karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-04-20 00:18:52

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 179 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 14 5 6 7 8 9 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2015-03-11 07:55:10 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-06-08 15:51:26
Viestit: 11092
Paikkakunta: Liminka
sitä tarvitaan :lol:

_________________
Kuva



http://karppausjaperhe.blogspot.com/


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-03-11 09:01:48 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2013-11-24 01:38:52
Viestit: 1595
Mua aina kiehtoo vertaus kivikautisista suomalaisista, missäkohan 50% suomen geeniperimästä oli kivikaudella.

Jos lihat ja läskit tulee omasta takaa ja maidot naapurista niin on tosi lähi ruokaa, mausteet (hiilari kasvit) ja herkut voi tulla vaikka ambomaasta niin kuitenkin 90 % energiasta tulee korkeintaan aidan takaa. Kuinkahan terveelisiä ovat 3 kk maakellarissa säilotyt perunat, porkkanat ym lantut, tai 6kk.

_________________
Just eat a goddamn steak


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-03-11 11:02:17 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47640
Paikkakunta: HomeSweetHome
^^ Todennäköisesti ne ovat bakteerikannaltaan juurikin sitä parasta A-luokkaa.
Ja ainakin minulle kasvikunnan ehdottomasti suurin etu on tuossa symbioottipuolessa :D

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-03-11 11:42:13 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
Pakko kyllä sanoa, näin ikivanhan maakellarin omistajana, että helevatan paljon paremman makuisia ovat kuin kauppojen kylmävarastotavara, multaisia kyllä, mutta sekin taitaa olla se pointti. Eli etuna on se ettei ole pesty ja uudelleen pyöritelty misään, missä eivät ole koskaan eläneet. Eivätkä ole pehmeitä lällyköitä myöskään.
Kaikki maakellaritavara on kasvanut tosi lähellä ja on luomua ja maakellarin hyvä puoli on myös se, että maailma pelastuu, se kun ei tartte sähköä laisinkaan. Ei tainnut olla esihistoriallisilla esi-isillä sähköä tai kylmäkoneita, muita kuin kylmä lähde ja aina sula suo voinsa ja muitten säilytystä tarvitsevien ainesten säilyttämiseen.

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-03-11 12:18:36 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-06-08 15:51:26
Viestit: 11092
Paikkakunta: Liminka
Maakellarille on kaivettu syksyllä kuoppa :D

Ja oma perunamaa ja kasvimaa menee kokeiluun, mulla on kaikkee muuta kuin vihree peukalo, mutta aloitetaan harjoittelu.

_________________
Kuva



http://karppausjaperhe.blogspot.com/


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-03-11 12:33:39 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
Hyvä juttu, Ronja-Alisa! Maakellari on hieno lisä säilytystiloihin. Kunhan estää jollain konstilla jyrsijöiden pääsyn sinne, nekin tykkäävät maakellaritavarasta älyttömästi. Meillä oli alussa puisissa hyllyissä tavaraa ja turpeeseen peitettynä muovilaatikoissa. Muutaman hiirien, myyrien ja rottien vierailu opetti säilyttämään parhaiten maistuvat vanhoissa pyykkikoneiden rummuissa. Nehän ovat ruostumatonta terästä ja varustetut luukuilla joita rottakaan ei osaa avata. Meidän maakellari on tehty noin sata vuotta sitten, joten vaikka muu on kiveä ja betonia, niin lattia on maavarainen.

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-03-11 12:35:25 
Poissa
kukkahattukarppi
kukkahattukarppi
Avatar

Liittynyt: 2008-10-30 22:39:49
Viestit: 18452
Paikkakunta: Jämtland
Hienoja R-A nuo sinun possusi ja herkullista raaka-ainetta kunnon ruokaan. Minullakin oli kellari käytössä kun alkuun viljelin perunaa, jos minäkin sain jonkunlaista satoa niin kyllä sinulla onnistuu vielä paremmin. Porkkanoita en onnistunut saamaan kuin rimpuloiksi, mutta mangoldi ja lehtikaali onnistuivat hyvin. Nyt on viljelykset hunningolla, mutta mustaherukkaa, rabarberia, lipstikkaa ja ennekaikkea nokkosta tulee korjattua. Kerrothan lisää tuotannosta.

Diesel ehtikin jo antamaan hyviä vinkkejä hiirten varalle, ne tosiaan saavat aikaan melkoista silppua jos pääsevät aterialle.

_________________
Karppausta v 2008 keväästä Heikkilän ketoruokavalion ja Annikan LCHF tyyliin.
LCHF ruokavalio(kin) toimii vain jos sitä noudattaa.
Old lives matter.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-03-12 08:05:40 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-06-08 15:51:26
Viestit: 11092
Paikkakunta: Liminka
hemmetti ei hiiret tulleet mieleenkään, ne on täällä olleet välillä todella ongelma.

