"Ovatko eräät ruokavaliot "massamurhaajia"
Kyllä, halleluja, tämä on Richard Smithin, lehden entisen päätoimittajan, artikkelin otsikko British Medical Journalissa. Hän on vihdoin, joskin turhan myöhään tajunnut, että länsimaista lääketiedettä viimeiset viitisenkymmentä vuotta dominoineet ravitsemusohjeet ovat täyttä humpuukia.
Tämä damaskolainen kääntymys johtuu pääasiassa siitä, että hän luki Nina Teicholzin kirjan ‘The Big Fat Surprise.’ Kuten hän toteaa:
‘…hypoteesi, jonka mukaan tyydyttynyt rasva aiheuttaisi sydän- ja verisuonitautia on vakuuttavasti murskattu tieteellisellä tutkimusnäytöllä. Kirja osoittaa järkyttävällä tavalla miten tutkijoiden yli-inokkuus, massiivinen omien intressien ajaminen ja poliittisesti motivoidut päätökset voivat johtaa tuhoisiin erehdyksiin. Neljänkymmentä vuotta liian myöhään ymmärrän, että tiede on inhimillistä toimintaa, jossa ovat ihanteellisuuden ohella aina läsnä myös virheet, itsepetos, mahtailu, ennakkoluulot, puolueellisuus, itsekkyys, julmuus, petos ja varkaus. Minun olisi pitänyt tajuta tämä alusta alkaen, mutta vasta tämä kirja avasi silmäni.`
Minua ei ällistytä se, että Richard Smith on vihdoin tajunnut, että diet-heart -hypoteesi on täysi raakki. Ällistyttävää on, että se vaikuttaa edelleen, vaikka se ei ole koskaan perustunut mihinkään muuhun kuin yhden vallanhimoisen egoistin (Ancel Keysin) propagandaan. Todisteet siitä että tyydyttynyt tai mikään muukaan rasva aiheuttaisi sydäntautia ovat olleet parhaimmillaankin heikkoja, tavallisimmin ne ovat olleet olemattomia tai sitten todisteet ovat puhuneet tätä olettamusta vastaan.
Vuosia sitten tri. George Mann (joka silloin johti Framinghamin tutkimusta) sanoi:
‘Diet-heart -idea – käsitys että tyydyttyneet rasvat ja kolesteroli aiheuttavat sydäntautia - on aikamme suurin tieteellinen petos... Suurta yleisöä vedätetään vuosisadan suurimmalla terveyshuijauksella.’
Mitä vaikutusta tällä kommentilla oli? No ei mitään. Vuonna 2008 FAO tuli siihen tulokseen, että “ei ole mitään todennäköistä tai vakuuttavaa näyttöä", että suuri rasvan saanti aiheuttaisi sydäntautia. Vuonna 2012 Cochrane -katsaus ei havainnut rasvan saannin vähentämisen vaikuttavan sydän- tai kokonaiskuolleisuuteen. Sittemmin tehdyssä 460 miljoonaa puntaa maksaneessa satunnaistetussa ja kokeellisessa Women’s Health Initiative -tutkimuksessa oli mukana viisikymmentuhatta naista. Lainaan jälleen Richard Smithiä:
‘Naisia seurattiin 10 vuotta. Vähärasvaiseen ryhmään arvotut pudottivat onnistuneesti rasvan saantinsa 37E%:sta 29,5E%:iin ja tyydyttyneen rasvan saantinsa 12,4 E%:sta 9,5E%:iin. Kuitenkaan kuolleisuus sen enempää sydäntautiin kuin aivohalvaukseenakaan ei ollut pienempi eikä paino pudonnut enempää kuin kontrolliryhmässä.’
23 prosentin pudotus rasvan saannissa eikä mitään vaikutusta mihinkään. Mitä vaikutusta tällä tuloksella oli? No ei mitään. Millään tutkimusnäytöllä ei ole koskaan ollut mitään vaikutusta tähän hypoteesiin. Tänä päivänäkin Britannian sydänsäätiön brosyyri julistaa isoin kirjaimin, että "Minä vähennän tyydyttynyttä rasvaa". Lievetekstissä sanotaan:
‘Ota A2-kokoisen seinätaulukkomme avulla selvää siitä kuinka paljon tyydyttynyttä rasvaa saat. Se sisältää tietoa ruuan erilaisista rasvoista ja ohjeita terveellisimmän vaihtoehdon valitsemisesta sekä laitettaessa ruokaa kotona että syötäessä ulkona.’
Niin että tyydyttynyttä rasvaa demonisoidaan edelleen. Ja BHF sanoo yhä:
‘Keskustelun ytimessä on tyydyttyneen rasvan osuus ruokavaliossamme. Runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävien ruokavalioiden on osoitettu nostavan kolesterolia. Korkeat kolesterolitasot on yhdistetty korkeampaan sv-tautiriskiin, minkä vuoksi nykyiset suositukset painottavat tyydyttyneen rasvan vähentämistä ruokavalioissamme.’
