karppaus.info
http://karppaus.info/forum/

Keith Woodford: Devil in the Milk (A1- ja A2-maito)
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=9&t=31365
Sivu 1/5

Julkaisija:  Perenna [ 2007-12-02 10:00:20 ]
Viestin otsikko:  Keith Woodford: Devil in the Milk (A1- ja A2-maito)

Helsingin Sanomien mielipidesivulla oli 2.12.07 hätkähdyttävä kirjoitus Maitoko syynä kansantauteihimme? Kyse ei ole perinteisestä maitojahnutuksesta.

[referaatti; lihavoinnit ja kursivoinnit minun]
Kirjoittaja kertoo Uudessa-Seelannissa ilmestyneestä Keith Woodfordin kirjasta Devil in the Milk, johon on koottu tuloksia yli kymmenen vuoden ajan tehdyistä tutkimuksista maidon proteiineilla. Ensimmäisenä tutkimuskohteena oli maidon ja ykkösdiabeteksen välinen yhteys, toisena sydäntautien ja maidon välinen yhteys.

Maidossa on kahdenlaista proteiinia: A1 ja A2. A1-proteiini tuottaa BCM7-nimistä ainetta, joka on voimakas oksidantti. A2-proteiinissa ei tätä ainetta ole.

Se, kumpaa proteiinia maidossa on, riippuu karjasta. Woodfordin mukaan suomalaiset lehmät tuottavat pääosin A1-proteiinia.

A1-maidolla ruokituista hiiristä lähes puolet sairastui ykkösdiabetekseen kahdeksassa kuukaudessa. A2-maidolla ruokituista hiiristä ei yksikään sairastunut.

20 maan joukossa suurin A1-maidon kuluttaja oli Suomi, joka oli kärjessä myös sydäntauteihin sairastuvuudessa. Euroopan maista vähiten sydäntauteja oli Ranskassa, jossa lehmät tuottavat valtaosin A2-maitoa.

Tutkijoiden mukaan on vahva näyttö siitä, että maissa, joissa juodaan eniten A1-maitoa, on myös eniten sydäntauteja ja diabetesta.

A2-maitoa on jo neljän vuoden ajan ollut kaupoissa sekä Uudessa-Seelannissa että Australiassa. Isot meijeriyhtiöt ovat mitätöineet tutkimustuloksia, mutta on viitteitä siitä että nekin saattavat kääntää kelkkansa, kun A2-maito revitään kauppojen hyllyistä.

Woodford ehdottaa, että Suomi, jossa sekä A1-maidon kulutus että sairastuvuus on suurta, ryhtyisi puolueettomaan tutkimuksen tekoon.
[/referaatti]

Ohhoh, tämä on ISO juttu!

Eikö tässä olisi saumaa suomalaisille maineensa ryvettäneille karjankasvattajille nyt, kun 141-tuen menetys uhkaa?

Julkaisija:  Perenna [ 2007-12-02 12:30:41 ]
Viestin otsikko: 

Monet kirjasta kirjoittavat verkkosivut kertovat maitoproteiinien historiasta, mikä saattaa kiinnostaa nimenomaan karppaajia, joskin oletan heidän jo tienneen tämän kaiken.

Asia on nostattanut kohua Uudessa Seelannissa, jossa meijeriteollisuus tietysti näkee kauhukuvia, jos julkisuuteen nousee että ne ovat tienneet asian ja siitä huolimatta tuottaneet A1-maitoa.

press.co.nz kertoo maitoproteiinin historiasta, että noin 10 000 vuotta sitten, kun ihmislaji ryhtyi harjoittamaan maanviljelystä ja karjanhoitoa, uudenlaisia proteiineja ilmaantui ruokavalioon niin nopeasti, että sisuskalumme eivät ehtineet oppia sulattamaan niitä täydellisesti. Vuotava suoli –syndroomaa sairastaville tästä tuli ongelma, kun roistopeptidit pääsivät ohutsuolesta verenkiertoon. 1990-luvun lopulla viimein löydettiin kaikkein roistomaisin roistopeptidi BMC-7, jota on nimenomaan A1-maidossa.

