els kirjoitti:
Kysymys on kai siitä, mistä muut kalorit tulevat, jos (vain) 70 g tulee hiilareista?
Tuo 70g on hädin tuskin 10% reilusti liikkuvan kaloreista (280 kaloria 2800'sta)
Useimmat eivät kestä yli 30% valkuaisia pitkään ongelmitta, joten ainakin 60% jää pakosta rasvalle
Kysymys "ihmiselle luonnollisesta ruoasta" on jo visaisempi, koska ihminen on elänyt hyvin monella erilaisella ruokakokonaisuudella. Se tärkein (ja ameriikanpaleon unohdetuin) asia oli kuitenkin paikallisuus, koska sen ja vain sen kautta suolistobakteerikanta (joka hoitaa yli 70% ihmisen immuunipuolustuksesta) pysyy kunnossa. Eikä edes paikallinen, steriloimaton ruoka riitä, vaan lisäksi pitäisi pystyä vielä olemaan lääkkeittä. Nämä ovat minulle nykyisin paleon perustukset ja vasta niiden jälkeen lähdetään ihmettelemään yksittäisiä ruoka-aineita.
Itsellä ainakin noin 65 % tulee tällä hetkellä rasvasta, proteiinia kun pyrkii syömään sen noin 1,5 g/painokilo.
En lähde keskustelemaan lääkkeettömyydestä, mutta lähiruokapainotus kiinnostaa. En ehkä itse lähde siihen, mutta olen kuullut useampien suomalaistenkin paleoiden sitä toteuttavan ja haluaisin kyllä tarkempaa tietoa siitäkin. Jossain Amerikan ihmemaan lämpimämmillä seuduilla sekä Euroopan eteläosissa on tarjontaa ympäri vuoden tuoreita kasviksia ja marjoja, mutta kuinka tämä istuu Suomeen, jossa kasvukausi on hyvin lyhyt.
Onhan kotoisia juureksia, kuten punajuurta, lanttua, porkkanaa, naurista yms. saatavilla. Marjatarjonta on hieman suppeampaa ja ne harvat hedelmätkin painottuvat kesä/syksykuukausiin. Omenatkin kun säilytetään talven yli hiilidioksiditeltoissa kypsymisen estämiseksi, joten luonnollisen tuoreena niitäkään ei ole talvisin saatavilla.
Itse myös hyödynnän oliivien ja avokadon tarjoamia rasvoja tasapainottamaan voi- ja ihrarasvoja.
Kuinka siis käytännössä paikallis-luomu-paleoilta onnistuu talven syömiset? Perustuuko ruokavalio tuolloin käytännössä vain voihin, juureksiin ja lihaan? Nuokin vaativat aika pitkälle kypsennystä (no joo, kyllähän sitä lanttu- ja porkkanaraastetta syö, muttei ehkä ihan pääasiallisena lisäkkeenä), joten kuinka tuoreiden vihannesten vitamiinit? Jos menee niin tiukalla linjalla, ettei lääkkeistäkään huoli kuten yllä viitattiin, niin ei kai sitä vitamiinitabujakaan suuhunsa pistä. Käsittääkseni menneinä aikoina erilaiset puutostaudit olivat todellinen ongelma Suomessakin, vaikka silloin säilöttiin/hapatettiin paljon kesän satoa.
En siis halua nälviä, vaan ihan tosissani kyselen kun on pohdituttanut ja tuli nyt puheeksi...