Kopsaan sitten itsekin UudestaSuomesta tänne, kun ketju lukittiin.
lähde:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/115865- ... a%E2%80%9DUusiSuomi kirjoitti:
Verisuonikirurgi Taija Somppi esitti tänään Ylen aamu-tv:ssä virallisista näkemyksiä poikkeavia kantoja koskien erilaisten rasvojen terveysvaikutuksia.
Rasvan laadun vaikutuksista sydänterveyteen on noussut viime vuosina kiivasta keskustelua. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on edelleen sillä kannalla, että voi on terveydelle haitallista ja tyydyttymätön rasva hyväksi.
- Pitkään pannassa ollut voi pitäisi nostaa esiin ja onkin noussut esiin. Voi on terveyttä edistävä rasva. Se on luonnonmukainen. Siinä on 400 erilaista rasvahappoa ja moni näistä rasvahapoista on tutkitusti todettu terveyttä edistäväksi, myös sydänterveyttä edistäväksi. Sama on todettu oliiviöljystä, Somppi sanoi aamu-tv:ssä.
Taija ja Jani Somppi ovat kirjoittaneet hiljattain ilmestyneen teoksen ”Parantavat rasvat”. Pariskunnan mielestä on huolestuttavaa, että lääkärit määräävät kolesterolilääkkeitä jopa täysin terveille ihmisille.
Ylijohtaja Erkki Vartiainen THL:stä puolestaan totesi, että tyydyttyneet rasvat ja erityisesti voi nostavat veren kolesterolia.
- Se aiheuttaa sydäninfarkteja ja aivohalvauksia, hän sanoo.
Somppi perustelee voin terveellisyyttä sillä, että sydäninfarktit olivat harvinaisia 1920-luvulla, jolloin voita ja eläinrasvoja käytettiin laajasti. Sompin mukaan teollisen aikakauden mukanaan tuomat transrasvat ovat sydänterveydelle vaarallisia, toisin kuin voi.
Vartiainen vastaa tähän toteamalla, että 1920-luvulla rasvan saanti kokonaisuutena oli suomalaisilla pientä ja ruokavaliosta suurin osa tuli hiilihydraateista.
- 40- ja 50-luvulla voin käyttö lisääntyi voimakkaasti, mikä selittää sydäninfarktien lisääntymisen, väittää Vartiainen.
Vartiainen huomauttaa, että suomalainen ruokavalio on muuttunut terveellisemmäksi 70-luvulta lähtien, kun tyydyttyneiden rasvojen käyttö on vähentynyt merkittävästi.
Sompin mukaan useat tutkimukset osoittavat, että nimenomaan teollisten rasvojen käyttö nostaa veren kolesteroliarvoja, kuten myös vähärasvainen ruokavalio. Sompin mielestä kolesterolin yhteys sydän- ja verisuonitauteihin ei ole yksiselitteinen.
- Esimerkiksi voin myötä veren kolesterolitasot ovatkin olleet alhaisemmat kuin niillä jotka käyttäneet esimerkiksi auringonkukka- tai rypsiöljyä, Somppi sanoo eri tutkimuksiin viitaten.
Kuluttajaa rasvasota voi hämmentää, kun osapuolten väitteet ovat niin vastakkaisia.
- Ihmiset saavat syödä mitä haluavat. Huolestuttavaa, että jos voin suosiminen leviää kovin laajasti, kolesterolitasot nousee, sydäninfarktit ja aivohalvaukset lisääntyvät, sanoo Vartiainen.
- Kansa kyllä tietää ja tuntee, millainen ruoka on keholle hyväksi, sanoo puolestaan Somppi.
Ai että THL jatkaa ihan aidolla, suoralla pelottelukamppanjalla edelleen?
Voin (käänteinen) vaikutus SVT'hen on jo osoitettu kliinisin kokein Costa Ricassa.
Samoin THL'n Suomeen tuottaman epidemian eli diabeteksen ehdottomasti paras hoito on eläinrasvadieetti, kunten länsinaapurissa juuri nähdään. Ja sama on auttanut myös diabeetikkojen kohonneeseen sydänriskiin.
Mutta THL niputtaa edelleen sujuvasti teknomargariinit luonnonrasvoihin... Jes.
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)