karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-29 07:54:53

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 23 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 Seuraava
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko: Vegen "juhlaruoka"?
ViestiLähetetty: 2009-09-14 15:30:58 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2009-01-12 19:11:15
Viestit: 481
Mikä teette itsellenne (tai vegeystäville ja sukulaisislle) ns parempana ruokana? Siis vaikkapa kun kutsutaan ystäviä syömään, tai juhlitaan jotain ruokapatojen äärellä?

Ennen tein itselle jonkun soija/tofu jutun ja lisäkkeenä oli samat kuin liharuualle, usein esim aurjuustoperunat tai jotain muuta hiilaripommia.

Omat arkiruuat tuntuvat tosiaankin arkisilta, teen yleensä pannulla paistellen kasviksia ja heitän sekaan kermaa ja ehkä joskus tomaattia, keittelen vähän kasaan. Se on sitten sellaista sörssöä, ettei se oiken tunnu yhtä "juhlavalta" kuin muiden vaikkapa pihvit tms.

_________________
Kuva

Nykyinen ruokapäikky: viewtopic.php?f=11&t=44322
Ensimmäisen vuoden ruokapäikky: viewtopic.php?f=11&t=38433


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Vegen "juhlaruoka"?
ViestiLähetetty: 2009-09-15 08:49:26 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2008-07-17 07:22:18
Viestit: 226
Minä tarjosin viimeksi täytettyjä munakoisoja (täytteenä munakoiso, sieni, sipuli, paprika, Aurajuusto + päälle juustoa), vaikka oli "lihansyöjiä" kylässä. Nuo vain ovat omaa herkkuani ja hyvin upposivat myös vieraille, myös miehille. Täytyypä tehdä taas ihan muuten vaan. Slurps!


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Vegen "juhlaruoka"?
ViestiLähetetty: 2009-09-15 12:03:11 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2004-11-03 11:08:08
Viestit: 4205
Paikkakunta: Turku
Mulle tuo pelkkä tofu sanan näkeminen jostain syystä herättää kamalasti inhotusta :shock:

Onko se oikeesti syötävää?? :roll:
Olisi itsekkin "mukava" opetella syömään sitä, mutta ehkä tuo pelkkä inhotus jo kertoo kannattaako panna suuhun.

_________________
"Kukaan kuluttaja ei voi olla niin herkkäuskoinen, että pitää yhtiömme vitamiinivettä terveellisenä virvoitusjuomana." by Coca Cola


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Vegen "juhlaruoka"?
ViestiLähetetty: 2009-09-15 13:35:31 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2009-01-12 19:11:15
Viestit: 481
Tofu tökkii täälläkin, joten nykyään repertuaarissa on lähinnä Hällsoköketin soijanakkeja tai -nugetteja.

Täytettyjä paprikoita mä olen tehnyt usein, mutta munakoiso on mulle aika vieras yleensäkään. Pitääkin kokeilla jotain siitä jo tällä viikolla.
Pitääkö munakoisosta koverrettu sisus "itsettää" ennen paistamista? Ainakin muistelen että munakoisosiivuja suositellaan itketettävän suolalla että niistä lähtisi karvas maku pois.

_________________
Kuva

Nykyinen ruokapäikky: viewtopic.php?f=11&t=44322
Ensimmäisen vuoden ruokapäikky: viewtopic.php?f=11&t=38433


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Vegen "juhlaruoka"?
ViestiLähetetty: 2009-09-15 14:32:45 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2008-07-17 07:22:18
Viestit: 226
Minä en ole itkettänyt eikä kertaakaan ole ollut karvasta. Halkaisen munakoison ja koverran sisuksen ulos. Kuoriosan sisuksen sivelen öljyllä ja ripottelen vähän pippuria. Laitan ne uuniin 200-asteeseen 10 min? (riippuu kuinka ohueksi olet veneet kovertanut), kunnes ovat pehmenneet. Sisuksen pilkon palasiksia ja wokkaan öljyssä muiden täyteaineiden kanssa + soijakastiketta ja mausteita. Veneet uunista, lusikoidaan täyte ja juustoa päälle. Uuniin kunnes juusto sulanut nätiksi.
Lisäkkeeksi sopivat esim. salaatti, sipulirenkaat, patonginpalat jne.

