karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2019-12-07 07:09:38

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 22 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2010-09-02 07:39:05 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 41231
Paikkakunta: AlwaysComingHome
PaNu eli PaleoNow tai PaleoNew on tosin paremminkin melkein kivikautista kuin kivikautista, koska mammutteihin tai hyönteisiin ei pääse enää helpolla käsiksi, sen enempää kuin paleoajan hedelmiinkään :)

Tämä on paleoista lähinnä meikäläisen tyyliä. Ohjeet täällä:
http://www.paleonu.com/get-started/

****
Harris siirtyi sitten hoitamaan potilaitaan (kuten moni muukin karppilääkäri) eikä löydy enää vapaasti netistä,
mutta tässä ovat hänen kivikautisensa ohjeet suomennettuna, litteroitu noin v.2012 tjsp.

viewtopic.php?p=1530852#p1530852
... ja näemmä unohdin mainita, että oheinen linkki avautuu vain karppilaan kirjautuneille, sori

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2010-09-02 11:32:46 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-01-10 22:52:43
Viestit: 2502
Hyvä ja simppeli ohje on. Sen vaikeampaa ei paleosuuntainen ruokailu ole. Tosin edelleen ihmettelen vähän että meneekö noi kohdat 1 ja 8 tarkalleen noin. Ykkösestä mietin edelleen, onko hedelmien sokeri niin pahaa. Siitä on aika monenlaista mielipidettä, muutakin kuin kai se alarmistisin, Peterin näkökulma. Kasissa taas ihmetyttää, että onkohan eläinpufasta oikeasti usein hyötyä kunhan kasvipufa on rajoitettua. Sullakin on kai niistä vähän huonoa omaa kokemusta. :?

_________________
Valtsun terveysblogi


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2010-09-02 11:38:39 
Poissa
scifikarppi
scifikarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-06-13 19:14:40
Viestit: 1547
Paikkakunta: savo
Hyvä, että laitoit tuon linkin niin voin kysyjille vinkata niin ei tartte itse selitellä. Olen näet huomannut, että itse jos ruokavaliostani kerron, ihmiset ei ota sitä vakavasti, mutta heti jos on esittää "faktaa" niin asian perillemeno on helpompaa :roll:

_________________
"Live long and prosper!"


Ylös
   
 Viestin otsikko: -
ViestiLähetetty: 2010-09-02 16:57:42 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2009-05-26 10:04:18
Viestit: 264
-


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2010-09-12 06:51:17 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 41231
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Valtsu:
- Paleon (ja mahabakteerien) kannalta jopa tässä ja nyt puristettu tuoremehu on kovasti eri asia kuin hedelmä - puhumattakaan kaukana puristetuista, steriloiduista mehuista. Hedelmien fruktoosista melkoinen osa saa kuituihin sidottuna ilmaisen matkan ruoansulatuksen loppupäähän saakka, jossa sen käyttävät samat bakteerit, jotka hyödyntävät kuitujakin (suolenseinämien iloksi ja terveydeksi), siinä missä mehuna nautitut sokerit imeytyvät jo ohutsuolen alussa, ihan niinkuin tavallinen valkosokerikin. Siksi hedelmien fruktoosi on huomattavasti turvallisempaa kuin hedelmämehujen fruktoosi. (Paitsi että ne hedelmäkuidutkaan ei oikein käy sille, joka on tällä terveellisellä länsimaisella ruoalla jo onnistunut pilaamaan suolistonsa sellaiseen kuntoon, että mahalaukku ei sulata, ohutsuoli vuotaa ja paksusuolen bakteerikanta on kaukana paleopuolen terveestä kasvustosta.)
- Rasvoista puolestaan kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Eläinrasvaa ei saa millään puhdistettua niin tyhjäksi hivenistä kuin kasviöljyjä. Minkä lisäksi eläinrasva on tuoretta kun taas kasviöljy on joutunut tekemisiin ilman hapen kanssa jo jalostus- eli puristusvaiheessa. ja ilma-altistus jatkuu kuluttajan keittiössä, jossa jokainen öljypullon käyttökerta antaa hapelle lisää mahdollisuuksia reagoida sellaisen nestemäisen öljyn kanssa, johon ei pääse muodostumaan muuta rasvaa suojaavaa pintakerrosta - kuten kiinteisiin rasvoihin..
- Ja samaan rasvojen kokonaisuuteen kuuluu sekin, ettei eläinrasvassa ole kasvien suosimia kemiallisia aseita, joita puolestaan on käsittelemättömissä kasvirasvan lähteissä. Paleoajan ihminen ei olisi voinut syödä edes kovin montaa villimantelia päivässä niiden syanidipitoisuuden takia...

