els kirjoitti:
Siis yhdiste, jota kroppa tekee itsekin ja jota löytyy myös punaisesta lihasta, on lisäaineena nautittuna hivenen epäilyttävää?
Quelle surprise
Samanlaista yhteyttä on yritetty myös CLA'lle, joka sekin lisäaineena on epäilyttävää, mutta luonnontuotteen (mm. maitorasvan) osana selvästi terveyttä edistävää.
Ja samaa on ehdotettu tyydytetylle rasvalle, joka teollisuustuotteena ja varsinkin teknotransseihin ja kakkuihin sekoitettuna voi ollakin aika ilkeää. Luonnonrasvana nautittuna tyydytetty rasvakin näyttää lähinnä edistävän sydänterveyttä.
Ps. Toisin kuin tuossa väitettiin, punaliha sinänsä EI ole korreloinut svt'n kanssa.
Jalosteliha (taas kerran lisäaineineen) on, mutta vain lievästi vaikkapa sokeriin tai nopeisiin hiilihydraatteihin verrattuna.
Mutta mitäpä sitä ei yrittäisi uskonsa tai elinkeinonsa ylläpitämiseksi?
Joo. Juttu kuitenkin herätti uteliaisuuden, vegaaneja, vegetaristeja, hiiriä. Kuinka tutkimus toteutettiin? Vegeille ei oikein voi syöttää lihaa, varsinkaan kuukausien ajan, jotta voitaisiin todeta 'pitkäaikaisvaikute'. Vaikka olisi kuinka luomualaiduntaneen elukan lihaa.
Onko tehty hätäisiä, tarkoitushakuisia johtopäätelmiä? Nature Medicine antaa ehkä uskottavuutta?
Jutun kirjoittaja Jani Kaaro on maallikko tiedetoimittaja käsittääkseni, yhden kirjan tyypiltä lukeneena jäin käsitykseen että tyyppi on ihan pihalla. Vakuuttavanoloista tekstiä suoltaa, kuin suoraan käsikirjasta, siitä konsensus-kässäristä. Tiedettä, jee,
Jani Kaaro kirjoitti:
He havaitsivat, että L-karnitiini johti kaikilla vapaaehtoisilla trimetylamiini-N-oksidin, eli TMAO:n lisääntymiseen.