Devil in the Milk –kirjan kirjoittaja Woodward sanoo (edelleen press.co.nz:n mukaan), että tuhansia vuosia sitten tapahtui naudoilla geenimuunnos, jonka seurauksena syntyi kaksi variaatiota beta-kaseiini-proteiinista. Alkuperäinen oli A2 ja uusi oli A1. Lehmillä tai niiden maidolla ei ole mitään ulkoista eroa, ja niinpä A1-muunnoksen leviäminen karjassa on ollut sattumanvaraista. Noin neljännes uusiseelantilaisista lehmistä on puhdasta A1-tyyppiä eli niillä on sekä isältä että emältä saatu geeni. Toinen neljännes on puhdasta A2-tyyppiä. Puolella karjasta on toinen vanhempi A1:tä, toinen A2:ta. Meijeri-ihmiset myöntävät, että genetiikka tässä asiassa on niin yksinkertainen, että jos A1 todettaisiin yleistä terveyttä vaarantavaksi tekijäksi, koko Uuden Seelannin karja voitaisiin vaihtaa A2-tyyppiseksi 6-10 vuodessa, eivätkä kustannuksetkaan olisi kummoiset. Vain noin 40 sonnia tuottaa kaikki Uuden Seelannin lypsylehmät, joten lypsylehmien A-tyypin vaihtaminen olisi helppo nakki. Hiukan investoimalla asia voitaisiin toteuttaa parissa vuodessa, jopa.

Mistä sitten kiikastaa? Miksei sitä ole jo tehty? Koska ei tiedetä onko koko A1-A2-juttu epätieteellistä höpinää (crank science) vai ei – ja koska pelätään, että jos siirryttäisiin A2-maitoon vain varmuuden vuoksi, siitä siirtymästä poikisi massoittain oikeusjuttuja meijereille, jos osoitetaan että ne ovat tienneet asian mutteivät reagoineet!

A1-teorian lanseerasivat 1990-luvun lopulla diabetestutkija Bob Elliott Aucklandin yliopistossa (hän juuri teki HS:n mielipidekirjoituksessa mainitun hiiritestin), vähärasvaisen voin tutkija Corran McLachlan sekä Jeremy Hill Uuden Seelannin Meijeritutkimusinstituutista. Woodford (Devil in the Milkin kirjoittaja) innostui asiasta vasta vuonna 2003, jolloin hän sai käsiinsä arvostamansa tutkijan tutkimusraportin. Tästä sikisi meijereiden rahoittamia jatkotutkimuksia, mutta ne sotkettiin lähtöasetelmiltaan toivottomasti, niin että oli mahdotonta erottaa BCM-7:n roolia. Tämän tutkimuksen epämääräisiä tuloksia käytettiin aseena roistopeptiditeoriaa vastaan.

Tiede- ja akateemiselle yhteisölle kirjoja kustantava australialainen Unirepsin tieto Devil in the Milk –myynti-ilmoituksessaan erityyppisten maitoproteiinien esiintymisalueista on kiinnostava:
Unireps-kustantamo kirjoitti:
Originally all milk was A2 until a mutation affecting some European cattle occurred some thousands of years ago. Herds in much of Asia, Africa and parts of southern Europe remain naturally high in A2 cows. A2 milk from selected cows is now marketed in much of Australia, and in parts of the USA and New Zealand.

(Alun perin kaikki maito oli A2-maitoa, kunnes muutama tuhat vuotta sitten eurooppalaisessa karjassa tapahtui mutaatio. Suuressa osassa Aasiaa, Afrikkaa ja osissa Etelä-Eurooppaa karja tuottaa edelleen A2-pitoista maitoa. Valikoiduista lehmistä lypsettyä A2-maitoa markkinoidaan laajalti Australiassa ja osissa Yhdysvaltoja ja Uutta Seelantia.)

Julkaisija:  JariJ [ 2007-12-02 12:36:45 ]
Viestin otsikko:  Re: Keith Woodford: Devil in the Milk (A1- ja A2-maito)

Lainaa:
Tutkijoiden mukaan on vahva näyttö siitä, että maissa, joissa juodaan eniten A1-maitoa, on myös eniten sydäntauteja ja diabetesta.


Seitsemän maan tutkimus? :)

Mutta ihan vakavasti ottaen, mielenkiintoinen juttu ja tarkemmin olisi syytä tutkia.

