Ei mennyt arvaus ihan putkeen tällä kertaa, muttei se ole mikään ihme nykyisessä terveystiedon viidakossa.
Safa on sitä THL'n ja terveysviranomaisten kieltämää tyydytettyä rasvaa (tarkemmin rasvahappoja), joka on vielä varmuuden vuoksi niputettu yhteen transrasvojen kanssa "kovaksi rasvaksi". Mikä niputus on poliittisesti nerokas teko 60-luvun lobbareilta ja heidän perikunnaltaan, koskapa juuri noilla teollisilla transseilla saataisiin vedestä ja hapestakin vaarallista ja myrkyllistä.
Kalaöljyissä taas on Safalle päinvastaista eli hyvin, hyvin tyydyttämättömiä rasvahappoja (eli Pufaa), ja vieläpä ihan spesifisesti hyvin pitkiä ja omega-3 tavalla monityydyttämättömiä. Nämä pitkä omega-kolmoset samaiset terveystahot ovat täsmälleen yhtä nerokkaasti (ja yhtä virheellisesti) niputtaneet yhteen terveellisiksi "pehmeiksi rasvoiksi" eli monityydyttämättömiksi, laatuun ja yhdisteeseen katsomatta.
Lyhyt Kawan oppikurssi rasvoista:
- Sellaista Safaa, jota Kwasniewski suosii, löytyy parhaiten voista ja märehtijöiden liharasvoista.
- Kalaöljyn pitkiä Pufia löytyy kalan lisäksi hiukan muistakin eläinperäisistä tuotteista, mutta vain niistä. Ne ovat tarpeellisia, mutta vain pieninä määrinä ja ilmeisesti vain oikeassa suhteessa. Ylimitoitettuna lääke muuttuu sananmukaisesti myrkyksi tässäkin tapauksessa.
(Karpilla niistä voi tulla pulaa vain vegaanisuuntautuneille.)- Lyhempiä Pufia löytyy kohtuullisen turvallisessa muodossa rasvaa sisältävistä kasvikunnan jalostamattomista tuotteista (vaikkapa kokonaiset pähkinät). Ja samaa ainetta mutta potentiaalisesti ihmiselle vaarallisessa muodossa eli todennäköisesti pilaantuneena on saatavissa kasviöljyistä, margariineista ja muista käsitellystä rasvoista, jotka alunperin sisälsivät runsaasti tyydyttämättömiä "pehmeitä" rasvoja. Ja kuten noissa pitkissäkin Pufissa, näissäkin kohtuu on kova sana; varsinkin lyhet omega-kuutoset voivat johtaa vaikeuksiin eli lisääntyneeseen tulehdusalttiuteen.
- Kasviperäistä Safaa (jota Kwasniewski ei varsinaisesti kiellä vaan ei suosikaan, vaan pitää eläinperäisiä parempina niiden tuoreuden ja hiventen takia) voi löytää turvallisessa muodossa tuoreesta kylmäpuristetusta kookoksesta. Ja huonossa eli hivenköyhässä muodossa teollisesti kovetetuista kasvirasvoista
- Teollisia transseja (ne ainoat rasvat, joista karpit ja THL ovat ehkä yhtä mieltä) löytyy jalostetuista rasvoista (kasviöljyt, kasvimargariinit, kasvirasvat jalosteissa ja eineksissä) ja vain näistä.
... ja aivan kuten kivikautisissa karppityyleissäkin, niin myös Kawailussa tuoreus ja hyvät hivenet ovat jokseenkin aina tärkeämpiä kuin tarkka kemiallinen kaava (koska tuoreus tarkoittaa, että kyseinen yhdiste ei ole vielä pilalla, ja koska niitä hiveniä kroppamme tarvitsee tosissaan). Siksi siellä kelpuutetaan rasvojen ykköskastiin myös muiden eläinten ja kananmunien rasvat (eikä vain maito- ja märehtijärasvoja), ihmismetabolialle yhteensopivina polttoaineina
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)