Tofua olen kokeillut pari kertaa. Eka kerta yök, toisella jo menetteli. Aion kyllä vielä kokeilla, mutta en ole ainakaan vielä erityisemmin ihastunut.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Vegen "juhlaruoka"?
ViestiLähetetty: 2009-09-15 23:10:48 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi
Avatar

Liittynyt: 2008-08-31 20:26:46
Viestit: 334
Paikkakunta: Naapurimaa
Paistettu halloumi-juusto jonkun hyvän kasvislisäkkeen kanssa on myös hyvää tarjottavaa, jos maitotuotteet käy. Juuston voi paistaa myös uunissa, laittaa kasviksia alle ja halloumiviipaleet laatikon pinnalle. Halvemmassa halloumissa on vuohen-, lampaan- ja lehmänmaitoa, kalliimpi on pelkästä lampaanmaidosta. No, juusto ei tietty ole kasvis, mutta harva karppi kai on vegaani... Lakto-ovovegetaristille tietysti voi loihtia jonkun ihanan munakkaan, mahdollisuuksia on rajattomasti. Itse tykkään laittaa esim. vuohenjuustoa tai fetaa, paprikan tai tomaatin paloja ja yrttejä =P~

Tofusta saa hyvää, kun marinoi sen kunnolla, maustamattomana se on aivan kamalaa. Mun mielestä se uusi Alpro yrttimaustettu tofu on hyvää, kun sen paistaa ohuina siivuina rapeaksi. Omat marinointikokeilut maustamattomalla tofulla sen sijaan ovat tuottaneet melko vaihtelevia tuloksia ja huippuhyvä resepti on vielä löytämättä.

"Hyväkarppiin" ruokavalioon käy tietysti kaikenlaiset kikherne-, papu- ja linssiruuat, esim. falafelit ja linssipadat on tosi hyviä. Itse en kyllä voi kovin paljon syödä varsinkaan papuja, tulee uni silmään syönnin jälkeen...

Kasvisruokakirjoista löytää hyviä reseptejä ainakin kasvislisäkkeisiin ja keittoihin. Pääruokien karpintamiseen tarvitsee sitten käyttää enemmän omaa mielikuvitusta.

_________________
Syksy 2010: 66kg --> 60 kg, napa 85,5 cm --> 80 cm
Kaneel humpuukilla hotiksi!


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Vegen "juhlaruoka"?
ViestiLähetetty: 2009-09-16 09:52:46 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2009-01-12 19:11:15
Viestit: 481
Halloumi on tosiaankin hyvää, totta. Mut mulla tuli sitä kesän alussa kai överit, sillä sitä tuli grillattua ihan joka kerta. Ja meillä kun grillikausi avattiin pääsiäisenä ja grillattiin safkat vähintään kahtena päivänä viikossa koko kesän ajan, niin heinäkuun lopulla mun halloumi(ja maissintähkä)kiintiö oli täys.
Itseasiassa, nyt kun olen pitänyt siitä herkusta taukoa muutaman kuukauden, voisin taas harkita, ajatus ei töki ollenkaan.

Ja siis mitä ihanaa kuulenkaan - yrttimarinoitu tofu! Tuo kuulostaa hyvältä! Pakko kokeilla pian!
Itse olen marinoinut maustamatonta (muuta en ole kokeillutkaan) lähinnä soijakastike-valkosipuli-chili-seoksella. Olen tehnyt aika pienieä noppapaloja ja yrittänyt paistaa kaikki sivut rapsakoiksi. SILTI se rakenne tökkäsee suussa...

Mä rakastan kikherneitä, mutta niiden käyttö on jäänyt karppauksen myötä. Voisi kai ottaa taas nekin harvakseen ruokavalioon. Olen tositosi kyllästynyt jatkuvasti syömiini vakioruokiin.

