Hapan = aineenvaihdunnan lopputuotteena happoa muodostava.
Emäksinen = aineenvaihdunnan lopputuotteena emästä muodostava.
Pikaopas:
Eniten happoa muodostavia ovat viljat/viljatuotteet ja sokeri. (Viljoista saa emäksisiä/neutraaleja idättämällä ja maitohapattamalla)
Niiden jälkeen tuleevat sitten seuraavana liha, kala, juusto. Pähkinät ovat vain lievähkösti happamia, manteli on neutraali.
Pavut ovat happoa muodostavia, kananmuna muistaakseni aika lähellä neutraalia, eli jos hapan niin vain vähäsen.
Tuoremaitotuotteet ovat emäksisiä, eläinrasvat ovat neutraaleja, kasviöljyistä en itse asiassa tiedä kumpaa.
Emäksisiä ovat tuoreet vihannekset, marjat ja hedelmät, sekä kypsät vihannekset jos myös niiden keitinliemi käytetään ruuaksi (ne emäkset kun jäävät siihen).
Kylmäsuodatettu heraproteiinijauhe on emäksistä.
Eli taas ne viljat ja sokeri ovat se suurin happaman tavaran bulkki mitä syödään kun syödään tavallisten pulliaisten tavoin. Liha on happoa muodostavaa, mutta huomattavasti vähemmän kuin ne viljat ja sokeri. Tämän tutkimuksen anti on siis jälleen tasoa jäätelönsyönti aiheuttaa hukkumiskuolemia.