karppaus.info
http://karppaus.info/forum/

Kwasniewskin kokeiluryhmä
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=62&t=36346
Sivu 23/23

Julkaisija:  els [ 2010-08-29 07:12:30 ]
Viestin otsikko:  Re: Kwasniewskin kokeiluryhmä

Olisiko OD'n ensimmäinen vitsi siinä, ettei sitä ole tarkoitettu maailmanvalloitukseen vaan Puolaan? Minäkään en näe, miten näillä leveysasteilla selvittäisiin paikallisen ruoan avulla muuten kuin rasvakaloreilla, hiilarien sijaan. (Ja joo, en ole kuullut, että missään selvittäisiin erityisen terveinä pääasiassa tuontikaloreilla, niin että siitä on turha edes kysyä meikäläiseltä.) Eivätkä täällä kasvavat viljat ja sokeri ole terveysruokia missään päin maailmaa; mitä sitten syötäisiin jos ei rasvaa?

Toiseksi, rasva + hiilarit yhdessä lisäävät varastoja eli turhaa nälkää herkemmin kuin melkeinvain rasva tai melkeinvain hiilarit. Kropan ohjausjärjestelmä muuttuu saatavan polttoaineen mukaan (mutta ei hetkessä eikä päivässä vaan muutokseen menee jopa kuukausia). Ero näkyy vaikka siinä, että solutasolla hiilariruoalla lihakset pyrkivätkin polttamaan hiilareita ja rasvaruoalla hiilarit pyritään ohjaamaan lähinnä aivoille, jotka tarvitsevat vesiliukoisen polttoaineensa. Jos syöt sekaisin ja milloin mitäkin, varastointijärjestelmä alkaa listätä "varmuuden vuoksi"-kertoimia eli ylivarastoida. Ja sopeutumisen piikkiin liittyvät vielä erillistekijänä suoliston pikkukaverit, jotka aikuisten oikeasti ovat hiilaripuolella spesialisoituneita kuka mihinkin ruoka-aineeseen; suuret ja jatkuvat muutokset niiden safkassa voivat olla melkein yhtä tuhoisa juttu kuin runsas vilja-sokeri-kasviöljy-ruokavalio.

Ja kolmas (tai ehkä tämä olisi pitänyt mainita ensimmäisenä?) vitsi on varmaan siinä, että OD on kehitetty ensisijaisesti lääkkeeksi eli hoitomuodoksi, jo sairastuneille. Se optimoi kaikkea maksan, munuaisten ja haiman kannalta. Sieltä hoitopuolelta tulevat ei-ketogeeniset hiilarit, vain fysiologinen määrä valkuaista ja runsaat hivenet. (... ja hiilarirajoitus Safan ja hivenien kera todennäköisesti helpottaa myös vituralleen menneen suolistofloorankin asettautumista kohdalleen...?)

**************
Ja kun hiilarimäärä on aseteltu maksan mukaan niin mitä jää jäljelle? Valkuainen ja rasva

Valkuaisen osalta OD on melkein kuin (alkuaikojen) zone, jossa valkuaismäärä lasketaan kropan tarpeesta. Ei ehkä ihme, että ne valkuaisgrammat ovat näissä kahdessa tavallisille ihmisille lähtiään samat (noin gramma ja ihanteeksi sovittu painokilo), vaikka kuullostavatkin erilaisilta prosentteina ja hihikaavoina. Kyseinen määrä valkuaista on maailman tapa (10-20% kokonaisenergiasta jokseenkin kaikkialla) ja OD'n painottuminen tuon alapäähän johtuu taaskin osin maksan töiden helpottamisesta ja osin kaloripolitiikasta. Zoenen muka-30% on näennäistä, koska grammat ovat samat ja niillä on kropan kannalta merkitystä - eikä ylläpitozonesta puhu kukaan (ehkä siksi, ettei se tunnu onnistuvan?)

