JR62 kirjoitti:
Haastattelun alkupuolella Teicholz ihmettelee, kuinka ravintotieteilijöillä ei ollut tieteentekijöille olennaista asennetta epäillä omia hypoteesejään ja tuloksiaan. Ralf Sundbergin kirjassa Forskningsfusket bara fortsätter (ja ensimmäisessäkin painoksessa Forskningsfusket) selitetään hyvin taustat mistä tuo epätieteellisyys johtui. Tärkeinpänä tekijänä oli se, että ruokateollisuus ja siitä hyötyvät piirit itse perustivat ja rahoittivat ravintotieteen yliopistollisen tutkimuksen. Kun uusi tieteenala oli perustettu ja irroitettu lääketieteestä ja solubiologiasta, päästiin eroon myös niiden perinteisiin kuuluneesta tieteen kriittisestä ja kyseenalaistavasta ajattelumallista. Se olisi haitannut asiaansa uskovia tutkijoita ja uudenlaisen ruokateollisuuden syntymistä.
Valitettavasti kirjaa ei ole käännetty suomeksi, mutta jos ruotsi sujuu, suosittelen vahvasti lukemista. Kun tuntee asioiden taustat ja miten nykytilanteeseen on päädytty, ei tarvitse ihmetellä laatikaisvogelisvaapien linjaa ja voi täysin ohittaa niiden löpinät.
Komppaan!