miten pysyvien hampaiden kanssa käy. Leuat ovat kyllä kauniin malliset, että toivoa on.

Tosi turhauttavaa, kun itse tietäisi lapsille optimaalisen ruokavalion, mutta koulun ja päiväkodin tarjontaan ei voi vaikuttaa. Mietin, jos esikoiselle antaisi koulun jälkeiseen ip-kerhoon omat eväät. Silloin kouluateria olisi vain se yksi päivässä ja muut ateria olisivat sitten kotoa.

Sanokaa mun sanoneen, että 10-15-vuoden päästä lapsille suositellaan ihan erilaista ruokavaliota kuin tänä päivänä - luonnonmukaisuus ottaa vielä voiton teollisesta, uskon näin.

_________________
It is a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes.

Douglas Adams
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Gluteeni ja hampaat
ViestiLähetetty: 2013-08-18 06:28:46 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-12-11 12:15:13
Viestit: 254
Tuo gluteeni ei kai ole ainoa pahis, mitä olen ymmärtänyt. Lektiinit ja fytaatit häiritsevät ruuansulatusta ja estävät mineraaleja imeytymästä. Viljat, palkokasvit ja pähkinät pitäisi valmistaa "oikeaoppisesti" noiden antiravinteiden eliminoimiseksi. Liottaminen on kai yksi hyvä tapa kuin myös hapattaminen, idättämälläkin saa jonkin verran pois.

Täällä on aika iso tietopaketti fytaateista

_________________
iHerbistä ensitilaajalle jopa 10$ alennus koodilla KAJ789


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Gluteeni ja hampaat
ViestiLähetetty: 2013-11-30 23:12:53 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2004-12-02 13:17:27
Viestit: 242
Mietin vielä, miten saisin gluteeniviljat jätettyä pois myös koulussa ja iltapäiväkerhossa. Jälkimmäiseen voi varmasti viedä omat leivät, kun on yksityinen kerho. Koulun ruuista kasvisruuat näyttävät usein olevan gluteenittomia, mitä jos ilmoittaisi kouluun lapsensa kasvissyöjäksi? Söisi sitten kotona enemmän lihaa, että saa tarpeeksi proteiineja. Tosin tällä viikolla koulun ruokalistalla näytti liharuokakin olleen useampana päivänä gluteenitonta.

Ollaan myös lisätty lasten sanasol-annosta, ajatuksena antaa reilusti vitamiineja, koska Weston Pricen mukaan vinot hampaat ovat ravintoaineiden puutoksesta johtuvia. Jotenkin tuntuu, että varsinkin alahampaat ovat viime aikoina pojalla saaneet jotenkin lisää tilaa. En sitten tiedä, onko leukaluu muuten vaan kasvanut.

Onko kellään tietoa, onko hampaiden kannalta pahempi gluteeni vai nopeat hiilarit yleensä? Meillä kyllä kotona lapset syövät mm. gluteenitonta leipää.

Tällaisen linkin löysin ruokavalion vaikutuksesta:

http://www.tohtori.fi/?page=3177789&id=2945731

_________________
It is a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes.

Douglas Adams
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Gluteeni ja hampaat
ViestiLähetetty: 2013-12-01 10:50:47 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-12-11 12:15:13
Viestit: 254
Gluteeni sinänsä nyt ei mielestäni Weston Pricen mukaan ollut suurin paha ravitsemuksessa, tietysti kun gluteeni poistetaan on yksi asia vähemmän häiritsemässä ravinteiden imeytymistä.

Luonnonkansat, jotka olivat terveitä ja hyvinvoivia eivät syöneet teollisesti valmistettua yhtään mitään. Luonnollisiakin sokereita oli saatavilla rajoitetusti: esim. hunajaa ja vaahterasiirappia käytettiin, mutta niiden hankkiminen oli kohtuullisen vaivalloista, joten niitä käytettiin nykypäivän tilanteeseen verrattuna hyvin vähän.
Hedelmiä ja marjoja toki syötiin, mutta niitäkään ei ollut saatavilla ympäri vuoden.

Viljoja syövät kansat tiesivät kuinka viljat tulee käsitellä ennen käyttämistä, niitä syötiin esim. vain huolellisen liotuksen jälkeen tai leipä valmistettiin vastajauhetusta kokojyväviljasta hapattamalla tehdystä taikinasta. Asiassa suosittiin valkoista riisiä kokojyväriisin kustannuksella, koska valkoinen riisi oli vähemmän terveydelle haitallista.

