Tää nyt ei ole edes outoa, mutku. Taustaa: söin taas viikon muka hienoja ruokia. Tällä erää maassa, joka ei ole terveysvalistuksen pilaama, joten selvisin tulematta kipeäksi. Mutta kotiintulo oli hieno juttu; niin hieno että pikapihvien sijaan tuli valmistettua hartaudella ihan lihapullataikina eikä vain pikapihvejä.
Pikkuisen paremmat lihapullat kermakastikkeella- Paloittele kaksi sipulia ja pari valkosipulin kynttä mitenkuten, ei tarvitse olla pientä silppua.
- Kuumenna paistinpannulla 50g voita (tai jotain sinnepäin). Kuullottele siinä kaikessa rauhassa sipulit, valkosipuli, kourallinen kuivattuja ja kourassa murennettuja suppilovahveroita (jos on, oli) ja pari mietoa kotitsiliä (jos on, oli).
- Lisää pannulle desi kermaa. Kun kermasta osa haihtunut, ylisuolaa ja bamixoi muusiksi (viksuinta olisi ollut bamixoida rehukuulloke ilman kermaa, mutku jääkaapissa oli äskettäin vanhentunut kermapurkki)
- Sekoita sose jauhelihaan (oli 400g sikanautaa kun joku oli sellaisen taloon ostanut), lisää pari kananmunaa (ja ruokalusikallinen perunajauhoja, jos käytit kermaa, muuten liian löysää), sekoita hyvin.
- Nostele taikinasta parilla lusikalla isoja lihapullataikinamyttyjä kuumahkolle paistinpannulle, jossa runsaasti voita. Paista pehmeät lituskalihapyörykät pihvien tapaan kahdelta puolelta, satsi kerrallaan. Laita valmiit ja ihan anopin aikanaan tekemien näköiset pullakkeet hetkeksi sivuun odottamaan kastiketta.
Kastike:
* Kuullota pannuun jääneessä lihapullanpaistovoissa seuraava sipuli, nyt ihan pieneksi silputtuna.
* Bamixoi, huuhtele bamixointiastia vesitilkalla ja lisää se mukaan, lisää mauksi lusikallinen kotitekoista pitsakastiketta,
ohje täällä:
viewtopic.php?p=1798237#p1798237 , ja desi kermaa (tai koko purkki, jos käytät vasta nyt), hauduta hetki, tarkista maku.
* Lisää kastikkeeseen lihapullat (varovasti, pehmeitä!) ja jätä paistinpannuun hautumaan.
Noiden seurana oli tänään peruna/nenu, sekasalaattia ja etikkapunajuurta.
Puolukkasurvosta kaipasin, mutten huomannut ajoissa, että edellinen satsi oli loppunut jääkaapista; siksi punajuuri.
(Jälkihuomautus: Olen joskus uskonut että jatkettaessa lihaa rehuilla ja rasvalla se riittää useammalle - tai siis meidän taloudessamme pitempään. Puppua, sanon minä! Kun Snellmannin 400g sikanautapaketti riittää pikapihveinä hienosti neljään annokseen, niin näitä kokkareita piti seuraavana päivänä jatkaa vaikka millä, että saatiin ruoka ylipäätään riittämään. Ja juuei, ei pikapihvienkään maussa ole tod mitään vikaa, mutta nämä koukuttivat. Pahasti.) *** ja vaihtoehtoisesti suurtuotantoon paremmin sopivat
lihapullat sukujuhliin tjsp, päivitelty lokakuussa 2017 ***
(Alla oleva annos on yhteen pellilliseen, mutta tämä on helppo toistaa)
1 kg jauhelihaa (kombo oli tällä erää 750g snellmannin sikanautaa ja 250g suoramyyntikyyttöä, hyvin toimi)
1 Lasillinen fifty-sixty kermavettä (hiukan vajaa desi kumpaakin)
0.5 desiä sipulirouhetta
0.5 desiä suurusta (perunajauhoja TAI kookosjauhoja TAI tortillamaissia, kaikki testattu toimiviksi)
6 tl suolaa
1 tl vastajauhettua mustaapippuria
noin 1 tl kuivattua lipstikkaa (jos on, oli)
1 kananmuna
Taikina:
Ensin suurus: kaada isoon kulhoon vesikerma ja sekoita siihen kuivat aineet eli sipuli, suurus, suola ja mausteet. Jätä imeytymään vartiksi ja puoleksi tunniksi.
Lisää taikinan alkuun muna ja osa jauhelihasta, tämä käy vielä näppärästi lusikalla
Lisää tähän loppu jauheliha sekoita; oma nyrkki sopi tähän parhaiten. Sekoita kunnes alkaa tarttua käteen.
Jätä taikina tekeytymään puoleksi tunniksi
Pullat:
Pyörittele vedellä kostutetuilla käsillä pienehköjä lihapullia tiukasti viekukkain leivinpaperilla pinnoitetulle pellille
Ihan pikkuisia saa toista sataa, ja suunnilleen normaalikokoisia noin seitsemänkymmentä
Kaksivaiheinen kypsennys:
Ensin: Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Pullat pitäisi saada pois uunista ennen kuin nesteet alkavat irrota isolti. Itse paistoin kiertoilmauunissa ja aina kaksi pellillistä kerrallaan.
Sitten: Kuumenna voita paistinpannulla, ja kieräytä pullat (kymmenkunta kerrallaan) saamassa pintaan nätin värin. Voin sijaan voi hyvin käyttää pellille irronnutta rasvalientä.
... kaada pellille kertynyt liemi talteen ja kiehauta samaan talteen myös paistinpannun jäämät joka pellillisen jälkeen. Siitä tulee hyvää paistorasvaa vaikka mihin... tai kastikkeen pohja, jos sellaista tarvitaan. Tällä erää ei tarvittu, koska nämä tarjottiin puhvettipöydästä haaleina.
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)