Ai niin, vappuna tein munakasrullan, joka oli tosi ihanaa. Sen voisi tekaista taas. Täytteenä mulla oli papuja, sipulia, valkosipulia, chiliä, tomaattipyrettä, tuorejuustoa ja juustoraastetta. Ai jai, nyt herahti jo vesi kielelle...

_________________
Kuva

Nykyinen ruokapäikky: viewtopic.php?f=11&t=44322
Ensimmäisen vuoden ruokapäikky: viewtopic.php?f=11&t=38433


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Vegen "juhlaruoka"?
ViestiLähetetty: 2009-09-16 11:43:02 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2008-07-17 07:22:18
Viestit: 226
Minä teen munakasrullia erilaisilla täytteillä aika useinkin. Myös siihen munakkaaseen voi heitellä erilaisia mausteita/yrttejä, samoin esim. pinaattia, niin saa vielä lisää makua. Tämä taisi kyllä mennä vähän sivuun alkuperäisestä aiheesta (juhlaruoka), vaikka kyllähän tuostakin aika hyvän kylmän alkupalan saa juhliin siivuttamalla?


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Vegen "juhlaruoka"?
ViestiLähetetty: 2009-09-17 16:41:32 
Poissa
sintti
sintti

Liittynyt: 2009-08-06 16:59:16
Viestit: 49
Aivan parasta parhautta on reformin soijaleikkeet täytettynä koskenlaskijalla :D

Eli eka keitetään soijat ja puristetaan ne "kuiviksi" ja sit ne halkastaan ja niiden sisään läntätään biitti juustoa, sit voita pannuun, maustaa soijat suolalla ja musta-sekä valkopippurilla ja paistaa ne sillee hieman ruskeiksi ( ennenvanhaan leivitin leikkeet). Niiden päälle läntätään vielä armoton kasa valkosipulivoita tarjoilun yhteydessä.. On kuulkaatte hyvää :P :!: Suosittelen


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Vegen "juhlaruoka"?
ViestiLähetetty: 2009-09-17 18:12:29 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2009-01-12 19:11:15
Viestit: 481
^ nam, kuulostaa muuten hyvältä! Pitää kokeilla!

_________________
Kuva

Nykyinen ruokapäikky: viewtopic.php?f=11&t=44322
Ensimmäisen vuoden ruokapäikky: viewtopic.php?f=11&t=38433


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Vegen "juhlaruoka"?
ViestiLähetetty: 2009-09-20 00:42:18 
Poissa
sintti
sintti

Liittynyt: 2008-08-04 00:57:23
Viestit: 22
ninni74 kirjoitti:
Mulle tuo pelkkä tofu sanan näkeminen jostain syystä herättää kamalasti inhotusta :shock:

Onko se oikeesti syötävää?? :roll:
Olisi itsekkin "mukava" opetella syömään sitä, mutta ehkä tuo pelkkä inhotus jo kertoo kannattaako panna suuhun.


:D Kyllähän tofussa, maustamattomassa ainakin, on yleensä se soijan "ominaismaku" havaittavissa, riippuu tosiaan hyvin paljon marinoinnista tai sen puutteesta ja valmistuksesta muutenkin, laadusta (pehmeää/silkeniä, kiinteää) ja merkistä. Markettien luomutofu on aika erilaista kuin mitä etnokaupoista löytyvä tofu niin rakenteeltaan kuin maultaan ja siis myös käsittely sen mukaan...

Maustamattomanahan tofu, soijarouheet, -suikaleet, -pyörykät, -leikkeet tms. eivät kauheasti miltään (paitsi siltä soijalta) maistu joten mausteita reippaasti ja rasvaa sopii lisäillä myös. Vinkkejä tofun maustamiseen vaikkapa tällaisesta blogista, älkää pelästykö ensimmäisen reseptin korppujauhotusta, eipä se kokonaisuudesta erityisen hiilaripitoista taida tehdä jättäessä sen perunamuusin siitä ohesta. ;)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Vegen "juhlaruoka"?
ViestiLähetetty: 2009-09-20 09:45:54 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2004-11-03 11:08:08
Viestit: 4205
Paikkakunta: Turku
Pottumuusissa ei ole mitään pahaa :D
Kerran ostin jotain kuivaa soijarouhetta ja vieläkion 10 vuoden jälkeen nousee ykä kurkkuun, kun kaupassa näkee pussin :lol:

