karppis kirjoitti:
Täällä
http://understandnutrition.blogspot.fi/ ... oking.htmlmyös yksi aika mielenkiintoinen analyysi "tutkimuksesta".
Kiitos tästä. Meidän teini tulikin jo silmät ymmyrkäisenä kertomaan, että kananmuna onkin tosi epäterveellistä...
Pikareferaatti:
Tutkimuksen koehenkilöinä oli ainoastaan ihmisiä, jotka olivat jo saaneet aivoinfarktin. Heitä pyydettiin muistelemaan, kuinka paljon he olivat syöneet kananmunia ja polttaneet tupakkaa. Tutkimuksen mukaan eniten kananmunia olivat syöneet vanhimmat ihmiset ja vähiten nuorimmat. Eniten kananmunia syöneillä oli matalin kokonaiskolesteroli, matalin LDL-kolesteroli, korkein HDL-kolesteroli ja matalin BMI. Samoin eniten kanamunia syöneet polttivat eniten ja heillä esiintyi useimmin diabetestä.
Tutkimusdata voidaan tulkita täysin päinvastoin, kuin tutkimustuloksissa: datan mukaan ne ihmiset, jotka söivät eniten kanamunia, olivat vanhimpia, ja heillä oli eniten kaulavaltimon plakkia. Ehkä kananmunan syönnillä olikin positiivinen vaikutus ja eniten munia syövät kestivätkin paremmin plakin kertymistä ja elivät kauemmin ennen aivoinfarktia. Ne, jotka söivät vähiten munia, saivat aivoinfarktin keskimäärin 14 vuotta aikaisemmin kuin ne, jotka söivät kaikkein eniten munia.
On tärkeää muistaa, että tällaiset epidemiologiset tutkimukset eivät osoita syitä ja seurauksia, ainoastaan yhteyttä. Ne toimivat vain lähtökohtana hypoteesin muodostamiseksi, jota sitten testataan tutkimuksin. Valitettavasti tutkijat kirjoittavat: "Löytömme osoittavat, että kananmunan keltuaisten syömistä pitäisi välttää, jos kuuluu sydän- ja verisuonitautien riskiryhmään". Tämä on kuitenkin vasta hypoteesi, jota pitäisi tutkia lisää.
Samaa dataa tutkimalla voitaisiin yhtä hyvin esittää hypoteesi: "Löytömme osoittavat, että kananmunan keltuaisten syömistä pitäisi suosia, jos kuuluu sydän- ja verisuonitautien riskiryhmään".