Uutispalvelu Duodecim julkaisi tammikuun alkupuolella
tästä tutkimuksesta uutisen otsikolla
Kananmunien terveysvaikutuksista uutta tietoaLainaa:
Kananmunat eivät suurenna riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai aivohalvaukseen, vaikka niitä söisi päivittäin, tuore tutkimus osoittaa. Joillakin kananmunat saattavat jopa pienentää verenvuodosta johtuvien aivohalvausten vaaraa.
Pitkään kananmunia pidettiin haitallisina niiden sisältämän kolesterolin takia, mutta nykytiedon mukaan ravinnosta saatava kolesteroli nostaa haitallisen kolesterolin pitoisuutta veressä vain vähän tai ei lainkaan eikä siten myöskään suurenna sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Nyt saadut tulokset vahvistavat näkemystä entisestään.
British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat meta-analyysiin, jossa yhdistettiin melkein 500 000 potilaan terveystiedot kahdeksasta aikaisemmasta tutkimuksesta
Tänään Uutispalvelu Duodecim julkaisi samasta tutkimuksesta uuden uutisen
Kananmunat eivät sydänriski terveille, mutta saattavat lisätä diabetesta Otsikointi viittaa siihen, että virallisterveellinen taho hakee väitetystä diabetesriskistä veruketta, johon tarttumalla se yrittää pelastaa kasvojaan syyllistyttyään vuosikymmenten ajan ravinteikkaan kaikkien superruokien äidin aiheettomaan demonisointiin.
Se jutussa kuitenkin myönnetään, että diabetesriskiä koskeva havainto on vailla selvää syytä.
Hyvä on, minä kerron syyn. Valistunut osa diabeetikoista noudattaa vhh-ruokavaliota, koska se auttaa pitämään verensokerit hallinnassa. Kananmunat muodossa tai toisessa kuuluvat monen vhh-ruokavaliota noudattavan tyypilliseen aamiaiseen.
Tämän vuoksi kananmunia päivittäin syövien joukossa oli hieman keskimääräistä enemmän diabeetikoita.
Syy-seuraussuhde, josta epidemiologiset tutkimukset eivät koskaan voi todistaa mitään, menee siis niin päin, että diabetes aiheuttaa kananmunien syömistä. Ei päinvastoin.