_________________
"Kukaan kuluttaja ei voi olla niin herkkäuskoinen, että pitää yhtiömme vitamiinivettä terveellisenä virvoitusjuomana." by Coca Cola


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Vegen "juhlaruoka"?
ViestiLähetetty: 2009-09-20 11:51:41 
Poissa
sintti
sintti

Liittynyt: 2008-08-04 00:57:23
Viestit: 22
Varmasti jos sitä kuiviltaan veteli... :D Soijarouhettahan voi turvotettuna ja maustettuna käyttää hyvin jauhelihan tapaan vaikka pitsassa tai ruskeassa kastikkeessa, kerran oli yksi tuttu sekasyöjä jauhelihan ollessa loppu tehnyt spagetin kera soijarouhekastikkeen - onhan soijarouheen ja jauhelihan rakenne erilainen ja jälkimmäistä voi hyvin syödä kypsänä ilman mitään mausteitakin, mutta ei kukaan huomannut kastikkeen näössä tai maussa mitään eroa, itsekään en ollut silloin vielä vege... Että näinkin voi käydä. :D

Vaalealla ja tummalla soijarouheella ei taida olla muuta eroa kuin väri, vastaavaan tapaan voi käyttää härkäpapu-, herne-, lupiini- jne. -rouheita. Pähkinärouheet on myös hyviä aineksia pihveihin ja murekkeisiin.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Vegen "juhlaruoka"?
ViestiLähetetty: 2009-09-20 11:57:54 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2004-11-03 11:08:08
Viestit: 4205
Paikkakunta: Turku
Juu emmää ny kuiviltaan :lol:
Tein siitä jauhelihan kanssa jotain muka jauhelihakastiketta. Yök. Muutenkaan en ole vakuuttunut soijan turvallisuudesta. Monsanto piste

_________________
"Kukaan kuluttaja ei voi olla niin herkkäuskoinen, että pitää yhtiömme vitamiinivettä terveellisenä virvoitusjuomana." by Coca Cola


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Vegen "juhlaruoka"?
ViestiLähetetty: 2009-09-23 16:28:45 
Poissa
sintti
sintti

Liittynyt: 2009-09-23 16:24:08
Viestit: 1
^Mikä siinä soijassa mättää noin turvallisuuden kannalta? Ja joo, ilman muuta Monsanton idea on tappaa ihmisiä ja tehdä heitä sairaiksi. :D


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Vegen "juhlaruoka"?
ViestiLähetetty: 2009-09-23 19:10:38 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-07-24 22:46:40
Viestit: 375
jamilam kirjoitti:
^Mikä siinä soijassa mättää noin turvallisuuden kannalta? Ja joo, ilman muuta Monsanton idea on tappaa ihmisiä ja tehdä heitä sairaiksi. :D

Tämän ketjun aiheena on Vegen "juhlaruoka". Soijasta ja sen vaarallisuudesta/vaarattomuudesta on ollut keskustelua foorumilla aikaisemminkin. Hakusanoilla +soija +vaarall* löytyy useampia ketjuja ja muilla hakusanoilla löytyy vino pino lisää ketjuja, joissa voi perehtyä soijaan ja sen terveysvaikutuksiin. Kommentit soijan turvallisuudesta ym. voi kirjoittaa johonkin aikaisempaan viestiketjuun, kiitos.

_________________
partiaalikarppi
1+2=12
Pessimisti ei koskaan pety.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Vegen "juhlaruoka"?
ViestiLähetetty: 2009-09-23 19:51:51 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2004-11-03 11:08:08
Viestit: 4205
Paikkakunta: Turku
Kannattapa kattoa pari dokkaria ennen kuin sanoo mitään.
Enpä olisi uskonut (vaikka oikeesti uskonkin), että mitä ne suuryritykset puuhaa.