**********
Ja tämän jälkeen rasvaa ei oikeastaan tarvitsisi edes määritellä. Se olisi loput? Se että rasvalle on annettu jonkinlainen minimi liittynee haluun nostaa päiväkalorit vähintäin 2000 kalorin tuntumaan. Ja se taas voisi liittyä vaikka siihen, että puhutaan normaalipainoisina suunnilleen 50-100-kiloisista nisäkkäistä, joka tarvitsee kaloreita(kin) elääkseen. Karppilassa jos missä näkyy, mitä kitukalorit käytännössä tekevät ihmisen sisäisille säädöille, vielä vuosienkin kuluttua.

*********
Ja tuo kaikki taas IMO, eli omia mietteitä. JK ei juuri selitä, kuten Peterkin muistaa muistuttaa.
Se, miksi juuri maksan työtä optimoiva ruokavalio näyttää auttavan niin moneen, on aina yhtä hyvä kysymys :)

Julkaisija:  suopursu [ 2010-08-29 09:04:04 ]
Viestin otsikko:  Re: Kwasniewskin kokeiluryhmä

Hieno ja selventävä tiivistelmä! :respect:

Julkaisija:  lihanhimo [ 2010-08-29 09:44:48 ]
Viestin otsikko:  Re: Kwasniewskin kokeiluryhmä

suopursu kirjoitti:
Hieno ja selventävä tiivistelmä! :respect:

Oli kyllä, kiitos els.

Lainaa:
Eivätkä täällä kasvavat viljat ja sokeri ole terveysruokia missään päin maailmaa; mitä sitten syötäisiin jos ei rasvaa?

No tätä minä olen kyllä miettinyt ja ajatellut, että ehkä sitten lähinnä peruna ja täydentävästi juuri- ja mukulakasvit, tosin aika paljonhan näitä pitäisi syödä (mutta eikös se joku ryhmä elänyt pääasiassa bataatilla..? Makrojensa puolesta se ei hirveästi eronnut perunasta.). Ja ainakin Stephan Guyenet tuntuu kannattavan monia gluteenittomia viljoja kunnolla liotettuina ja hapatettuina. Niitä varmaan saisi paikallisestikin, ainakin kauraa? Tattariakin taisi suositella blogissaan, ja ainakin Wikipedian mukaan sitä viljellään Suomessakin.

Eipä sillä, en kyllä itse ainakaan uskaltaisi viljojen syömiseen enää ryhtyä. Eivätkä ne ole vähärasvaisesti käytettyinä hyviäkään.

Julkaisija:  suopursu [ 2010-08-29 11:23:26 ]
Viestin otsikko:  Re: Kwasniewskin kokeiluryhmä

Itse söin edellisessä elämässä silloin tällöin tattaripuuroa. En sairasta keliakiaa, mutta vilja eivät ole koskaan olleet minun vatsalleni parasta ravintoa, tattari on kuin voidetta elimistöön.
Toki sen syöminen nostaa hetkeksi verensokeria, mutta silloin tällöin OK.
Ja ah, ja voih, blinit ovat herkkuani!

Tällä viikolla sain just tattaripuurohimon ja söin sitä runsaalla voiklöntillä ja se on kyllä minusta niin ihanaa.


Onko teistä kukaan idättänyt tattaria, tai käytättekö muuten?

Otteita Wikipediasta: Tattari sopii myös keliakiasta kärsiville.

TattariuunipuuroTattarista voi tehdä puuroa kattilassa keittämällä tai uunissa. TÄMÄ ON MINUSTA HAUSKA;Uunipuuroon laitetaan usein silavaa tai pekonia (vegetaarista ruokavaliota noudattava voi korvata lihan kasvirasvalla). Tattaria voi myös tarjota lisäkkeenä keitettynä riisin tapaan.

Idätyksen ystävät syövät nuoria tattarin ituja (noin 4-5 päivän kasvu) niiden hienon, pähkinäisen aromin ja suuren ravintoarvon tähden.Tattari on ns. täydellinen proteiini.

P.s. Tattariihan ei ole varsinaisesti viljakasvi.

Julkaisija:  lihanhimo [ 2010-09-01 22:41:36 ]
Viestin otsikko:  Re: Kwasniewskin kokeiluryhmä

Mitenkäs Kwasniewski neuvoo kananmunat valmistettavan?