Julkaisija:  Perenna [ 2007-12-02 12:53:20 ]
Viestin otsikko:  Re: Keith Woodford: Devil in the Milk (A1- ja A2-maito)

JariJ kirjoitti:
Lainaa:
Tutkijoiden mukaan on vahva näyttö siitä, että maissa, joissa juodaan eniten A1-maitoa, on myös eniten sydäntauteja ja diabetesta.


Seitsemän maan tutkimus? :)

Seitsemän? Öh... onko tämä joku dzoukki jota en tajua?

Julkaisija:  Pappa [ 2007-12-02 12:55:37 ]
Viestin otsikko: 

Ancel Keys, (r.i.p.) tämä suomen akatemian kunniajäsen teki "tutkimuksiaan"...
...joihin sitten suoraan kytkeytyvät ne Puskankin kannustimet

Seven Countries Study

Julkaisija:  Mirka [ 2007-12-02 14:28:40 ]
Viestin otsikko: 

Aiheesta ristiriitaisia tutkimustuloksia linkittää Harju täällä

Lisäksi blogissaan http://ruohikolla.blogspot.com/ on linkki Woodfordin haastatteluun. Ei mies minun silmääni huijarilta näytä.

Julkaisija:  Perenna [ 2007-12-02 15:35:25 ]
Viestin otsikko: 

Pappa, no niinpä tietysti. Ei kai Woodford siitä puhunut? En minä huomannut kuin 20 maan vertailun. Ja vaikka olisi puhunutkin, tässä on aivan eri asiasta kyse. Ei mitään vhh-vastaista.

Se mikä tuossa on niin kuohuttavaa, on että asia olisi helposti ja vieläpä halvalla korjattavissa - eikä siitä korjaamisesta olisi haittaa!! Paitsi meijeribisneksen oikeusjuttupelkonäkökulmasta!

Kuulkaas, onko se nyt niin että kuluttajasuojan takia tapamme vielä itsemme? Siis sen takia että on säädetty lakeja joilla isotkin firmat on mahdollista saada nalkkiin vastaamaan tekosistaan? Ei isojen varpaille rangaistuksetta ole koskaan astuttu.

Mirka, ristiriitaisista jatkotutkimuksista yllä linkattu uusiseelantilaissivu kirjoitti:
Perenna kirjoitti:
A1-teorian lanseerasivat 1990-luvun lopulla diabetestutkija Bob Elliott Aucklandin yliopistossa (hän juuri teki HS:n mielipidekirjoituksessa mainitun hiiritestin), vähärasvaisen voin tutkija Corran McLachlan sekä Jeremy Hill Uuden Seelannin Meijeritutkimusinstituutista. Woodford (Devil in the Milkin kirjoittaja) innostui asiasta vasta vuonna 2003, jolloin hän sai käsiinsä arvostamansa tutkijan tutkimusraportin. Tästä sikisi meijereiden rahoittamia jatkotutkimuksia, mutta ne sotkettiin lähtöasetelmiltaan toivottomasti, niin että oli mahdotonta erottaa BCM-7:n roolia. Tämän tutkimuksen epämääräisiä tuloksia käytettiin aseena roistopeptiditeoriaa vastaan.

Pitäisiköhän Harjulta kysyä tuosta.

Julkaisija:  Pappa [ 2007-12-02 15:40:33 ]
Viestin otsikko: 

Perenna kirjoitti:
Pappa, no niinpä tietysti. Ei kai Woodford siitä puhunut? En minä huomannut kuin 20 maan vertailun. Ja vaikka olisi puhunutkin, tässä on aivan eri asiasta kyse. Ei mitään vhh-vastaista.


Eijajuu. Minä vaan kerroin mitä JJ (ilmeisesti) tarkoitti luvulla seitsemän jota pidit kryptisenä. ;) Eli paljastin mainitun 7 salaisuuden. En ottanut mihinkään muuhun kantaa. ;)

Julkaisija:  Perenna [ 2007-12-02 15:44:39 ]
Viestin otsikko: 

Ok. Minä en varmaan ikinä pääse sisäpiirijargoniin noiden tutkimusten lempinimien kanssa.