Ongelmia alkoi tulla kun nämä kansat alkoivat syödä länsimaista ravintoa, johon kuului vääränlaisia (kasvi)öljyjä, väärin valmistettua (valkoista) leipää, hilloja ja marmeladeja, kondensoitua maitoa. Pahimmassa tapauksessa näitä ruokia suosittiin perinteisen ruuan kustannuksella niin, että oli nähtävissä valtava muutos huonompaan jo seuraavassa sukupolvessa.

Voin olla väärässä, mutta mielestäni Weston Price ensisijainen painotus oli siinä että saadaan tarpeeksi oikeanlaisia eläiperäisiä rasvoja ja rasvaliukoisia vitamiineja, mineraaleja ja maidon pitäisi olla (pastöroimatonta) täysmaitoa. Huonojen hiilihydraattien poistaminen ruokavaliosta oli toki tärkeää, mutta ravinteiden vähäinen saanti on ensisijainen ongelma. Ja näitä saa eläinrasvoista, sisäelimistä, äyriäisistä, luuliemistä....

_________________
iHerbistä ensitilaajalle jopa 10$ alennus koodilla KAJ789


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Gluteeni ja hampaat
ViestiLähetetty: 2013-12-01 21:52:27 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2004-12-02 13:17:27
Viestit: 242
Teolliset ruuat ovat varmasti yksi ongelmien syistä ja päiväkodeissa ja kouluissahan syödään valitettavasti tätä teollista laitosruokaa. Kotihoidossa ollessaan meillä lapset söivät etupäässä luomutuotteita, täysrasvaisena ja tarpeeksi proteiinia ja kasviksia. Nopeita hiilareita kohtuudella, gluteenittomasti eikä juurikaan lisättyä sokeria. Koulun laitosruokailu onkin sitten jotain muuta...

Mutta meillä kuopus puolestaan on päiväkodissa vilja-allergian takia gluteenittomalla ruokavaliolla, muuten sitä teollista laitosruokaa ja hänen hampaissaan hammashoitaja ei ole löytänyt moitteen sijaa, purenta on hyvä ja kaikki hampaat mahtuvat tasaisesti. Tällaiset olivat esikoisen hampaatkin ennen eskarin (ja teollisen päiväkotiruuan) aloitusta. En sitten tosiaan tiedä, mikä vaikuttaa eniten. Kotona ollessa myös syötiin useimmin aamupalaksi munakkaita, kun niitä oli aikaa tehdä. Nykyään kiireessä usein gluteenitonta leipää tms.

_________________
It is a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes.

Douglas Adams
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Gluteeni ja hampaat
ViestiLähetetty: 2013-12-01 23:38:21 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-02-09 18:41:04
Viestit: 1062
Paikkakunta: Turku
Jos ilmoitat lapsesi kasvissyöjäksi, niin tuskin laatu paranee. Ruoka on samaa makarooni- ja pottupainotteista. Lihan ja kalan murujen sijasta vaan annetaan soijarouhetta tai teollisia kasvispihvejä. Näin ainakin Turussa. Soijarouhe on jo muutenkin lihan tilalla monessa ruoassa ihan kaikille, se on halvempaa ja antaa ekologisen vaikutelman. :(

_________________
tarja-tuulikki


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Gluteeni ja hampaat
ViestiLähetetty: 2013-12-02 00:05:28 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2004-12-02 13:17:27
Viestit: 242
Tarja-Tuulikki, sitä minäkin pelkään, että kasvissyöjänä laatu ei parane vaan proteeni vähenee...Useimmiten nuo kasvisruuat ovat olleet vain gluteenittomia (yhdistävät varmaan erityisruokavalioita). Viime viikko oli poikkeus, liharuokakin oli useamman kerran gluteeniton. Tässä viime viikon ruokalista malliksi. En tosin itse ole käynyt syömässä koululla, mutta voisin ehkä testata sitäkin, sillä koulusta saa ostaa myös lounasta mukaan. Sittenhän sen näkisi, mikä ero kasvisruualla ja liharuulla on.