Minä en ollenkaan pidä keitetyistä kananmunista, joten lähinnä paistan niitä (keltuaisia). Levy täysillä niin kauan, että voi sulaa, ja sitten levy pois päältä ja munaseos pannulle. Saa hyytyä kunnolla, mutta en juuri päästä ruskistumaan. Nyt sitten kuitenkin luin täältäkin, että se kolesteroli hapettuu paistaessa ja se on sitten paha. Tosin sitten pitäisi kai välttää voissa paistamistakin, onhan siinäkin hapettuvaa kolesterolia.

Riittäisikö, jos alentaisi paistolämpötilaa?

Pitäisikö muuten keltuaisten määrää jotenkin rajoittaa linolihapon takia? Ainakin Finelin mukaan 100 g keltuaista sisältää melko tällin linolihappoa, ja minulla keltuaisia menee ehkä kuusi päivässä.

Julkaisija:  els [ 2010-09-02 07:24:00 ]
Viestin otsikko:  Re: Kwasniewskin kokeiluryhmä

Onko kolme grammaa (eli 27 kaloria) linolihappoa jo paljon?
Minusta ei, mutta makuasiahan se kai on.

JK ei ole erityinen tuoreruoan ystävä, joten keltuaiset voi varmaan käyttää juuri niinkuin haluaa. Kolesterolin hapettuminen on puolestaan sen verran hidas tapahtuma (kirjallisuuden mukaan), ettei sitä pääse vastavalmistetussa ruoassa juuri tapahtumaan. Ongelmia syntyy vasta kun se kerran kuumennettu/kuivattu/steriloitu kolesteroli pääsee käsittelyn ja syönnin välillä päivä- viikko- tai kuukausikausiksi tekemisiin ilman hapen kanssa (mm kestoleivonnaisissa, muna- tai maitojauheessa ja sensellaisissa)

Julkaisija:  lihanhimo [ 2010-09-02 10:03:10 ]
Viestin otsikko:  Re: Kwasniewskin kokeiluryhmä

Kiitoksia jälleen. Jos vielä keksin kovin paljon kysymyksiä, pitää varmaan alkaa maksaa sinulle palkkaa...

Julkaisija:  elinaR [ 2010-09-02 13:02:09 ]
Viestin otsikko:  Re: Kwasniewskin kokeiluryhmä

Kwasniewski sanoo munan valmistuksesta vain, ettei valkuaista tule syödä raakana.
Syy varmaankin on sama kuin koiranruokinnassa :oops: (anteeksi, että taas puhun koiranruokinnasta)
- munanvalkuainen vaikuttaa trypsiiniin (vatsahappo) ja vaikeuttaa siten valkuaisen sulatusta
- munanvalkuainen sitoo biotiinia
molemmissa tapauksissa auttaa munan valkuaisen kuumentaminen, näitä haittavaikutuksia ei silloin enää ole.

muok.
löysin kyseisen asian kirjastani
Kwasniewski: Optimal Essen, kappale 4. Eiweiß ist Leben,
muistin hiukan väärin...

oma hulppea käännökseni:
"Munia ei pidä syödä raakana, sillä raa'assa munan valkuaisessa oleva proteiini tekee kiinteitä yhdisteitä joidenkin vitamiinien kanssa joita keho ei pysty resorbieren/käyttämään" (resorbieren on imeytyä, saada käyttöön)

Julkaisija:  lihanhimo [ 2010-09-27 18:39:36 ]
Viestin otsikko:  Re: Kwasniewskin kokeiluryhmä

Kysytäänpäs vaikka täällä, että kuinka paljon te keittelette noita luuliemiä kokoon? Jotta olisivat sitten riittävän ravinteikkaita? Itse kun olen keittänyt niitä aika paljon kokoon ja heittänyt sitten vaikkapa pataan lihaliemikuution korvikkeeksi, mutta olen kuitenkin miettinyt, että onko tuollainen ravitsemuksellisesti ihan yhtä tyhjän kanssa.

Tai ehkä parempi kysymys olisi, että miten paljon sitä luulientä pitäisi syödä/juoda, jotta sillä olisi jotakin oleellista merkitystä ravitsemukselle.