Lehtikaali on muuten mun yks ihan lemppari, sen sain kasvamaan aina kotona lapsena :D Pakko laittaa tänä vuonnakin.
Muistaakseni se piti esikasvattaa.
Kyllä tää aurinko saa niin innostumaan :D

_________________
Kuva



http://karppausjaperhe.blogspot.com/


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-03-12 19:30:34 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-31 20:21:01
Viestit: 7651
Paikkakunta: Turku
Kotikotoota löytyy maakellari, jossa meillä on aina säilytetty perunoita. Siellä on välisäilössä myös viime kesänä omalla palstallani viljellyt perunat. On suorastaan hämmästyttävää, kuinka paljon paremmilta maakellarissa säilötyt perunat maistuvat kuin ruokakauppaperunat. :shock: Ja on niissä kaupan rehuissakin mullassa jokin taika, multaporkkanat ovat paljon paremman makuisia kuin pestyt versiot.

_________________
"Experience is not what happens to you; it's what you do with what happens to you." - Aldous Huxley

Pölinöitä vol. 4 ja palstaunelmia

Oulaliina jolkottelee kohti puolikasta


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-03-12 20:32:26 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-06-08 15:51:26
Viestit: 11092
Paikkakunta: Liminka
Juu tuo on kyllä kumma homma.

Mun maakellari tulee olemaan isommalta osin kuivempi, säilön sinne tölkitetyt jutut ja kokeilen toimisko se juustokellarina.
Perään tulee juures osio jossa olis sitte kosteempaa. Sinne olis sitte tarkotus hakia nuilta naapureilta talven potut ja porkkanat ja lantut jne. Alan kerään kaikki omasta kunnasta suoraan tuottajalta
sipulinkasvattaja pitäs vielä löytää

_________________
Kuva



http://karppausjaperhe.blogspot.com/


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-03-12 20:42:30 
Poissa
carb au lait
carb au lait

Liittynyt: 2005-11-20 19:29:08
Viestit: 16832
Kiinnostaa maakellari jutut että merkataan..
Laitahan kuvia vaikka blogiin jos ehdit..meilläkin haaveissa just sähkökatkosten ja lisäsäilytystilan vuoksi..
(haaveilen eniten viini-ja hillokellarista)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-03-12 20:43:59 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-06-08 15:51:26
Viestit: 11092
Paikkakunta: Liminka
Minullakin just tuo ns hillokellari mielessä. Mutta pakko saada juureksillekkin oma tila. Me mahtuu pieneenkin vaikka iso perhe, koska ovat kuitenkin lisuke eikä pääruoka

_________________
Kuva



http://karppausjaperhe.blogspot.com/


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-03-15 12:32:56 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2014-07-24 18:02:44
Viestit: 162
Paikkakunta: Parainen
Ronja-Aliisa kirjoitti:
Ja vielä selvennän mun pointtia , kukaan ei ole kirjoittanut lakia mitä ruokavaliota saa sanoa paleoksi.


Siis, tuo määritelmähän löytyy jo tuosta ruokavalion nimestä: "paleo", "paleoliitinen". Mutta niin se Ronja-Aliisa vaan kasvattaa paleo-porsaita, syö paleo-avokadoa jonka paleo-laivat ovat kuljettaneet paleo-Suomeen, ja nauttii paleo-lehmien tuottamaa paleo-maitoa. :D

Hyväähän kaikki edellä mainituista, mutta mikä ihme noista oikein tekee paleota? :mrgreen:

Muutenkin ihmetyttää, miksi joku haluaa elää 1200 kcal päivässä kuluttaneen ihmisen ruokavaliolla näin 2000-luvulla... :shock:


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-03-15 13:30:49 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
Ja jäkätäjäkäti, on niitä ihmisiä asunut muuallakin kuin Finlandiassa, emmekä mekään ole alunperin täältä kotoisin, usko huviksesi. Voisit jopa itsekin hämmentyä kun äitilinjasi saataisiin pohjamutia myöten pengottua. Ja saattaisin hämmästyä minäkin omastani, ei sen puoleen.

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-03-15 14:30:49 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
"Paleoruokavalion tieteellisenä perustana käytetään evoluutioteoriaa ja biologisen antropologian löydöksiä sekä biokemiaa. Evoluutio kykenee selittämään miksi kansakunnat ja jopa yksilöt ovat erilaisia ja täten sopeutuminen eri ruoka-aineisiin voi olla yksilöllistä. Biokemia pystyy selittämään aineenvaihdunnassa tapahtuvia prosesseja yksityiskohtaisesti. Suuri painoarvo annetaan myös yksilön itsensä kokemalle hyvinvoinnille, suorituskyvylle ja ulkonäölle.

