http://ollisintegrallife.com/2012/11/15 ... llinnalla/ja
http://ollisintegrallife.com/2012/07/24 ... okulmasta/Nämä kaksi luettuani, vähitellen aloin ymmärtää varsinkin viljojen, mutta myös maitotuotteiden epäsopivuuden autoimmuunivaivoista kärsivällä, varsinkin jos kroppa jo lähtiään on rikki kuten mulla lapsesta asti on ollut..
Nyt olen ollut (uusi yritys, ehkä nyt olen viisaampi, toivottavasti) lähes viikon myös ilman lehmänmaitotuotteita, ja olo on jo nyt parempi. Kokeilua jatkan jokusen viikon ja sitten kokeilen ulkomaisia juustoja. Mm. pirkalla on parmesanjuustoa, joka on valmistettu pastöroimattomasta maidosta. Ja vuohenmaitojuustot olen jo aiemmin maidotonta kokeiltuani, kokenut sopivan kropalleni, pieninä määrinä silloin tällöin käytettynä. Testailua ja testailua, sitähän tämä on, yksilöitä kun ollaan, niin ei voi mennä sanomaan, että mikä sopii mulle, sopisi automaattisesti myös jollekin toiselle. Ja päinvastoin. Tuosta turkkilaisesta luopuminen mullekin on ollut yksi vaikeimmista...ja kerman käyttö ruoanlaitossa, sillä kun on helposti saanut täyteläisyyttä ja kastikemaisuutta aikaan ja niitä rasvojakin mukavasti, mutta kaikkeen oppii...vähän ja päivä kerrallaan.
Itse olen tuota paleoruokavaliota pähkäillyt, että ihan alkuperäisessä muodossaan sitä tuskin täällä pystyy toteuttamaan, tai ainakaan minä en pysty..pitäis opetella metsästämään ja kalastamaan. Ja sitäkin olen ajatellut, että olikohan sitä alkuperäisessä ruokavaliossa ihan niin kovin paljoa sitä rasvaakaan. Riista ja järvikalat kun näilllä leveyksillä ainakin on melko vähärasvaisia, ja sitä voita ei ollut. Eikä kasviöljyjä. Mutta ruhosta toki syötiin kaikki mitä pureksimaan pystyi, siis myös ne rasvaisemmat osat. Mutta taisivat kypsennyksessä nekin vähät rasvat valua hiillokselle, ehkä sitten kun oli kypsennysastioita enemmän, ne valuivat padan pohjille ja sitten tietty syötiin. Mutta loppujen lopuksi taisivat melko vähärasvaisesti syövän. Ja kaiken kaikkiaan myös määrällisesti vähemmän kuin mihin me ollaan nykymaailmassa totuttu. Ja vielä niinkin, että pakostikin sitä pätkäpaastoilua tuli, kun ei ollut välttämättä takeita, että saalista saa samaan tahtiin jatkuvasti. Kesällä syötiin talvenvaralle, kerättiin varastoja kroppaankin (näin ainakin olettaisin, niinhän eläimetkin tekevät) ja talvella sitten pyrittiin pysymään lähellä tulisijoja, ettei kylmä liiaksi kiusaisi.