karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2020-05-25 19:32:07

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 87 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 5
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2008-02-04 06:13:35 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-10-03 11:42:41
Viestit: 1791
Paikkakunta: Kotka
Kiitos, Pappa.

_________________
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2008-02-22 16:51:07 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2006-05-05 18:10:48
Viestit: 699
vivianv kirjoitti:
thimari kirjoitti:
Olisipa mielenkiintoista tietää, millaista suomenkarjan lehmien maito on.


Minua kiinnostaa tasan sama asia, olenkin jo rekisteröitynyt alkuperäiskarja ry:n foorumille ja tunnuksen vahvistuttua aion avata siellä keskustelun asiasta. Olisipa aika paukku ja hyväksi suomenkarjallekin, jos sen maitoa alettaisiin lypsää eri tankkeihin ja myydä, ehkä jopa luomuna tai ainakin homogenoimattomana.


No niin, nyt tuolla palstalla on bongattu Hesarista, että suomenkarja lypsää nimenomaan A2-maitoa, eli sitä "hyvää", ainakin jos Woodfordia on uskominen.

Linkkiä juttuun ei palstalla ollut, mutta kuulemma juttu oli julkaistu 9.1.08 ja siinä sanottiin, että MTT:n tutkimusten mukaan suomen alkuperäiskarja lypsää nimenomaan A2 maitoa.

_________________
keinotekoisesti hengissä


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re:
ViestiLähetetty: 2008-02-23 17:09:00 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-10-03 11:42:41
Viestit: 1791
Paikkakunta: Kotka
Vivianv, olihan tämä täällä jo 13.1.2008:

Perenna kirjoitti:
Mielipidesivulla oli kirjoitus otsikolla Maito tuskin uhkaa kansanterveyttämme. Siinä sanottiin:
HS mielipidesivu 9.1.2008 kirjoitti:
On kuitnekin syytä oikaista Pirjo Pölösen kirjoituksessa esitetty tieto, että Suomessa tuotetaan ja kulutetaan pääasiassa epäterveelliseksi väitettyä A1-maitoa. Helsingin yliopistossa tehtyjen tutkimusten mukaan molempien päälehmärotujemme (ayrshire ja friisiläinen) maidossa esiintyy betakaseiinin A1- ja A2-muotoa lähes samansuuruisesti, ja osa lehmistä tuottaa molempia muotoja.

Nämä maidot sekoittuvat keskenään jo tiloilla tai viimeistään meijerissä. Pääasiassa A2-maitoa tuottavat eräät alkuperäisrodut, muiden muassa jersey, guernsey ja liharodut, kuten limousine. Suomessa vastaavasti A2-maitoa tuottavat MTT:n tutkimusten mukaan suomalaisen alkuperäiskarjan rodut.

Mikä markkinarako suomalaiselle kyyttökarjalle! Sehän päihittäisi joulupukinkin! \:D/ Ihan oikeasti, ei pelkkää scifivisiota.

_________________
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Fosfaatit ja osteoporoosi
ViestiLähetetty: 2008-02-23 17:23:15 
Poissa
sintti
sintti

Liittynyt: 2008-02-23 13:41:20
Viestit: 1
Olette täällä keskustelleet kaseiineista ja tutkineet tutkimustuloksia niin osuvasti, että tekee mieleni tältä porukalta kysyä mielipidettä myös tähän viime kesäiseen väitökseen, jonka perusteella voisi vähän kärjistäen sanoa että suomalaisen ruokavalion yksi pahimmista altistajista osteoporoosille on maito. Mitä enemmän juot maitoa sitä todennäköisemmin joudut luukadon kanssa ongelmiin.