Julkaisija:  Mirka [ 2007-12-02 15:51:05 ]
Viestin otsikko: 

The Seven Countries kulkee ihan yleisessä keskustelussa tällä nimellä, mutta siitä on niin paljon aikaa, että sitä ei enää kovin usein mainita.

Mutta joku juttu siinä on, että niin monet suomalaiset laktoosi-intolerantit tai maitoallergiset ilmoittavat, että ulkomailla ollessa maito ei yhtäkkiä aiheutakaan oireita. Oli syy sitten A1, joku suomalainen käsittelytapa tai mikä lie. Toisaalta moni raportoi kuitenkin suomalaisen tilamaidon käyvän, ehkä tässäkin on monta ilmiötä päällekkäin.

Joo, turhauttaa jos mitään ei tehdä, kun homma hoituisi muutamassa vuodessa siitossonnit vaihtamalla. Eikö se pitäisi tehdä jo ihan varmuuden vuoksi?!

Julkaisija:  funkkari [ 2007-12-02 16:07:00 ]
Viestin otsikko: 

Valtakunnallisilla ravitsemuspäivillä esitettiin pilottitutkimus, jonka mukaan maidon homogenoinnilla tai pastöroinnilla ei olisi yhteyttä maidon sietokyvyn kannalta niin koti- kuin ulkomaillakaan. Minua jäi kovasti mietityttämään, että eikö valtaosa ulkomailla juodusta/tuotetusta maidosta ole iskukuumennettua, joka vastaisi HYLA-maitoa? :smt017

Julkaisija:  Pappa [ 2007-12-02 16:53:08 ]
Viestin otsikko: 

Kriittisyys on kuitenkin paikallaan kunnes asiasta tiedetään hiukan enemmän:

[url=http://www.otago.ac.nz/news/news/2007/18-09-07_press_release.html]Claims of Conventional Milk Health Risks Unjustified
[/url]

Mutta mielenkiintoinen asia (on siellä sen verran merkillisisä "yhteensattumia") ja varmasti tutkimisen arvoinen aivan kuten vehnänkin eräiden proteiinien mahdollinen osuus tautien aiheuttajana.

[url=http://www.springerlink.com/content/lnhupwhdkpm0rcfe/]A multi-centre, blinded international trial of the effect of A1 and A2 ß-casein variants on diabetes incidence in two rodent models of spontaneous Type I diabetes
[/url]

Julkaisija:  Perenna [ 2007-12-02 18:16:35 ]
Viestin otsikko: 

Papan linkin takana on lause:
Jim Mann kirjoitti:
While A2 milk is perfectly acceptable, there are insufficient supplies worldwide to permit a global exchange of A2 for A1 milk.

(Samalla kun A2-maito on täydellisen hyvää maitoa, on liian vähän resursseja maailmanlaajuiseen vaihtoon A1:stä A2:een.)
Woodford sanoo ihan muuta: nautojen vaihto A2-maitoa tuottaviin on teollisuusmaissa, joissa naudat lisääntyvät vain keinosiemennyksellä, yksinkertainen, nopea eikä edes kallis operaatio. Miksi sitä ei voisi tehdä varmuuden vuoksi, to be on the safe side? Mitä köyhiin maihin tulee, siellähän nautakanta tuottaa vielä A2-maitoa, ihan luonnostaan. Minulle jäi se käsitys, että ihminen on taas viisaudessaan peukaloinut luontoa ja joutunut ojasta allikkoon. Jospa peukaloisi takaisin?

Enkä ymmärrä miten ihmistutkimus niin hirveän vaikea olisi toteuttaa. Tutkittaisiin vaikkapa nyt suomen normaali meijerimaito, ja jos se olisi A1-tyyppiä niin kuin Woodford sanoo sen olevan, suomalaisista saisi ilman mitään sen kummempia toimenpiteitä toisen tutkittavan ryhmän. Toinen ryhmä käyttäisi sitten tutkimuksen ajan pelkästään A2-maitoa, jota tietysti pitäisi tuoda heitä varten Suomeen, mikä olisi tietysti aika iso toimenpide. Muutoin molemmat ryhmät eläisivät tavallista suomalaista elämää. Tietysti elämäntavat pitäisi kartoittaa ja mahdollisuuksien mukaan vakioida. En tiedä miten se käytännössä edes toteutettaisiin, kun en tiedä mistä lähintä A2-maitoa saisi, mutta eipä sitä minulta kysyttäisi vaikka tietäisinkin. :)