Paleoruokavaliossa on paljon valinnanvaraa ruoka-aineiden välillä, sillä kivikautisten ihmisyhteisöjen ruokavaliot luultavasti vaihtelivat huomattavan paljon paikallisesti ja ajallisesti.

Paleoliittisessa ruokavaliossa suositaan lähiruokaa, sesonkivihanneksia ja puhtaita raaka-aineita, ja vältetään pitkälle jalostettuja, teollisesti prosessoituja ja epäluonnonmukaisissa olosuhteissa tuotettuja ruokia. Ruoan voi kypsentää eri tavoin kuten keittämällä tai paistamalla, tai sen voi syödä raakana.

Tyypillisiä metsästäjä-keräilijän ruokia ja siksi myös nykyaikaisen paleoliittisen ruokavalion tyypillisiä ruokia ovat:

liha, mahdollisuuksien mukaan luomulihaa, niittylihaa tai riistaa
sisäelimet
kala ja muut merenelävät
vihannekset
juurekset
hedelmät ja marjat (etenkin jalostamattomat)
pähkinät ja siemenet
hunaja
sienet
munat
hyönteiset

Rasvoista suositeltavia ovat ruoholla ruokitun karjan voi sekä jotkin luonnolliset kasviöljyt, kuten oliiviöljy, kookosöljy, avokadoöljy ja pähkinäöljyt.

Maitotuotteiden paikasta paleoruokavaliossa on vaihtelevia mielipiteitä, mutta jos niitä syö, tulee suosia täysrasvaisia. Suomalaiset saattavat olla muita kansoja paremmin sopeutuneet hapanmaitotuotteiden käyttöön.

Jotkut suosivat vähärasvaista lihaa, mutta joidenkin mukaan kivikauden ihmisellä ei ollut syytä jättää saaliseläimen rasvaisia osia syömättä."
http://fi.wikipedia.org/wiki/Paleoruokavalio
Ja lehmäkin oli mukana aika paljon aiemmin kuin mitä ensin luultiin.

Ja kun emme elä esi-isiemme aikaa, niin paleolla ollakseen ei tarvitse kulkea nahkaisissa ja juosta kiinni jäniksensä, nylkeä ja pilkkoa se melkein paljain hampain kivikirves apuna tai kivestä itse lohkotulla veitsellä. Eikä luojan kiitos tarvitse soppaansa nahkapussissa kuumien kivien avulla keitellä. Ronja-Aliisankaan esivanhemmista kaikki eivät ole kotoisin Härmästä tai Hollolasta, joten paleokin voi tarkoittaa hänelle ihan eri asiaa kuin Hämeen synkillä saloilla esiäitiensä mitokodrioissa palloilleille. Suvaitsevaisuutta, maailma on laaja ja ihminen on kansoittanut sen pienestä alusta tähän yli seitsemään miljardiin, emmekä me suomalaiset todellakaan ole syntyneet Suomen peruskalliosta vaan ihan muista lähteistä.

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-03-15 22:31:41 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2011-09-13 09:50:14
Viestit: 484
Niin ja kun nykyään ei ole enää saatavilla kaikkia kivikauden herkkuja, tai ainakaan meidän kauppahallista ei saa hylkeen, mammutin tai majavan lihaa.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-03-15 22:45:05 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
Jeanne c'Arb kirjoitti:
Niin ja kun nykyään ei ole enää saatavilla kaikkia kivikauden herkkuja, tai ainakaan meidän kauppahallista ei saa hylkeen, mammutin tai majavan lihaa.


Majavaa muuten saa, savustettunakin, mutta valaasta ei saa puraista kuin japanilaiset ja inuiitit ja joku muu ehkä salaa. Erään ravintolakoulun kokauvään oli tehty nutriasta eli rämemajavasta ja se oli hiton hyvää!

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-03-16 07:22:39 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-06-08 15:51:26
Viestit: 11092
Paikkakunta: Liminka
Minä vähän vastustan tätä tuomisen vastustamista vaikka lähiruokaa suosinkin.
Kyllä kauppaa ja vientiä ja tuontia on harjoitettu kauan.

Katsoin vasta luusta lihaksi dokkarin, missä entisöitiin yks lajia homo erectusta ja siinä tutkija kertoi että on saatu uusia todisteita esim. tulen käytöstä. Sitä onkin käytetty paaaaaljon kauemmin sitten mitä luultu.
Valehtelenkohan paljon jos sanon jopa 2 miljoonaa vuotta sitten!??

_________________
Kuva



http://karppausjaperhe.blogspot.com/


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-03-16 16:57:03 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-01-17 21:33:10
Viestit: 4153
Paikkakunta: Raw by nature
Salaman sytyttämien metsäpalojen jäljiltä on saattanut löytyä herkullista grilliruokaa...

