karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2020-04-07 11:27:15

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 2 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2013-03-04 11:30:57 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-10-03 11:42:41
Viestit: 1791
Paikkakunta: Kotka
Yle kertoo uutisessaan Monet ruokavaliot hoitavat diabetesta Brittilässä tehdystä meta-analyysista:
YLE uutisessaan kirjoitti:
Brittien tekemän meta-analyysin mukaan diabeetikkojen sokeriaineenvaihduntaa parantavat ainakin vähähiilihydraattiset, runsasproteiiniset ja välimerelliset ruokavaliot sekä ns. alhaisen glykeemisen indeksin ruokavalio. Analyysissä on tarkasteltu ensisijaisesti lyhyen aikavälin mittareita, ei pitkän aikavälin ennustetta.

Ruokavalioiden vaikutukset veren sokeritasoihin olivat samaa luokkaa kuin diabeteslääkkeiden, joten vaikutuksia voi pitää merkittävinä. Ruokavaliot lisäksi auttoivat potilaita laihtumaan. Vähähiilihydraattinen, alhaisen GI:n ruokavalio ja välimerellinen ruokavalio paransivat myös kolesterolitasoja, tutkijat havaitsivat.

Tulokset perustuvat 20 satunnaistetun ja kontrolloidun ruokavaliotutkimuksen aineistoihin. Tutkittuja ruokavalioita verrattiin mm. vähärasvaiseen, vähäproteiiniseen ja korkean glykeemisen indeksin ruokavalioihin sekä yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten diabetesyhdistysten suosittelemiin ruokavalioihin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Samassa lehdessä ilmestyi pääkirjoitus, jossa asetetaan kyseenalaisiksi osa tutkimuksen päätelmistä.


Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Abstrakti: Systematic review and meta-analysis different dietary approaches to the management of type 2 diabetes

Vakuuttava lähde. Onko jollakulla ollut mahdollisuus tutustua tuohon pääkirjoitukseen (ja tietysti samalla myös itse meta-analyysiartikkeliin)? Miksi päätelmiä asetetaan kyseenalaisiksi - ja mitä päätelmiä nimenomaan? Linkki full textiin, jos jollakulla on pääsy siihen:
Diet and diabetes revisited, yet again. Am J Clin Nutr 2013 97: 453-454

_________________
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-03-04 13:28:25 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 20349
On erittäin valitettavaa, että suomalaiseen mediaan valtaosa lääketieteen tutkimusuutisista tulee Uutispalvelu Duodecimin virallisterveellisen suodattimen läpi.

Koska aloitusviestissä lainattu uutinen on Uutispalvelu Duodecimin laatima, siinä on monin tavoin yritetty peitellä sitä tosiasiaa, että diabeetikoiden tilaa paransi nimenomaan hiilihydraattien osuuden alentaminen ruokavaliossa, millä oli myös muita positiivisia terveysvaikutuksia kuten parempi painonhallinta ja paremmat lipidiarvot.

Normaalisti uutisteksteissä kerrotaan ingressissä se, mikä uutisessa on olennaisin uusi tieto, mutta tässä oli Duodecimille tyypilliseen tapaan ensimmäinen kappale virallisterveellistä diibadaabaa, jolla etukäteen pyrittiin vesittämään tulossa oleva virallisterveellisestä kaanonista poikkeava tutkimustulos:

"Ruoalla ja ruokavaliolla on suuri vaikutus aikuistyypin diabetesta sairastavan terveyteen, mutta asiantuntijat eivät ole yksimielisiä millainen tuon ruokavalion pitäisi olla. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan hyviä tuloksia saadaan kuitenkin monilla eri ruokavalioilla. Olennainen asia on painonhallinta."

Tutkimuksen mukaan sokeriaineenvaihduntaa parantavat vähähiilihydraattinen, runsasproteiininen ja välimerellinen ruokavalio sekä ns. alhaisen glykeemisen indeksin ruokavalio. Mikä näitä kaikkia yhdistää? Tietenkin se, että hiilihydraattien osuus on alempi kuin virallisterveellisten suositusten mukaisessa ruokavaliossa.

Yhtä olennainen tutkimuksen tulos kuin se mitkä tutkimusruokavaliot paransivat diabeetikoiden verensokerin tasapainoa oli se, mitkä tutkimusruokavaliot eivät sitä tehneet. Duodecim jätti kertomatta, että nämä olivat kasvis-, vegaani- ja runsaskuituinen ruokavalio.

Senkin Duodecim olisi voinut kertoa, että verrokkeina, jotka osoittauivat siis verensokerin hallinnan kannalta vhh:ta, runsasproteiinista, välimerellistä ja matalan GI:n ruokavaliota selvästi huonommiksi, olivat vähärasvainen ruokavalio, korkean GI:n ruokavalio, ADA:n (American Diabetes Association) diabetesruokavalio, EASD:n (European Association for the Study of Diabetes) diabetesruokavalio ja niukkaproteiininen ruokavalio.

Duocimin uutisessa eivät erityisen hyvin tulleet esille uusi-seelantilaisten tutkijoiden yhteenvedossaan korostamat hiilihydraatteja rajoittavien dieettin kardiovaskulaarisia riskimarkkereita parantavat vaikutukset saati se, että heidän mielestään kyseisten dieettien (vhh, matalan GI:n, välimerellinen ja runsasproteiininen) käyttöä diabeteksen hoidossa tulisi harkita.

Uutispalvelu Duodecim: Monet ruokavaliot hoitavat diabetesta

Siis eihän tässä todellakaan uutinen ollut se, että monet ruokavaliot hoitavat diabetesta, vaan että sitä hoitavat hiilihydraatteja rajoittavat ruokavaliot. Duodecimin otsikkokin oli viilattu jakamaan disinformaatiota.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 2 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)