Tämä gluteenisensitiivisyys on yleistä, useimmat eivät edes tiedä koko asiaa silti!
Itselläni tuli ärtynyt paksusuoli vuonna 2002, sitä ennen vaivoja oli harvakseltaan. Söin miten sattui, mitä sattui, illalla oli karmiva nälkä, joten PASTAA!
Aloitin hiivadieetin, jossa viljat karsittiin, mutta myös kaikki sokerit ja lisäaineet. (Samalla noudatin "ohimennen" Zone-ruokavalion ohjetta syödä aina sekä hiilihydraatteja, rasvaa että paroteiinia.) Koin se kuitenkin kahlitsevaksi ja pikku hiljaa lisäsin kaurapuuron ja juurella tehdyn ruisleivän ruokavaliooni. Hiivadieetti auttoikin, mutta jäin sitli lueskelemaan ja keskustelemaan suolitautisten palstalle, josta sain hyviä vinkkejä. Vielä talvella 2002-2203 vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta puhuttiin vähemmän kuin hiivadieetistä.
Tuosta asti olen ollut enemmän ja vähemmän ilman vehnää ja lisäaineita. Jossain kohtaa tajusin, että tämä minun ruokavalioni on sitä "muotikarppaamista"! Ja järkytys oli suuri. Luulin, että karppaus on jotain ihan muuta "muotijuttua" enkä tiennyt, että tuo Zonekin on karppaamista! Syön runsaasti hyviä rasvoja eli kylmäpuristettuja ja voita, mutta viljat ei sovi. Ehkä voisi sanoa, että karpannut ole neljä vuotta, sitä ennen Zone-tyyppistä, jossa käytetään riisiä ja kokojyväviljoja.
Olin pitkään vertaillut eri ruokavalioita ja kaikki, joilla suolistotulehdukset voivat paremmin tai ärtynyt paksusuoli ei ollut ärtynyt, eivät sisältäneet SOKEREITA. Myös lisäaineita vältellään useimmilla. (SCD, ZONE, Atkins, hiivadieetti, paleo...)
Viljoista tulee sokereita. Myös gluteenin suurella määrällä nykyleivissä saattaa olla osansa asiassa.
Tässä asiaa:
http://www.pronutritionist.net/gluteeni ... ja-vastaa/