Kai tälle kaikelle voisi nauraa. Sillä, kuten BHF myös toteaa (samassa artikkelissa):
‘Viime viikolla tyydyttynyt rasva nousi jälleen uutisotsikoihin koska tutkimus, jota olimme olleet rahoittamassa, osoitti ettei nykykysuosituksille siitä millaista rasvaa tulisi syödä löydy riittävää tutkimustukea. Vaikka tuorein tutkimus ei osoittanutkaan, että tyydyttynyt rasva liittyisi sydäntautiin, se ei myöskään todistanut, että sen runsaampi syöminen parantaisi terveyttä.’
Lyhyesti, BHA kertoo rahoittaneensa tutkimusta, jonka mukaan ei ole mitään näyttöä siitä, että tyydyttynyt rasva olisi haitaksi sydämelle. Toisaalta he sanovat myös, että runsasrasvaisten ruokavaloiden on todettu nostavan kolesterolia ja korkeat kolesterolitasot liittyvät kasvaneeseen sv-tautiriskiin.
Lukekaa seuraava tarkasti. Jos tyydyttynyt rasva nostaa kolesterolia, mutta runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävä ruokavalio ei aiheuta sydäntautia, niin mitä tämä merkitsee? Loogisesti tämä merkitsee sitä, että kolesteroli ei aiheuta sydän-ja/tai verisuonitautia. Juuri tätä heidän sanomansa merkitsee. Logiikkaa ei pääse pakoon.
Tämä on vain yksi esimerkki solmuista, joihin ihmiset vääntävät itsensä yrittäessään puolustaa puolustettavisa olematonta. Heidän onnekseen kukaan ei näytä kykenevän tekemään ilmeistä johtopäätöstä heidän siansaksastaan. Joko diet/heart (tyydyttynyt rasva) -hypoteesi tai kolesterolihypoteesi on väärä, tai molemmat. [Oikea vastaus on, tietenkin, molemmat].
Kaikista 20. vuosisadan typeristä tieteellisistä hypoteeseista idea että rasva/tyydyttynyt rasva aiheuttaisi sydäntautia - tai mitään muutakaan tautia - on millä tahansa mittareilla kaikkein typerin. Se on kaikkein typerin koska se johtaa ohjeisiin syödä enemmän hiilihydraatteja, toisin sanoen "sokereita". Jokainen joka tajuaa jotain ihmisen biokemiasta ja fysiologiasta voi kertoa miten tälläinen suositus vaikuttaisi.
1: Aiheuttaisi sen että miljoonat ihmiset lihoisivat lihomistaan
2: Aiheuttaisi sen, että miljoonat ihmiset sairastuisivat diabetekseen
3: Aiheuttaisi sen, että miljoonat diabeetikot menettäisivät täydellisesti sokeri- ja rasva-aineenvaihduntansa hallinnan, lihoisivat jatkuvasti ja kuolisivat ennenaikaisesti
Kaikki nämä asiat ovat tapahtuneet aivan kuten olisi voinut ennustaakin. Silti meidän arvostetut asiantuntijamme yhä propagoivat sitä vaarallista myyttiä, että tyydyttynyt rasva on meille haitaksi ja että meidän pitäisi tunkea itseemme sen asemasta enemmän hiilihydraatteja.
Kyllä, eräät ruokavaliot ovat massamurhaajia. Lainatakseni vielä kerran Richard Smithia:
‘Ravitsemustieteen suuriin nimiin kuulunut Jean Mayer sanoi 1965 ruokavaliokeskusteluille tyypillisesti värikästä kieltä käyttäen, että hiilihydratteja rajoittavien ruokavalioiden suositteleminen yleisölle on "rinnastettavissa massamurhaan". Kahlattuani tätä artikkelia varten läpi viisi kirjaa ruokavalioista ja lukuisia keskeisiä tutkimuksia olen saanut sen kuvan että massamurhaajasyytös voitaisiin suunnata moniin suuren ruokavaliopelin pelaajiin. Lyhyesti sanottuna, molemmat osapuolet ovat perustaneet kantansa heikolle tutkimuspohjalle ja pitkän aikavälin tulokset saattavat olla kamalia.’
Miten niin saattavat, Richard? Pitkän aikavälin tulokset ovat olleet hirvittäviä. Joten niille "asiantuntijoille", jotka propagoivat väitettä että tyydyttynyt rasva aiheuttaa sv-tautia:
Hauskaa joulua - senkin vaaralliset idiootit.
Vain joulunajan takia pidättäydyn nimittämästä teitä massamurhaajiksi.
1:
https://www.bhf.org.uk/publications/hea ... urated-fat2:
https://www.bhf.org.uk/news-from-the-bh ... -explained No niin, siinä tulivat hieman myöhästyneet hauskan joulun toivotukset Mikael Fogelholmille, Ursula-tädille ja kumppaneille.
BMJ:n entisenä päätoimittajana myös R. Smith kuuluu massamurhaajiin. Kääntymyksensä johdosta yhden miehen totuuskomissioni myöntää hänelle kuitenkin armahduksen.