Julkaisija:  Perenna [ 2007-12-02 18:26:48 ]
Viestin otsikko: 

Hahaa, Pappa, tuo sinun toinen linkkisihän on juuri siihen pahamaineiseen jatkotutkimukseen, jonka Uuden Seelannin osuuden rahoitti meijeriministeriö. Siitä Woodfordin mukaan salattiin että nekin jyrsijät, joiden piti saada vain A2:ta, saivat myös A1:tä kun niille tehtiin ruokaa äidinmaidonvastike Pregestimilistä, jossa on korkeat pitoisuudet rosvopeptidi BCM-7:aa.

Vehnästä se saattaa osoittaa jotakin, mutta ei A1-A2-ongelmasta.

Julkaisija:  Elka [ 2007-12-02 20:43:26 ]
Viestin otsikko: 

Ja tässä koko mielipidekirjoitus hesarista (lihavointi minun):

Lainaa:
Maitoko syynä kansantauteihimme?

Uudessa-Seelannissa valmistettua A2-maitoa myyntipakkauksessaan.

Uudessa-Seelannissa on muutama kuukausi sitten ilmestynyt kirja, jossa esitetään uutta tutkimustietoa maidon terveysvaikutuksista. Kirjan nimi on Devil in the Milk (Paholainen maidossa) ja sen kirjoittaja on maatalousalan tutkija Keith Woodford.

Suomalaisittain kirjan tekee mielenkiintoiseksi se, että suomalaiset sairaustilastot esiintyvät siinä usein.

Kirjaan on koottu tuloksia yli kymmenen vuoden ajan tehdyistä tutkimuksista, joita on tehty maidon A1- ja A2-proteiineilla. Proteiinien erona on, että A1 tuottaa BCM7-nimistä ainetta, joka on muun muassa voimakas oksidantti. A2-proteiinissa tätä ainetta ei ole.

Se, kumpaa proteiinia maidossa on, riippuu karjasta. Kirjan mukaan suomalaiset lehmät tuottavat pääosin A1-proteiinia.

Ensimmäisenä tutkimuskohteena oli maidon ja ykköstyypin diabeteksen mahdollinen yhteys, jota selvitettiin eläinkokeilla. Osalle hiiristä annettiin A1-maitoa, ja ryhmästä lähes puolet sairastui diabetekseen kahdeksassa kuukaudessa. A2-maidolla ruokituista hiiristä yksikään ei sairastunut.

Seuraavaksi otettiin vertailtavaksi sydäntautitilastot ja maidon kulutus 20 maassa. Suurimmaksi A1-maidon kuluttajaksi samoin kuin sydäntautien sairastajaksi nousi Suomi. Vertailussa mukana olleista Euroopan maista vähiten sydäntauteja esiintyi Ranskassa, jonka lehmät ovat valtaosin A2-lehmiä.

Tutkijoiden mukaan vertailu antaa vahvan näytön, että maissa, joissa juodaan eniten A1-maitoa, on myös eniten sydänsairauksia ja diabetesta. He esittävät myös oletuksen, että maissa, joissa lapset juovat paljon maitoa, diabeteksen riski on suurempi kuin muualla.

Tutkimuksissa sivutaan myös laktoosi-intoleranssia ja maitoallergioita, joista useimmat ovat yhteydessä proteiineihin. Niinpä monet ihmiset, joille lehmän maito ei sovi, voivat juoda vuohen maitoa, joka on A2-maitoa.

Tutkimukset ovat luonnollisesti aiheuttaneet suurta hämminkiä ja vastalauseita kotimaassaan. Siitä huolimatta A2-maito on jo neljä vuotta ollut kaupan hyllyillä sekä Uudessa-Seelannissa että Australiassa.

Etenkin isot meijeriyhtiöt ovat asiantuntijoidensa suulla mitätöineet tutkimustuloksia. Käännettä on kuitenkin ollut näkyvissä, kun ihmiset, jotka eivät voi juoda A1-maitoa ovat alkaneet käyttää A2-maitoa. Tällä hetkellä se revitään Uudessa-Seelannissa käsistä.