Hauki on kala:
- D-vitamiinia en ota purkista minäkään. En ottanut ennen karppia (jolloin takuulla kärsin Deenkin vajeesta) mutta vajeoireet menivät ruokavaliomuutoksen myötä, joten ilmeisesti oikealla ruoalla pärjää vähemmälläkin (Ja luomukeltuaisista saa perustarpeen kivasti täyteen - ainakin jos uskoo jotain muuta kuin Fineliä, jonka mukaan Suomessa on maailman vähiten Deetä sisältävät kananmunat. Paljon vähemmän kuin Hollannissa ja jopa vähemmän kuin USAn teollisimmissa tehokanaloissa :mrgreen: )
- Kohdasta 12 näkyy, ettei kerma ei välttämättä kuulu PaNuun sen enempää kuin muutkaan meijerituoteet, vaikka se onkin sallittua. Voisi kai sanoa, että maitorasva on vain se helpoin eläinrasvan vastike, ja varsinkin maitoproteiineista ja maitosokerista puhdistettuna se vielä sopiikin useimmille. Jos ei sovi edes gheenä, on pakko etsiä oikeampia paleovaihtoehtoja eli muuta eläinrasvaa, ja se on vähintäinkin työlästä, jopa meillä. Mutta siitä ei päästä mihinkään, että paleon kannnalta maitorasva on huomattavasti lähempänä arkaaisia ruoka-aineita kuin mitä on yksikään siemenistä, hedelmistä tai pähkinöistä puristettu öljy - ne kaikki tulivat vasta maatalouden mukana.
- Perunan sijaan PaNu taitaa ehdottaa, että tärkkelyshiilarit kannattaisi ottaa suhteellisen vähän kasvimyrkkyjä (anteeksi, fytokemiaaleja) sisältävistä lähteistä eli juureksista, tärkkelyspitoisista maanpäällisistä kasveista tai riisistä (joka lienee viljapuolen vähiten haitta-aineita sisältävä tuote, ihmiselle siis), ei niinkään juuri perunasta. Vähän niinkuin okinavalaisetkin? Vaikka eipä silti, PaNun mukaan se jokin voi olla perunaakin, jos tuo muuten sopii.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko: -
ViestiLähetetty: 2010-09-26 12:43:28 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2009-05-26 10:04:18
Viestit: 264
-


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2010-09-26 16:53:45 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 41231
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Jokos näit tämän tuijakoon lähettämän viideon?
Eli sitten jos/kun jostain löytyy raakamaitoa niin tällä voisi päästä kokeilemaan.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2011-01-29 15:49:24 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-01-30 22:23:11
Viestit: 523
Mitenkäs muuten PaNu ja sen käsitys makrojakaumien oleellisuudesta:
Lainaa:
If you have no idea what your ratios are and you feel fine, why measure them?

If you want, for whatever reason, to eat 50% of calories as carbohydrate and it does not make you gain weight, knock yourself out.

http://www.paleonu.com/panu-weblog/2010 ... -2010.html

Olisiko tuo yhdenlainen vaihtoehto, jos sopivia eläinrasvan lähteitä vain ei tahdo löytyä tarpeeksi?

Tosin tuo Harriskin sanoo, että sitten ehkä ei ole hyvä, jos kärsii oireesta "broken metabolism", ja taisit els joskus esittää, että melkein jokaisella länsimaalaisella olisi tavanomaisen ruokavalion ja antibioottien jäljiltä tuollainen rikkinäinen metabolia.

Vaikka eihän tuokaan olisi niin kovin hauska vaihtoehto, peruna kun yksinkertaisesti täytyy syödä voin kanssa.

Lisäys: Harris näyttää olevan yksi heistä, joiden mukaan pitäisi mieluummin syödä nautaa tai vastaavaa kuin sikaa / broileria. Ongelmana pitää ilmeisesti erityisesti sian ja broilerin ruokintaa (ja samoin ilmeisesti myös munien kohdalla munivien kanojen ruokinnan vuoksi), mutta onko se keskivertonaudanliha sen parempaa? Pääseekö suomalainen peruslihakarja uloskaan kelien salliessa?

Minulla on kyllä mennyt maku naudanlihaan, en tykkää enää ollenkaan. En tosin välitä siasta ja broileristakaan kuin rasvaisimmissa muodoissa. Harmillista, että perusmarketin luomutarjonta on niin suppeaa, vaikka viljaahan niille luomupossuillekin tuputetaan.


Ylös
   
 Viestin otsikko: -
ViestiLähetetty: 2011-01-30 14:02:26 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2009-05-26 10:04:18
Viestit: 264
-


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2011-01-31 06:34:56 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 41231
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Hyvä kysymys vaan ei ihan helppo vastata. Jos katsoo tämän päivän aikuisia keskivertosuomalaisia vatsavaivoineen, selkäsärkyineen, vyötärö-lantiosuhteineen, migreeneineen ja lääkkeineen, niin arvaamalla kaikkia rikkinäisiksi pääsee varmaan tilastollisesti lähemmäs totuutta kuin arvaamalla jotain muuta - muttei sekään kerro vielä yhdestä yksilöstä mitään.