_________________
"Kukaan kuluttaja ei voi olla niin herkkäuskoinen, että pitää yhtiömme vitamiinivettä terveellisenä virvoitusjuomana." by Coca Cola


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Vegen "juhlaruoka"?
ViestiLähetetty: 2009-09-23 21:27:14 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2009-01-12 19:11:15
Viestit: 481
Kiitos iiristiina. Just ton takia tänne yleensäkin toivottiin vegeosiota, että vegeruuista voitaisiin puhua ilman että JOKA JUMALAN ketju kääntyy tehotuotantoon ja muihin eettisiin kysymyksiin. Niitä siis väheksymättä. Mutta joo, ehtihän tääkin ketju jo melkein toiselle sivulle ennen kuin niihn päästiin. Huoh. Mutta siis PLIIIS hei, saisko nästä ruuista puhua joskus ihan vain--- ruokana.

Perustakaa sit se eettinen vääntöketju sit erikseen, ja siellä saa vääntää jokainen sekasyöjäkin niin paljon kuin sielu sietää. Mut jos tässä ketjussa sit veget jutskais niistä omista juhlaruuistaan, jooko.

_________________
Kuva

Nykyinen ruokapäikky: viewtopic.php?f=11&t=44322
Ensimmäisen vuoden ruokapäikky: viewtopic.php?f=11&t=38433


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Vegen "juhlaruoka"?
ViestiLähetetty: 2009-10-31 18:41:23 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-01-04 20:10:43
Viestit: 1348
Aurajuusto-punajuurilaatikko on tosi hyvää ja minusta aika juhlavaakin. Juuri suunniteltiin itsenäisyyspäivän menyytä kaveriporukalla, ja lupasin tehdä tuota. Sopii niin meille karpeille kuin "tavallisille" kasvissyöjillekin (paitsi ei tietty vegaaneille).


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Vegen "juhlaruoka"?
ViestiLähetetty: 2009-11-01 19:38:52 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-08-20 19:57:14
Viestit: 346
Sinihomejuustosta tuli mieleen kielenvievä munakoiso-tapas:

Viipaloidaan koiso(t) poikittain ~1cm paksuisiksi, (voi halutessa itkettää eli suolata, valuttaa, huuhtoa ja kuivata) maustetaan miten mielii. Sivellään puolet viipaleista sinihomejuustolla (tai vaikka cheddarilla), lyödään juuston päälle toinen puoli viipaleista (tuloksena "kakkuja":viipale-juusto-viipale) ja kiinnitetään höskä hammastikulla. Paistetaa öljyssä rapsakoiksi =P~



Munakoisosta saa vaikka mitä muutaki hyvää:
Kasvismoussakaa (http://nasu92.vuodatus.net/blog/1731327/moussaka-paahdetuista-kasviksista/ )
Pyörtynyttä imaamia (http://kissapoydalla.blogspot.com/2009/10/gastronomiasta-astronomiaan.html)
Aubergine parmigiana (http://www.jamieoliver.com/recipes/pasta-recipes/melanzane-alla-parmigiana-aubergine )

Escalivada-Paahdettu munakoiso-sipuli-paprikasalaatti
2 kuorimatonta kelta- tai punaispulia, 2 1/2 dl oliiviölyjä+ öljyä sipulien hieromiseen, 3 munakoisoa, 3 tomaattia, 2 punaista paprikaa, 1 1/4 dl tuoretta sitruunamehua, 3 hienonnettua valkosipulinkynttä, suolaa, pippuria, hienonnettua persiljaa

uuni 200. pane sipulit vuokaan ja hiero oliiviöljyllä. Paista pehmeiksi, vähintään tunti. Jähdytä, kuori ja leikkaa sentin paksuisiksi viipaleiksi.
Pistele munakoisot haarukalla ja pane toiseen vuokaan. Lisää tomaatit ja työnnä vuoka samaan uuniin sipulien kanssa.
Paahda tomaattien kuori tummaksi, n. 15 min. Ota uunista, kuori ja leikkaa kuutioiksi.
Paahda munakoisot vielä pehmeiksi, ei soseutuneiksi, n. 45 min. Jähdytä ja kuori. Revi munakoisot isoiksi suikaleiksi. Pane suikaleet siivilään ja valuta.
Paahda ja kuori paprikat, leikkaa ohuiksi suikaleiksi.
Sekota kaikki.