Vaikka keskusteluketjussa onkin todettu, että suomalaisten maidonkäyttö on vähentynyt ja siksi se tuskin olisi diabeteksen yleistymisen takana, niin osteoporoosin suhteen saattaa olla toisin. Edellä mainittu tutkija oli todennut rottakokeissaan, että "liiallisella fosfaatinsaannilla on epäedullisia vaikutuksia sekä aikuisen että kasvavan rotan luustoon, siitä huolimatta, että kalsiumin saanti olisi suositellulla tasolla." Suomalaisten fosfaatin (eli fosforin) saanti on nyt 2-3 kertainen suosituksiin nähden ja kun maito on tärkein ja vilja toiseksi suurin epäorgaanisen fosfaatin lähde ruokapöydässämme, niin niiden käyttöä vähentämällä voisimme kenties ehkäistä osteoporoosia?

Jotain näistä siis kannattaisi vähentää ruokalautaselta?

Tulos saattaa selittää tässä esitettyjä hämmästyksen aiheita. Vaikka maitoa juomalla saa enemmän kalsiumia, niin samalla myös fosfaattia, joka liian suurina määrinä onkin haitallista luukudoksen terveyden kannalta. Ja suomalaiset kun saavat jo ihan riittävästi ellei liikaakin kivennäisaineita.

Kun lisäksi vielä lehmä luonnossa syödessään on "yrtinsyöjä" ja välttää esim. syömästä lantaläjänsä vieressä runsaana rehottavaa ruohopehkoa, sen alkuperäinen ravinto ei ole ollut näin fosfaattilannotteiden kyllästämä kuin nykyiset rehut ja kotipellon apilatkin. Asiaa pahentaa vielä mieleeni hiipivä pelko siitä, että samoin kuin maidon rasvan kanssa käy varmaan myös fosfaatinkin suhteen ja meijerissä niin rasva kuin fosfaatti ensin poistuvat siitä tölkitettäväksi tarkoitettavasta teollisesta prosessinesteestä ja sitten niitä (käsittelyjen jälkeen, kuten esim. maitorasvan homogenointi) lisätään takaisin tarvittava määrä. Millaistahan lannoitefosfaattia siinä vaiheessa maitotölkkeihimme lykätään? Eikös niihin rasvattomiin maitoihin lisätä myös jotain valkoista väriainetta/maitojauhetta etteivät ne näyttäisi niin harmailta litkuilta? Niin ja toivottavasti lypsykoneiden pesuun käytettävät fosfaattipesuaineet todellakin liukenevat kaikki viemäriin. "Lypsykoneen pesuaineet sisältävät yleensä runsaasti fosfaatteja,..."

No niin, palatakseni takaisin asialliseen keskusteluun ilmeisen totta ainakin on, että haitallisten A1-kaseiinien ja sen johdannaisten runsas määrä voi aiheuttaa hermostossamme vakaviakin häiriöitä, kun taas korkea fosfaattipitoisuus aiheuttaa vakavia muutoksia sydämen ja verisuoniston kuntoon ja on lisäksi haitallista myös luustolle. Suomessa fosfaatin runsaan saannin voinee laskea alkaneeksi 1940-luvun lopulla, jolloin lannoitetuotanto kotimaassa runsaammassa mitassa on saatu käyntiin ja myös ulkomailta tuotavan väkirehun ja lannoitteiden määrää on pystytty hiljalleen nostamaan (lähde: välikysymys vuodelta 194?) Ruokaa on siis saanut sodan jälkeen helpommin ja enemmän, mutta myös sen fosfaattipitoisuus on noussut? Pystyykö joku helposti vahvistamaan sen että elintarvikkeiden kivennäisainepitoisuudet olisivat lisääntyneet tämän viimeisimmän rauhanajan myötä maassamme? Tuota lisäystä voisi sitten verrata vaikka osteoporoosin yleistymisen aikatauluun.