Vaan kun kivikautisessa osiossa ollaan, niin se on sanottava, ettei kitava ole erityisen hyvä esimerkki tänne pohjolaan, koska kivikaudella elelttiin paikallisella ruoalla. Täällä on ennen sivistystä eletty aina enimmäkseen eläinperäisillä (eli siis rasvoilla), talven takia. Eikä kaikki ollut riistaa, kun kerran ei ollut pakko. Tuoreesta suomalaisesta hautalöydöstä löytyi muinaislehmän hammas kertoo menneestä vain vähän - mutta ehkä silti enemmän kuin vain yleistävät arvaukset.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2011-04-11 08:45:44 
Poissa
sintti
sintti
Avatar

Liittynyt: 2011-03-13 15:28:05
Viestit: 13
PaNusta on tullut Archevore http://www.archevore.com/get-started/


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2011-04-11 11:49:57 
Poissa
scifikarppi
scifikarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-06-13 19:14:40
Viestit: 1547
Paikkakunta: savo
Lana kirjoitti:
PaNusta on tullut Archevore http://www.archevore.com/get-started/


Mites tuon suomentaisi? :) ...tarkoitan siis tuota Archevorea.

_________________
"Live long and prosper!"


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2011-04-11 11:52:06 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 41231
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Melkein kivikautinen? :smt026
Teorialtaan nuo kaksi täsmäävät aika tarkkaan yksi yhteen.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2011-04-11 11:54:34 
Poissa
scifikarppi
scifikarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-06-13 19:14:40
Viestit: 1547
Paikkakunta: savo
els kirjoitti:
Melkein kivikautinen? :smt026
Teorialtaan nuo kaksi täsmäävät aika tarkkaan yksi yhteen.


Niin täsmää :) ajattelin vaan, että olisko paikallaan joku "uus" nimike, että vois hämmentää jo ennestään sekaisin olevia sukulaisia ja tuttuja, jotka vasta nyt ovat alkaneet käsittämään mitä tarkoittaa neo-paleo tai melkein kivikautinen :wink:

_________________
"Live long and prosper!"


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2011-04-11 11:57:06 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-01-10 22:52:43
Viestit: 2502
Tuollahan käytetään jo nimitystä Paleo 2.0

_________________
Valtsun terveysblogi


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2011-04-11 12:01:48 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-09-14 12:14:08
Viestit: 166
Paikkakunta: Tampere
Kurt vetää nykyään aamuisin lautasellisen riisimuroja, joissa on sokeria huimat 1.5g. Kerman kanssa tietty.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2011-04-11 12:18:13 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-01-10 22:52:43
Viestit: 2502
Mäkin syön riisimuroi smetanan/turkkilaisen jogurtin kaa välillä. Ihan ok ruoka. Mut hmmm jos ottais kuohukerman kaa...

_________________
Valtsun terveysblogi


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2011-10-02 08:20:38 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 41231
Paikkakunta: AlwaysComingHome
... ja se archevore eli Panu-kakkonen eli melkein-kivikautinen eli funtionaalinen-paleo...
... eli kivikautisen tai paleon yksi ihan kohtuullisesti perusteltava versio on näemmä edelleen kehittynyt.
AHS'11 näkyi hyvin, miten paleolla on nykyisin useita eri tulkintoja. Aivan kuten karpillakin.

Linkki on sama kuin viime sivulla, mutta 12 kohdan ohjelma on uusittua versiota: http://www.archevore.com/get-started/

Hyviä: termi turvalliset tärkkelykset selityksineen, laajat resursseista riippuvat makroravinnerajat ja kalorien laskemattomuus, maininta ruokavalion kulttuurillisista ja geologisista sidonnaisuuksista.

Jäin kaipaamaan: Kawa mahtuu mukaan, mutta nurkkakuntaisena jäin kaipaamaan sikaa, jota käytetään luonnonkansojen keskuudessa ainakin yhtä yleisesti kuin lypsäviäkin, ja jolla on ollut ihan ikioma käyttötarkoituksensa näissä yhteisöissä.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2011-10-02 18:26:23 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-01-10 22:52:43
Viestit: 2502
Hyviä muutoksia edelliseen versioon.

Mitenköhän käy Jimmy Mooren kanssa noiden turvallisten tärkkelysten suhteen.

_________________
Valtsun terveysblogi


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-04-25 11:43:27 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 41231
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Kiinnostuneille tai kauhistuneille, miten vaan:
kaksi PaNun (nyk. Archevore) artikkelia kasvisten ja niiden polyfenolien tarpeeseta / hyödyllisyydestä.
Kuten sanottua, paleon voi varsin hyvin ajatella myös näin. Varsinkin täällä pohjoisessa.

Eka: [How] William Munny eats his vegetables
http://www.archevore.com/panu-weblog/20 ... ables.html

ja tässä edellisen seurantajuttu, pohdintaa polyfenoleista hormesiksen kannalta
http://www.archevore.com/panu-weblog/20 ... ow-up.html

(Ja täällä kaverin koko ehdotus syömisiksi, suomennettuna karppilaan:
viewtopic.php?p=1530852#p1530852

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 22 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)