Maanantai

Kalacurrya (*, L)
Luomutofu-kasviscurrya (*, G, L, M)

Tiistai

Jauhelihapihvejä (L, M)
Kasvispihviä (L, M)

Keskiviikko

Broileri-kasvisvuokaa (*, G, L)
Gruusialaista kaalipataa (G, L)

Torstai

Jauhelihakeittoa (M, G)
Meksikolaista papukeittoa (*, G, L, M)

Perjantai

Naudanliha-chilikastiketta (*, G, L, M)
Quornia tomaattikasviskastikkeessa (*,G, L-, M)

_________________
It is a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes.

Douglas Adams
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Gluteeni ja hampaat
ViestiLähetetty: 2013-12-05 20:36:41 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 2290
Weston Pricen kirjassa ei tuomita gluteenia. Hän suosittelee viljoja perusruuaksi, mutta painottaa että on oltava vastajauhettua täysjyvää. Hän itse syötti hoidettavilleen tuoreesta täysjyvävehnästä tehtyä velliä ja sämpylää, korkeavitamiinista voita, täysmaitoa, kalanmaksaöljyä, liha-/sisäelinpatoja.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Gluteeni ja hampaat
ViestiLähetetty: 2013-12-05 20:46:50 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 2290
calliopeia kirjoitti:
Voin olla väärässä, mutta mielestäni Weston Price ensisijainen painotus oli siinä että saadaan tarpeeksi oikeanlaisia eläiperäisiä rasvoja ja rasvaliukoisia vitamiineja, mineraaleja ja maidon pitäisi olla (pastöroimatonta) täysmaitoa. Huonojen hiilihydraattien poistaminen ruokavaliosta oli toki tärkeää, mutta ravinteiden vähäinen saanti on ensisijainen ongelma. Ja näitä saa eläinrasvoista, sisäelimistä, äyriäisistä, luuliemistä....

Samaa mieltä muuten mutta pastöroinnista ja muista käsittelyistä Weston Price itse ei kirjoittanut mitään. Edes viljojen käsittelyistä (liotus, idätys, hapatus) Price itse ei kirjoittanut mitään vaikka hänen nimeään kantava järjestö (WAPF) niitä painottaakin. WAPF muutenkin korostaa juttuja mistä Pricen omassa kirjassa ei kirjoiteta mitään, esim. entsyymit/raakuus ja soijavastaisuus.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Gluteeni ja hampaat
ViestiLähetetty: 2013-12-05 21:10:06 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 2290
kesäheinä kirjoitti:
Nykyään kiireessä usein gluteenitonta leipää tms.

Saanko kysyä mikä leipä on kyseessä? Joka tapauksessa, rasvaliukoisten vitamiinien kannalta hyviä leivänpäällisiä ovat voi, juusto ja rasvainen liha.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Gluteeni ja hampaat
ViestiLähetetty: 2013-12-06 07:27:13 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-12-11 12:15:13
Viestit: 254
meli kirjoitti:
Samaa mieltä muuten mutta pastöroinnista ja muista käsittelyistä Weston Price itse ei kirjoittanut mitään. Edes viljojen käsittelyistä (liotus, idätys, hapatus) Price itse ei kirjoittanut mitään vaikka hänen nimeään kantava järjestö (WAPF) niitä painottaakin. WAPF muutenkin korostaa juttuja mistä Pricen omassa kirjassa ei kirjoiteta mitään, esim. entsyymit/raakuus ja soijavastaisuus.


Taidat olla oikeassa viljojen käsittelyn suhteen. Pricen painotus siinä taitaa olla se, millaisessa maaperässä viljat kasvavat, eli millainen vitamiini- ja mineraalipitoisuus niihin muodostuu (siis sen lisäksi että pitää olla vastajauhettua). Ja maidon/ voin suhteen painotus on myös siinä millaista ravintoa eläimet syövät.

(muoks. Se että Price ei mainitse viljojen käsittelyä, ei tietenkään tarkoita sitä ettei niitä olisi käsitelty. Onhan meilläkin vanhastaan leipä tarkoittanut täysjyväviljasta leivottua hapanleipää? Ja maito on tehty piimäksi käytännön syistä.. Ja voi hapatetusta/hapantuneesta kermasta niin meillä kuin monessa muussakin maassa. Kefiiri ja jogurtti jne)

_________________
iHerbistä ensitilaajalle jopa 10$ alennus koodilla KAJ789


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Gluteeni ja hampaat
ViestiLähetetty: 2013-12-07 18:35:42 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 2290
Totta, Price tosiaan kirjoitti pitkästi myös ruokien mineraali- ja vitamiinipitoisuuksista. Jäi mieleen, että kirjoitti kesäkuun voin olevan parasta.