Vaikka A1-maidon ja sydänsairauksien ja diabeteksen välinen yhteys onkin tutkijoiden mielestä ilmeinen, he myöntävät, että lisätutkimusta tarvitaan. Kirjan kirjoittaja ehdottaakin, että Suomi, jossa sekä A1-maidon kulutus että sairastuvuus ovat suurta, ryhtyisi puolueettoman tutkimuksen tekoon.

PIRJO PÖLÖNEN


Espoo


Maitoa en ole juonut yli 35 vuoteen. Juustoja syön, tänään sain vuohenmaidosta tehtyä juustoa suoraan aloittavalta luomutilalta uudesta juustolasta. Ilmeisesti kannattaisi varmuuden vuoksi syödä ranskalaisia juustoja? (Morbierin ystävänä syön sitä usein :lol: ) Vai miten nämä A1 ja A2 maidot käyttäytyvät juuston tai jogurtin valmistuksessa?

Tuohon kun lisäksi vielä kaikki teollisen maidonkäsittelyn haitat niin vaikea sitä "kaupan maitoa" on elintarvikkeeksi nimittää.

Julkaisija:  Pappa [ 2007-12-02 20:43:55 ]
Viestin otsikko: 

Niin, en siis lainkaan lähtenyt "tyrmäämään" asiaa. Korostin vain kriittisyyden tarvetta. (kuten on syytä kaikissa tämän kaltaisissa asioissa)

Ja kuten sanoin, asia on hyvin mielenkiintoinen!

On lisäksi todella huolestuttava että maailmalla esiintyy myös "tiedehuijauksia" tai lievempiä harhautuksia.

Kyllä minuakin on ihmetyttänyt kuinka maitoon liittyvät ongelmat tuntuvat lisääntyneen jostain merkillisestä syystä. Yhtenä jonkin asteisena pahiksena olen ajatellut olevan muiden muassa homogenoinnin ja pastöroinnin. Vaan kun on tätä muutakin mahdollista kuten tämäkin juttu antaa mahdollisuuden spekuloida.

Julkaisija:  thimari [ 2007-12-02 21:50:14 ]
Viestin otsikko: 

Olisipa mielenkiintoista tietää, millaista suomenkarjan lehmien maito on. Niitä kun ei ole jalostettu pilalle ja niiden geeniperimä on ilmeisen erilainen kuin euroopassa yleisten lypsykarjarotujen. Ainakin suomenkarjan maitoa pidetään parhaana juuston raaka-aineena ja se on luonnostaan rasvaisempaa kuin runsasmaitoisempien.

Itse olen epäillyt yhdeksi "maito-ongelmien" aiheuttajaksi - homogenoinnin ja pastöroinnin ohella - lehmien ruokintaa. Säilörehu ja voimakas väkirehuruokinta kun aiheuttavat lehmille suolisto-ongelmia ja ne taas mielestäni viestivät siitä, ettei kaikki muukaan, eli ehkei myöskään maidon koostumus ole välttämättä kohdallaan.

Julkaisija:  meerika [ 2007-12-03 11:04:10 ]
Viestin otsikko: 

Suomalaisten maidonkulutus on laskussa, mutta diabetes nousussa. Enpä usko, että maito on suomalaisten diabeteksen takana.

Julkaisija:  Metusalem [ 2007-12-03 21:15:05 ]
Viestin otsikko: 

meerika kirjoitti:
Suomalaisten maidonkulutus on laskussa,


Oisko mitään tilastoa näyttää tästä?

Julkaisija:  JariJ [ 2007-12-03 23:04:44 ]
Viestin otsikko: 

Metusalem kirjoitti:
meerika kirjoitti:
Suomalaisten maidonkulutus on laskussa,


Oisko mitään tilastoa näyttää tästä?


KTL:n ravitsemuskertomus 2003 kertoo näin: "Maidon kulutus on ollut jatkuvassa laskussa. Ravintotaseiden mukaan vuonna 1960 suomalaiset kuluttivat maitoa 270 litraa henkeä kohti, josta kulutus on puolittunut 2000-luvulle tultaessa."

Sivu 1/5 Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/