Halusin tällä ketjulla vain nostaa esille sen, että mitä aloittava karppi kohtaa, kun yrittää saada omaa ruokavaliotaan kuosiin. Joillekin värikkyys ja joka aterialla vaihtuvat ruoat ja ruoka-aineet sopivat, joillekin se on työlästä ja turhan vaivalloista, eikä lisää terveyttä.
Ja ihan hyvällä näitä sitten vain mietiskelin.
Varmasti moni muukin on samaa mieltä Xaijan kanssa, mutta ei ehkä ole vain halunnut tulla kommentoimaan. Toivottavasti otat tämän vain mielenkiintoisena pohdintana, etkä ahdisteluna.
Xaijalla oli siinä "Paino nousee, help!" -ketjussa hyviä ajatuksia. Tykkäsin. Ainoastaan tuo monipuolisuus ja värikkyys jotenkin normina karppaamiselle pisti minua silmään, enkä sitten voinut olla kommentoimatta, koska mun mielestäni ateria voi hyvinkin olla joka päivä sama sössö, samaa ruoka-ainetta ja vaikka pelkästään yhden värisiä lautasia. Ja kananmuna, majoneesi ja voi on kauniin valko-keltaista, eikä keltainen läjä.
xaija kirjoitti:
Luuliemihän lasketaan värikkääksi ruoaksi...
Mun luuliemi on harmaata lientä, koska en yleensä laita siihen muuta kuin luita, suolaa ja vettä. Joskus sipulia kuorineen, silloin liemeen tulee ruskea väri, mutta mikä taika siinä värikkyydessä sitten pitäisi olla? Minulla se vain lisää ruokahalua, enkä tarvitse sitä lisää.
Jos ei tunne oloaan pirteäksi tai pöhöttää eikä laihdu, niin syy ei mun mielestäni ole sillä selvä, että esim. muna-majoneesi-kookosöljy olisi huonoa sapuskaa ja aiheuttaisi oireet. Kokemusperäisen väitteeni mukaan syy on yleensä suolistoflooran epätasapainossa, eikä siihen auta monipuolisuus ja ruoan värikkyys.
Sitten se mua tuikkas kanssa silmään, että värikäs olisi "oman ajattelun laajentamista" pois "harmaasta aivoajattelusta". Itse koen, että olen laajentanut ajatteluani sellaiseksi, ettei ole pakko syödä monipuolista ja värikästä voidakseen hyvin - ja kun sen omaksuin, niin aloinkin voida todella paljon paremmin.
Ymmärrän luullakseni nyt, mitä xaija tarkoitit, kun esitit niitä esimerkkejä munasta ja lihasta (valkoinen pinkki) jne., mutta kun oikeasti olen sitä mieltä, että monille ihmisille (en väitä, että kaikille) voisi oikein hyvin olla terveellistä syödä vaikka pelkkää valkokeltaista kananmunaa monta päivää putkeen. Mieluiten valkoista voita lisäksi, ettei menisi ihan rasvattomaksi, mutta näin kärjistettynä.
Sitten mainitsit siitä ympäristön vaihtumisesta. Totta kai se vaikuttaa, ja siitähän lähiruoassa on kyse, ettei se ruoka aina vaihtuisi (kaukomaiden ruoaksi), jotta se olisi pöpökannaltaan sitä samaa, missä ympäristössä itsekin omine suolistopöpökantoineen elää, jotta ruoka sulaisi hyvin ja tulisi tehokkaasti hyödynnettyä. Juuri siitä tässä mun karppauksessa on kyse, suolistoflooran hoidosta. Mulla floora oli aika kuollutta jatkuvien antibioottikuurien takia. Siihenkin bakteeriston uusasuttamiseen on auttanut se yksinkertaisuus ja vaihtumattomuus ja saman ruoan toistuvuus.
Vielä yksi juttu
, että kun en ole "taantunut" muutaman ruoka-aineen tasolle, vaan se on ollut se keino, jolla olen parantunut. Ja on ollut huikea havainto, etten tarvitse niitä 20 eri ruoka-ainetta.
Värikkyys ei ole mun mielestäni "oman ajattelutavan laajentamista", mutta ymmärrän mitä ajoit takaa, kun puhuit siitä sen toisen ketjun aloittajan kanssa.
Hapatuksesta ollaan samaa mieltä!