Suomessa on pidetty 1960-luvun lopulta lähtien rekisteriä, jonka mukaan reisiluun yläosan murtumia esiintyi silloin aluksi vuosittain noin 1 500 ja sittemmin murtumien määrä on kaksinkertaistunut 15 vuoden välein. Väki on myös vanhentunut, mutta murtumien määrä suhteutettuna väkimääräänkin on lisääntynyt. Lancet 1999;353:802-5: "Between the 1950s and the 1980s, increasing age-adjusted incidence of hip fractures in women and men were seen in many populations, although the rise seemed to slow or level off in some. Our nationwide statistics, which are the first long-term data available from the 1990s, confirm the former but not the latter observation: in both sexes the age-adjusted incidence is still increasing." Edellä mainittu artikkeli kertoo siis myös, että kasvu jatkui vuosituhannen loppuun asti. Nyt maassamme on jo noin 400 000 osteoporootikkoa, mutta murtumien esiintyvyys on alkanut hiipua - samaan aikaan maidon käytön hiipumisen kanssa.

Yhteys voi olla samanlaista "sattumaa" kuin jäätelön syönnin ja moottoripyöräkuolemienkin välinen syy-seuraussuhde, mutta vähintään yhtä tärkeää kuin syödä riittävästi laihtuakseen on myös vähentää terveellistenkin ruoka-aineiden määrää pitääkseen elintasosairaudet loitolla tämän päivän Suomessa.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2008-03-05 08:09:20 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2006-10-07 10:28:00
Viestit: 1737
Apteekissa ilmaiseksi jaettavassa Terveydeksi lehden 1/2008 numerossa on artikkeli K.Woodfordin kirjan tiimoilta.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2009-02-12 16:04:42 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-10-03 11:42:41
Viestit: 1791
Paikkakunta: Kotka
Verkkouutisissa oli 6.2.09 artikkeli tästä: EFSA: lehmän rotu ei vaikuta maidon terveellisyyteen.
Verkkouutiset 6.2.2009 kirjoitti:
Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on laajassa tieteellisessä selvityksessään päätynyt johtopäätökseen, että maidon beta-kaseiinista pilkkoutuvilla β-kasomorfiineilla ja vastaavanlaisilla peptideillä ei ole syy-yhteyttä [ykköstyypin diabetekseen eikä sydän- ja verisuonitauteihin].

Maidon proteiinien sisältämiin peptideihin on liitetty väitteitä sekä terveyshyötyjen että mahdollisten riskien suhteen. EFSAn perustama työryhmä arvioi näiden peptidien mahdollisia terveysriskejä tieteellisten julkaisujen pohjalta.

Beta-kasomorfiinien pilkkoutuminen beta-kaseiinin aminohappoketjusta riippuu yhdestä tietystä aminohaposta. Tämä aminohappo on erilainen erirotuisilla lehmillä.

On väitetty, että β-kasomorfiinit irtoavat helpommin niiden lehmärotujen tuottamasta beta-kaseiinista, joilla esiintyy erityisesti geneettistä A1 muotoa. Sen sijaan lehmillä, joiden betakaseiini on pääasiassa A2 muotoa, vastaavaa irtoamista ei tapahdu kyseisen aminohapon erilaisuuden vuoksi. Terveysriskien on väitetty liittyvän lohjenneisiin β-kasomorfiineihin. Raportin mukaan näille väitteille ei ole tieteellistä näyttöä.

EFSA ei näin pidä myöskään tarpeellisena varsinaisen riskinarvioinnin suorittamista. Suomalainen kulutusmaito on tutkimusten mukaan pääasiassa A1- ja A2-maitojen seos, jossa molempia muotoja esiintyy lähes samassa suhteessa.
Pitääpä tutkia onko Uudessa Seelannissa uutta juttua.

_________________
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-09-11 16:51:09 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-10-03 11:42:41
Viestit: 1791
Paikkakunta: Kotka
Aihe nousi jälleen esiin Uudessa Seelannissa asuvan suomalaisen expatin kommentissa Pronutritionistin maitokirjoitukseen.

Aamiainen ruohikolla -blogin kirjoittaja on muutaman kerran käsitellyt aihetta.

_________________
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 87 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 5

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)