Ronjalle:
En oikein osaa käyttää omista syömisistäni määritettä "repsuilu" (termi ei sovi tällaiselle, joka ei ole koskaan onnistunut itsekurilla hoitamaan oikein mitään; ei töitä, ei allergisten kausien ikuista kutinaa, eikä syömisiään. Yrityksistä huolimatta
) Joten varsinaisia kiellettyjä ruokia ei ole, mutta huonoa ruokaa ei tarvise syödä enää juuri koskaan. Toki useimmiten tulee välteltyä myös sellaisia juttuja, joista tietää saavansa huonon olon.
Mutta aivan kuten Tasapainoinen ja Morkkis, meikäläisellä vaikkapa napostelun tarve (sitä voisi ehkä käyttää tässä repsuilun vastineena?) liittyy oleellisesti siihen mitä syön. Kyse ei ole kaloreista. Eikä kyse ole edes makroravinteista, vaikka ne vaikuttavatkin (muun muassa morkkiksen selittämällä tavalla).
Aikana ennen karppia olin parantumaton napostelija eli söin silloin kun mieli teki ja sitä mitä mieli teki. Toisaalta ylimääräisiä kiloja ei kerääntynyt ennen kuin neljänkympin kynnyksellä, koska yhtä lailla saatoin unohtaa syömisen jos jokin muu mielenkiintoinen vei huomion. Ja nälkä unohtui silloinkin kun allergia iski ja sai katoamaan "luolaan" kutisten, vuotaen ja pärskien odottelemaan, että kohtaus menee ohi tai että sammun ylettömään väsymykseen (kroppa reagoi silloin niin ihan ilman antihistamiinejakin). Miten sen sanoisi? Minulla (puhun vain itsestäni) keho on aina ollut nin paljon pääpäätä vahvempi, ettei asiasta kannattanut nostaa meteliä. Toisaalta (minulle onneksi) kropan vastapainona toimi maailma (eikä itsekuri) joka alusta alkaen odotti liikoja ja työnsi eteenpäin silloinkin kun pääpää olisi vain antanut periksi
... niin että ennen karppia tuli pelattua upporikasta (suuria lupauksia terveinä kausina) ja rutiköyhää (aikataulujen ja sopimusten venytystä allergian iskiessä), sen kuuluisan suomalaisen ajopuuteorian tavoin.
Vasta karpilla (eli ihan vain oikealla ruoalla) pääsin yllättäen oman elämäni herraksi.
Nyt huomaa senkin, miten karppiuden synnyttämä uusi uljas "itsekuri" katoaa kuin tina tuhkaan, jos syön itselleni sopimattomasti.
*******************
Ja kun sen vihdoin huomasi itsessään, niin ihmeesti samaa (ilmeisen Schwartzbeinilasita) kaavaa näkee nyt muissakin, paljon parempigeenisissä ja terveemmissä. Siis sitä, miten paljon ruoka kokonaisuutena vaikuttaa valintoihimme ja terveyteemme - ja miksei painoonkin. Ja samalla näkee, miten tärkeää on löytää se oma tie kokeilemalla eikä uskomalla "hyviin" tai "pahoihin" ruoka-aineisiin, kun joku on ne sellaisiksi määrittänyt. Karppipalsta verrokkikokemuksineen on ihan uskomaton opettaja o// \\o \o/
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)