Viljojen käsittelystä kiinnitin itse huomion siihen, että Price teki hoidettavilleen täysjyvävehnäsämpylät hiivalla (samana aamuna jauhetuista jauhoista). Kaikkea viljaahan ei syöty/syödä leipänä, vaan esim. sveitsiläiset lapset kuljettivat eväänä rukiista tehtyä talkkunan tyyppistä tuotetta. Sveitsiläiset Pricen mukaan elivät käytännössä rukiilla ja juustolla sekä sunnuntaisella liha-aterialla. Skotit taas elivät kauralla ja kalalla: Price mainitsee kaurasta erityisesti ruuan "oatcake". Kyseisestä ruuasta löytyy tietoa Wikipediasta ja muualtakin netistä eikä missään mainita, että sitä olisi koskaan hapatettu. Kauraa hapatettaessa joka tapauksessa syntyy limainen rakenne, josta todennäköisesti olisi mainittu erikseen.

Meillä kaikki leipä ei ole vanhastaan tarkoittanut hapanleipää. Esimerkiksi ohrarieskaa ja ruisnäkkileipää on perinteisesti tehty pelkästä jauhosta, (jää-)vedestä ja suolasta. Sitäkään en osta, että kaikki puuroon menevä vilja olisi raakana liotettu: Esikypsentämättömästä kaurasta tulee liotuksen ja keittämisen jälkeen kauralimaa/-kiisseliä/kiesaa (perinteinen ruoka sekin mutta eri ruoka kuin kaurapuuro). Suomalaiseen perinteeseen kuuluva imelletty ruis-puolukkapuuro tosin taitaa olla fytaattivapaata, koska siinä ruis ehtii tuntikausia olla lämpimässä happamassa seoksessa.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Gluteeni ja hampaat
ViestiLähetetty: 2013-12-30 23:04:38 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2004-12-02 13:17:27
Viestit: 242
meli kirjoitti:
calliopeia kirjoitti:
Voin olla väärässä, mutta mielestäni Weston Price ensisijainen painotus oli siinä että saadaan tarpeeksi oikeanlaisia eläiperäisiä rasvoja ja rasvaliukoisia vitamiineja, mineraaleja ja maidon pitäisi olla (pastöroimatonta) täysmaitoa. Huonojen hiilihydraattien poistaminen ruokavaliosta oli toki tärkeää, mutta ravinteiden vähäinen saanti on ensisijainen ongelma. Ja näitä saa eläinrasvoista, sisäelimistä, äyriäisistä, luuliemistä....

Samaa mieltä muuten mutta pastöroinnista ja muista käsittelyistä Weston Price itse ei kirjoittanut mitään. Edes viljojen käsittelyistä (liotus, idätys, hapatus) Price itse ei kirjoittanut mitään vaikka hänen nimeään kantava järjestö (WAPF) niitä painottaakin. WAPF muutenkin korostaa juttuja mistä Pricen omassa kirjassa ei kirjoiteta mitään, esim. entsyymit/raakuus ja soijavastaisuus.


Eläinrasvojen lisäys voisi tehdä hyvää, varsinkin kun koulu- ja päiväkotiruoka on niin vähärasvaista. Poika vain ei tykkää laittaa juuri voita leivän päälle eikä tykkää juustoista...Täytyy lisätä siis ruokaan.

Multivitamiinia olen myös antanut lapsille reippaasti ja pojan alahampaat ovat näyttäneet saavan paremmin tilaa eivätkä ole ihan niin pahasti ristissä. Tietysti leukaluu on voinut kasvaa muutenkin.

_________________
It is a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes.

Douglas Adams
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Gluteeni ja hampaat
ViestiLähetetty: 2013-12-30 23:09:45 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2004-12-02 13:17:27
Viestit: 242
meli kirjoitti:
kesäheinä kirjoitti:
Nykyään kiireessä usein gluteenitonta leipää tms.

Saanko kysyä mikä leipä on kyseessä? Joka tapauksessa, rasvaliukoisten vitamiinien kannalta hyviä leivänpäällisiä ovat voi, juusto ja rasvainen liha.


Vaihtelevasti vaaleaa ja tummaa kaupan gluteenitonta leipää, jotka usein tehty riisijauhosta, joskus tattari. Enemmän kuitenkin vaaleaa kun lapset siitä tykkäävät...Gluteeniton näkkäri myös välillä maistuu. Tosiaan poika ei voista ja juustosta juuri leivä päällä välitä. Ainoa joka maistuu on metvursi, mutta yritän sitä vähentää, kun en ole löytänyt nitriinitöntä lähi-Prismasta.

_________________
It is a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes.

Douglas Adams
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Gluteeni ja hampaat
ViestiLähetetty: 2014-01-06 00:16:10 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 2290
kesäheinä kirjoitti:
Ainoa joka maistuu on metvursi, mutta yritän sitä vähentää, kun en ole löytänyt nitriinitöntä lähi-Prismasta.