Herkkumunakoisot (napattu oliverin jamielta)
2 suurta munakoisoa suurina kuutioina
kukkurainen tl kuivattua oreganoa
suolaa, pippuria
pieni hienonnettu punasipuli
2 kuorittua valkosipulinkynttä ohuina viipaleina
pieni nippu tuoretta silopersiljaa (riivi lehdet, hienonna varret) [kuivattuki käy]
2 rkl kapriksia (huuhdo, valuta)
kourallinen vihreitä oliiveja (poista kivet)
2-3 rkl viinietikkaa
5 suurta tomaattia paloina
(2 rkl paahdettuja mantelisuikaleita/pinjansiemeniä])

Kuumenna pari lorausta öljyä, lisää koisonpalat ja oreganoa. Mausta suolalla ja sekoittele, kunnes palat ovat kauttaaltaan öljyisä. Paista koisoja kuumalla pannulla 4-5 min sillon tällön ravistellen. lisää joukkoon sipuli, valkosipuli ja persilja, kun koisot on joka puolelta kultasia. Paista pari minuuttia. Jos ruoka näyttää kuivuvan liikaa, lisää öljyä. Lisää kaprikset, oliivit, valuta päälle viinietikkaa. Lisää tomaatit, kun etikka on haihtunut. Hauduta 15 min kasvikset pehmeiksi. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla, pippurilla ja etikalla. Päälle öljyä, pinnalle hienonnettua persiljaa ja manteleita/pähkinöitä/siemeniä.


Grillimunakoisoa tahinitahnassa
iso munakoiso päät pois leikattuna, oliiviöljyä, suolaa, pippuria, muutama rosmariininoksa, 3 laakerinlehteä, 1/2 sitruunan mehu

Tahinikastike: 1 rkl tahinia, 2rkl luonnonjogurttia, 1 rkl sitruunamehua, 1 tl hunajaa, hienonnettu valkosipulinkynsi

Leikkaa koiso 1cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Valele viipaleet kauttaaltaan reilusti oliiviöljyllä. Hiero pintaan suolaa ja pippuria, sekoita rosmariini ja laakeri viipaleiden joukkoon (säästä muutama oksa molempia koristeluun).
Paahda koisoja ja yrttejä kuumalla parilalla molemmin puolin, 4-5 min, kypsiksi. Siirrä tarjoiluastiaan, pirskottele hieman öljyä ja sitruunamehua kuumille koisoille, kääntele. Jähdytä.
Sekoita tahinikastikkeen ainekset sileäksi seokseksi, lisää joukkoon 1-2 rkl kiehuvaa vettä, jotta kastike ohenee sakean kuohukerman kaltaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla.Pirskottele kastike koisojen päälle. Koristele yrteillä.



Uunikasvikset on helppoja ja maukkaita:

Paahdettua kurpitsaa (jamielta)
pieni talvikurpitsa, kuivattu punainen chili, suuri kourallinen salvianlehtiä, paloiteltu kanelitanko, oliiviöljyä

Uuni 180. Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja ota talteeen. Leikaa kurpitsa kuorineen viipaleiksi/lohkoiksi. Rouhi chili ja ripaus suolaa, lisää salvia, kaneli, sen verta öljyä, että saat sopivan sakean seoksen. Hiero seos kurpitsojen päälle. Palat pellille, mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Päälle kurpitsansiemenet, peitä foliolla ja paista 30 min, kurpitsankuori pehmeeksi. Poista folio ja kypsennä 10 min kullanruskeaksi ja rapeaksi.