Mitenkäs muuten se keltuais-luuliemi-homma toimii? Ainakin els on siitä tainnut mainita, mutta käyttääkö joku muu? Raakojen keltuaisten päälle vaan luulientä ja naamariin?

Julkaisija:  Elka [ 2010-09-27 20:21:36 ]
Viestin otsikko:  Re: Kwasniewskin kokeiluryhmä

Minä käytän keltuaisluulientä. Luulientä syvälle lautaselle ja sitten raaka keltuainen ja sekoitetaan. Keittelen vähän maun mukaan kasaan. Usein ostan lihat luisina ja syön ensin ne kypsennetyt (uunissa tai keittäen/paistaen) lihat. Esim. karitsan luita saa keittää pitkään. Karitsan luisia patalihoja kaalikeitossa on parhaillaan partsilla jäähtymässä. Syön huomenna lihat ja kaalit ja sitten keittelen ehkä niitä luita vielä lisää, jos ei liemi ole hyytelöä kylmänä. Lisään persiljaa liemiin juuri ennen syömistä, että kollageenin kanssa tulee c-vitamiinia. Tai juon samalla sitruunavettä.

Julkaisija:  lihanhimo [ 2010-09-27 20:53:20 ]
Viestin otsikko:  Re: Kwasniewskin kokeiluryhmä

Kiitos vastauksesta!

Elka kirjoitti:
että kollageenin kanssa tulee c-vitamiinia

Onko tärkeää, että se C-vitamiini tulee nimenomaan samalla aterialla kollageenin kanssa?

Edit: Wikipediassa sanotaan kyllä, että C-vitamiinia tarvitaan kollageenin muodostamiseen, mutta luuliemessähän sitä kollageenia tulee jo valmiina, eikä sitä tarvitse enää muodostaa. Vai onko kyse siitä, että elimistö ei kuitenkaan pysty muokkaamaan ravinnosta tulevaa kollageenia sopivaksi ilman C-vitamiinia?

Julkaisija:  els [ 2010-09-27 21:20:50 ]
Viestin otsikko:  Re: Kwasniewskin kokeiluryhmä

En tiedä, mutta veikkaan että kollageeni imeytyy ihan hyvin ilman C-lähteitäkin. Luuliemiä on käytetty sujuvasti sellaisinakin kausina, jolloin persiljat ovat olleet vähissä muuallakin kuin arktisilla inuiittimailla. Mutta maistuvat ne vaqrmaan hyviltä elkankin tapaan.

Vanhana nirsona tarjoilen luuliemen näin: Lautasen tai kulhon pohjalle loraus kermaa ja 1-2 keltuaista per annos. Sekoitetaan hyvin vaikka haarukalla, kaadetaan kiehuva liemi sekoittaen päälle, ja jos liemikulho on kovin kylmä ja paljon lämpöä tuhlaava, kaadetaan soppa kertaalleen kattilaan, pidetään pikkuriikkinen hetki vielä lämpimällä levyllä ja kaadetaan uudestaan kulhoon. Tai sekoitetaan kerma ja keltuaiset ja kaadetaan ne hyvin sekoittaen kiehuvaan mutta jo kuumalta levyltä pois otettuun liemikattilaan.

Enkä useimmiten keitä liemiä kokoon juuri lainkaan, vaan käytän niitä keittojen nesteenä sellaisenaan, kun kerran pakkaseenkin mahtuu muutama purkki,

Julkaisija:  Elka [ 2010-09-27 21:33:07 ]
Viestin otsikko:  Re: Kwasniewskin kokeiluryhmä

lihanhimo kirjoitti:
Onko tärkeää, että se C-vitamiini tulee nimenomaan samalla aterialla kollageenin kanssa?


Puolassa Kwasniewski-hoitolassa luennoitsija erityisesti painotti tätä C-vitamiinia samalla aterialla, mm. sitä persiljaa suositteli lisäämään. Näin pitkälle kielitaitoni riitti, luento oli puolaksi. Eli noihin lisäkysymyksiin en osaa sanoa mitään.