_________________
Evoluutio ei ole väärässä. Minä voin olla.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-03-18 00:02:29 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2014-07-24 18:02:44
Viestit: 162
Paikkakunta: Parainen
Niin, eli minun suolistofloorani olisi tottunut väli-amerikkalaisen ihmisen paleoliittiseen ruokavalioon?

Karjatalous taas on rantautunut Suomeen vasta neoliittisella aikakaudella, eli paleoliittisen ruokavalion piiriin tämä ei kuulu; eivät myöskään oliiviöljy, kookosöljy, avokadoöljy tai pähkinäöljyt.

diesel kirjoitti:
Maitotuotteiden paikasta paleoruokavaliossa on vaihtelevia mielipiteitä...


Nykytutkimuksen mukaan karja- ja maitotalous ovat rantautuneet Suomeen neoliittisella aikakaudella (https://www.sttinfo.fi/release?releaseId=16124817; http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/281/1791/20140819.full.pdf+html). Toisin sanoen, eivät ole paleota.

diesel kirjoitti:
Jotkut suosivat vähärasvaista lihaa, mutta joidenkin mukaan kivikauden ihmisellä ei ollut syytä jättää saaliseläimen rasvaisia osia syömättä.


Siis, pohjoismaisten luonnonvaraisten eläinten liha on luonnostaan vähärasvaista. Esimerkiksi hirven ruhon (luuton) rasvapitoisuus vaihtelee keskimäärin 4,5 - 7,2 % välillä (toisen tutkimuksen mukaan 3,8% - 6,8%). Tutkimukset löytyy koneelta pdf:nä, eli huikkaa vaan jos kiinnostaa niin lähetän mailia!

Näin ollen, vaikka koko ruho hyödynnettäisiin, rasvaa ei paljoakaan ole saatavilla. On kuitenkin syytä muistaa, että kivikaudelle ihmiset olivat huomattavasti pienempikokoisempia, ja tulivat toimeen pienemmällä kalorinkulutuksella. Esim. ruotsalainen luonnontutkija Carl von Linne (1751) toteaa pohjois- ja eteläruotsalaisten välisistä eroista mielenkiintoisesti:

Lainaa:
Norlantilainen lappalainen elää pelkästään lihalla, kalalla ja linnunlihalla, ja jää pienikokoiseksi, laihaksi, kevyeksi ja notkeaksi. -- Skånen tasangolla talonpojasta, joka syö herneitä ja paljon tattaripuuroa ja jonka pääasiallinen ravinnon lähde on [kasvijauho] kasvaa suurikokoinen, roteva, jähmeä, vahva, verkkainen, painava.



diesel kirjoitti:
Ja lehmäkin oli mukana aika paljon aiemmin kuin mitä ensin luultiin.


Kuten edellä todettu, karja- ja maitotalous saapui Suomeen neoliittisella aikakaudella.

diesel kirjoitti:
Ronja-Aliisankaan esivanhemmista kaikki eivät ole kotoisin Härmästä tai Hollolasta, joten paleokin voi tarkoittaa hänelle ihan eri asiaa kuin Hämeen synkillä saloilla esiäitiensä mitokodrioissa palloilleille


Tuskin poikkeaa kovinkaan paljoa muiden pohjoismaiden ruokavaliosta. Tai, kaitpa ne paleo-laivat niitä avokadoja sitten Noruegiaan kärräsivät :lol:

Ronja-Aliisa kirjoitti:
Kyllä kauppaa ja vientiä ja tuontia on harjoitettu kauan.


*näkee jälleen paleo-laivojen purjehtivan horistontissa*

Ronja-Aliisa kirjoitti:
Valehtelenkohan paljon jos sanon jopa 2 miljoonaa vuotta sitten!??


Niin, mitäs siinä dokkarissa sanottiin? Etkö sanonut katsoneesi sen? Minä katsoin. Oli ihan mielenkiintoinen. Muuan Jared Diamond on muun muassa tutkinut Uudella-Guinealla asuvien, kivikautisella teknologialla elävien metsästäjä-keräilijäheimojen elämää 1900-luvulla. Tulos oli niin kuin saattaa olettaa: saalistaminen oli työlästä, saaliit pieniä, ja merkittävä osa ravinnosta saatiin marjoista ja sienistä. Riistaa ei metsästysreissuilta aina saatu.

Foorumin hirvimiehet varmaankin tietävät, että tänäkin päivänä kivääreillä aseistettuina, hirvikoirien saattelemina ja suurella porukallakin hirven pyytäminen on äärimmäisen työlästä, ja aina ei onni ole matkassa. Mitä metsästäminen oli Pohjolassa ennen kiväärejä, sitä voi vain koittaa kuvitella. :shock:


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 179 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 14 5 6 7 8 9 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)