Punajuurilohkoja chilin, valkosipulin ja timjamin kera

4 rkl oliiviöljyä
450 g tuoreita punajuuria kuorittuina ja lohkoina
suolaa ja pippuria
1 rkl timjamisilppua tai 1 1/2 tl kuivattua Provencen yrttisekoitusta
1-2 tuoretta punaista chiliä ilman siemeniä, silputtuna (kuivattu rouhekin käy)
4 isoa valkosipulinkynttä kuorineen

Laita punajuurilohkot, öljy, suola, pippuri ja timjami (yrttisekoitus) vuokaan ja sekoita.
Paahda punajuuria uunissa 200 asteessa 45 minuuttia silloin tällöin käännellen ja lisää joukkoon chili ja valkosipuli. Paahda vielä 40 minuuttia, kunnes valkosipuli on pehmennyt ja miltei soseutunut.
Kuori valkosipulit ja sekoita sisus punajuurten joukkoon.
Pidemmän aikaakin voi joutua lohkoja paahtamaan. Parhaimpia ne ovat silloin, kun ovat aivan pehmeitä ja hieman kurttuisia.

Täytetyt juurekset (ohjetta voi soveltaa [esikypsentämättömiin] kesäkurpitsoihin/munokoisoo/paprikaan/sipuliin..)
4 suurta naurista/ selleriä/ muuta juuresta
Vettä

Täyte: voit täyttää myös kasvismuhennoksella, tofulla tai tähteillä
koverrettua juuresten sisusta
1-2 rkl rasvaa
½ dl kypsennettyä/ idätettyä kvinoaa tai vastaavaa
Muna*
½ dl manteleita
1 tl sokeria
¾ tl suolaa
Pinnalle
rasvaa ja 1 rkl pähkivärouhetta tai kypsennettyä/ idätettyä kvinoaa tai vastaavaa

Keitä pestyt juurekset pehmeiksi vähässä vedessä, 45-60 min. Kuori ne hieman jähtyneinä. Koverra sisusta. Sekoita täytteen ainekset ja täytä juurekset. Pane voideltuun uunivuokaan ja lisää vuokaan noin desi vettä. Pane nokare rasvaa kunkin juureksen päälle ja ripottele hieman kvinoaa/pähkirouhettta/tms pinnalle. Paista 200 asteen lämmössä noin 20 minuuttia ja valele paistamisen aikana paistoliemellä.

*Kananmunan voi tietty halutessa korvata tarpeen mukaan:
http://www.elisanet.fi/puutteenpera/muna.html#koossa

Feta-basilika-paprikagratiin,4 annosta (voi soveltaa vaihtamalla paprikan kesäkurpitsaan/tm)
2x 450g grillattuja paprikoita (voi myös grillata itse kovassa uunilämmössä, pistää kannelliseen astiaan ja kuoria, kun jäähtyneet)
iso nippu tuoretta basilikaa
2x200g fetaa
mustapippuria, oliiviöljyä, parmesaania kuorrutukseen

Uuni 220. Valuta paprikat, halkaise kokonaiset kahtia. Asettele kerros paprikoita uunivuokaan. Ripottele basilikaa päälle. Murenna kerros fetaa pinnalle. Mausta suolalla, pippurilla ja pirkottele joukkoon öljyä. Tee kerroksia, kunnes aineet loppuu. Raasta pinnalle parmesaania ja lisää hiven mustapippuria. Uunissa 8-10 min, juusto kullanruskeaksi.




Sittehän kaikki marinoidut jutut on helppoja: illalla sekoitetaan kasviksia/ juustoa/tm halutun kokoisina paloina öljyn ja mausteiden (muutama tippa etikkaa/sitruunamehua tekee myös terää) kanssa ja käytetään, maustumisaika marinoitavasta artikkelista riippuen , lisäkkeenä/salaateissa/tapaksina/dipattavina/pääruokana...

Parmesaania pähkinäöljyssä
400g parmesaania, 1 dl oliiviöljyä, 1 dl hassel- ja saksanpähkinää

Rouhi pähkinät, kuutioi parmesaani. Sekoita, anna tekeytyä huoneenlämmössä puoli tuntia

Marinoidut oliivit (marinoi 1/2- 1 tuntia)
Marinadi 1
2 kourallista vihreitä oliiveja,2 hienonnettua lehtisellerin vartta, 1 tl fenkolinsiemeniä, valkosipulinkynsi hienonnettuna
Marinadi 2
2 kourallista mustia oliiveja, 2 appelsiininkuorisuikaletta, murskattu valkosipulinkynsi, 1tl kuivattua oreganoa

_________________
höpöttää


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 23 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)