Aidosti nitriititöntä meetvurstia ei tehdä. Lisäaineettomissakin nitriitti tulee milloin punamangoldista, milloin jostakin toisesta nitriittipitoisesta vihanneksesta. Tosiaan, nitriiteistä suurin osa tulee vihanneksista. Meetvurstin nitriiteistä en olisi kovin huolissani, koska sitä on kypsetty niin kauan, että nitriittipitoisuus on laskenut alhaiseksi (bakteerit ovat muuttaneet sen harmittomaksi ja mahdollisesti hyödylliseksi typpioksidiksi). Meetvursti on mielestäni paljon parempi kuin ei mitään leivän päällä, koska se on (Foodinfo.us:n mukaan) suurimpia eläinperäisen K2-vitamiinin lähteitä (erityisen tärkeää luuston kehitykselle) sen lisäksi, että 1) siinä on paljon B1-vitamiinia jota kuluu hiilihydraattien sulattamiseen ja 2) lihan sisältämä rauta auttaa leivän (mahdollisesti) sisältämää rautaa imeytymään.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Gluteeni ja hampaat
ViestiLähetetty: 2014-01-17 17:08:16 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2004-12-02 13:17:27
Viestit: 242
meli kirjoitti:
kesäheinä kirjoitti:
Ainoa joka maistuu on metvursi, mutta yritän sitä vähentää, kun en ole löytänyt nitriinitöntä lähi-Prismasta.

Aidosti nitriititöntä meetvurstia ei tehdä. Lisäaineettomissakin nitriitti tulee milloin punamangoldista, milloin jostakin toisesta nitriittipitoisesta vihanneksesta. Tosiaan, nitriiteistä suurin osa tulee vihanneksista. Meetvurstin nitriiteistä en olisi kovin huolissani, koska sitä on kypsetty niin kauan, että nitriittipitoisuus on laskenut alhaiseksi (bakteerit ovat muuttaneet sen harmittomaksi ja mahdollisesti hyödylliseksi typpioksidiksi). Meetvursti on mielestäni paljon parempi kuin ei mitään leivän päällä, koska se on (Foodinfo.us:n mukaan) suurimpia eläinperäisen K2-vitamiinin lähteitä (erityisen tärkeää luuston kehitykselle) sen lisäksi, että 1) siinä on paljon B1-vitamiinia jota kuluu hiilihydraattien sulattamiseen ja 2) lihan sisältämä rauta auttaa leivän (mahdollisesti) sisältämää rautaa imeytymään.


Mielenkiintoista tietoa metvurstista ja nitriitistä, tätä en tiennytkään!

_________________
It is a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes.

Douglas Adams
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Gluteeni ja hampaat
ViestiLähetetty: 2014-06-03 21:37:06 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2004-12-02 13:17:27
Viestit: 242
Nyt alkoi koululaisella kesäloma ja mietin, että panostan ravitsemukseen myös hampaiden terveyden kannalta. Mitähän erityisesti kannattaisi kotiruokaan lisätä? Ajattelin ainakin voita ja eläinrasvoja reilusti, jotta A-vitamiinin saanti on turvattu. Kouluruoka kun on niin vähärasvaista, että eläinrasvoja ei siitä juurikaan saa. Samoin marjoja ja kauden kasviksia yritän syöttää lisää.

Sanasolia menee jo reilusti päivittäin, joten olen yrittänyt tarpeellisista vitamiineista pitää huolen. Harmittaa, kun ekaluokkalaisen alariviin kasvat uudet rautahampaat näyttävät olevan vinossa ja yritän parhaani ravitsemuksella auttaa hampaiden terveyttä. Mitkä olisivat parhaat vinkit?

_________________
It is a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes.

Douglas Adams
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Gluteeni ja hampaat
ViestiLähetetty: 2014-06-18 17:25:18 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-08-28 13:10:09
Viestit: 691
Pricehan oli sitä mieltä että hampaiden kieroon kasvamisen kannalta ravitsemuksella oli merkitystä erityisesti ennen hedelmöitystä ja raskausaikana. Ei kyllä hirveesti faktaa esittänyt väitteensä tueksi. Oli sitä mieltä että se leuan muoto tulee kunnolla esiin vasta kun rautahampaat puhkeavat.

Ei sillä ettei lapsille kannattaisi antaa terveellistä ja ravinteikasta ruokaa :)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 29 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)