Julkaisija:  Arvo Morkkis [ 2010-09-27 23:35:44 ]
Viestin otsikko:  Re: Kwasniewskin kokeiluryhmä

Elka kirjoitti:
. Lisään persiljaa liemiin juuri ennen syömistä, että kollageenin kanssa tulee c-vitamiinia. Tai juon samalla sitruunavettä.
(...)
Puolassa Kwasniewski-hoitolassa luennoitsija erityisesti painotti tätä C-vitamiinia samalla aterialla, mm. sitä persiljaa suositteli lisäämään. Näin pitkälle kielitaitoni riitti, luento oli puolaksi. Eli noihin lisäkysymyksiin en osaa sanoa mitään.


Aina on kivaa, kun joku esittää makuasioille järkisyyn. Mun on lähestulkoon pakko saada luuliemen kanssa persiljaa tai sitruunaa, korvikkeeksi kelpaa tuore chili. Keltuaista sekaan myös.

Itse en keittäessä oikein muista lisäillä vettä, ja lopputuloksena onkin sitten aina vähän liian vähän aika tiukkaa hyytelöä.

Julkaisija:  Pienetär [ 2010-09-28 19:12:10 ]
Viestin otsikko:  Re: Kwasniewskin kokeiluryhmä

els kirjoitti:
Se että rasvalle on annettu jonkinlainen minimi liittynee haluun nostaa päiväkalorit vähintäin 2000 kalorin tuntumaan. Ja se taas voisi liittyä vaikka siihen, että puhutaan normaalipainoisina suunnilleen 50-100-kiloisista nisäkkäistä, joka tarvitsee kaloreita(kin) elääkseen. Karppilassa jos missä näkyy, mitä kitukalorit käytännössä tekevät ihmisen sisäisille säädöille, vielä vuosienkin kuluttua.


Niin kuin mitä?

Julkaisija:  els [ 2010-09-28 19:30:05 ]
Viestin otsikko:  Re: Kwasniewskin kokeiluryhmä

Yksillä lihottavat, toisilla sotkevat kilpirauhasen, kolmansilla muut hormoonit; onhan noita.
Eikä sitä taida saada edes valita itse, mikä lottovoitto osuu kohdalle.
Kimkinsiläisten juttuja voi lukea vaikka googlaamalla...

Julkaisija:  Pienetär [ 2010-09-28 19:56:05 ]
Viestin otsikko:  Re: Kwasniewskin kokeiluryhmä

els kirjoitti:
Yksillä lihottavat, toisilla sotkevat kilpirauhasen, kolmansilla muut hormoonit; onhan noita.
Eikä sitä taida saada edes valita itse, mikä lottovoitto osuu kohdalle.


Minulla on kyllä melkeinen lottovoitto, roopeankka -metabolia.

Julkaisija:  Elka [ 2010-09-28 20:14:55 ]
Viestin otsikko:  Re: Kwasniewskin kokeiluryhmä

Arvo Morkkis kirjoitti:
Aina on kivaa, kun joku esittää makuasioille järkisyyn. Mun on lähestulkoon pakko saada luuliemen kanssa persiljaa tai sitruunaa, korvikkeeksi kelpaa tuore chili. Keltuaista sekaan myös.


Pidän elsiä luotettavampana tietolähteenä, kuin sitä Annaa Puolassa, mutta minullekin maistuu, niin persilja, kuin sitruunakin.

Julkaisija:  Kirrimirri [ 2010-09-28 20:54:54 ]
Viestin otsikko:  Re: Kwasniewskin kokeiluryhmä

Mä syön kans aika usein luuliemiä keltuaisilla ja lorautan kermaa sekaan ja persiljaakin jos muistan. Lientä en keitä kasaan vaan pakastan osan siitä ja syön lientä pari kolme kertaa viikossa.

Julkaisija:  rouvaA [ 2011-02-04 22:46:26 ]
Viestin otsikko:  Re: Kwasniewskin kokeiluryhmä

Haeskelin kollageenista tietoa ja tämän sivun mukaan sen puute vaikuttaa vaikka mihin.
http://www.news-medical.net/health/Coll ... rders.aspx

Kwasniewskin luuliemet ovat meilläkin suuressa suosiossa, usein juuri kermatilkalla ja keltuaisella höystettynä.

Sivu 23/23 Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/