Olisiko OD'n ensimmäinen vitsi siinä, ettei sitä ole tarkoitettu maailmanvalloitukseen vaan Puolaan? Minäkään en näe, miten näillä leveysasteilla selvittäisiin paikallisen ruoan avulla muuten kuin rasvakaloreilla, hiilarien sijaan.
(Ja joo, en ole kuullut, että missään selvittäisiin erityisen terveinä pääasiassa tuontikaloreilla, niin että siitä on turha edes kysyä meikäläiseltä.) Eivätkä täällä kasvavat viljat ja sokeri ole terveysruokia missään päin maailmaa; mitä sitten syötäisiin jos ei rasvaa?
Toiseksi, rasva + hiilarit yhdessä lisäävät varastoja eli turhaa nälkää herkemmin kuin melkeinvain rasva tai melkeinvain hiilarit. Kropan ohjausjärjestelmä muuttuu saatavan polttoaineen mukaan (mutta ei hetkessä eikä päivässä vaan muutokseen menee jopa kuukausia). Ero näkyy vaikka siinä, että solutasolla hiilariruoalla lihakset pyrkivätkin polttamaan hiilareita ja rasvaruoalla hiilarit pyritään ohjaamaan lähinnä aivoille, jotka tarvitsevat vesiliukoisen polttoaineensa. Jos syöt sekaisin ja milloin mitäkin, varastointijärjestelmä alkaa listätä "varmuuden vuoksi"-kertoimia eli ylivarastoida.
Ja sopeutumisen piikkiin liittyvät vielä erillistekijänä suoliston pikkukaverit, jotka aikuisten oikeasti ovat hiilaripuolella spesialisoituneita kuka mihinkin ruoka-aineeseen; suuret ja jatkuvat muutokset niiden safkassa voivat olla melkein yhtä tuhoisa juttu kuin runsas vilja-sokeri-kasviöljy-ruokavalio.Ja kolmas (tai ehkä tämä olisi pitänyt mainita ensimmäisenä?) vitsi on varmaan siinä, että OD on kehitetty ensisijaisesti lääkkeeksi eli hoitomuodoksi, jo sairastuneille. Se optimoi kaikkea maksan, munuaisten ja haiman kannalta. Sieltä hoitopuolelta tulevat ei-ketogeeniset hiilarit, vain fysiologinen määrä valkuaista ja runsaat hivenet.
(... ja hiilarirajoitus Safan ja hivenien kera todennäköisesti helpottaa myös vituralleen menneen suolistofloorankin asettautumista kohdalleen...?)**************
Ja kun hiilarimäärä on aseteltu maksan mukaan niin mitä jää jäljelle? Valkuainen ja rasva
Valkuaisen osalta OD on melkein kuin (alkuaikojen) zone, jossa valkuaismäärä lasketaan kropan tarpeesta. Ei ehkä ihme, että ne
valkuaisgrammat ovat näissä kahdessa tavallisille ihmisille lähtiään samat (noin gramma ja ihanteeksi sovittu painokilo), vaikka kuullostavatkin erilaisilta prosentteina ja hihikaavoina. Kyseinen määrä valkuaista on maailman tapa (10-20% kokonaisenergiasta jokseenkin kaikkialla) ja OD'n painottuminen tuon alapäähän johtuu taaskin osin maksan töiden helpottamisesta ja osin kaloripolitiikasta. Zoenen muka-30% on näennäistä, koska grammat ovat samat ja niillä on kropan kannalta merkitystä - eikä ylläpitozonesta puhu kukaan (ehkä siksi, ettei se tunnu onnistuvan?)
**********
Ja tämän jälkeen rasvaa ei oikeastaan tarvitsisi edes määritellä. Se olisi loput? Se että rasvalle on annettu jonkinlainen minimi liittynee haluun nostaa päiväkalorit vähintäin 2000 kalorin tuntumaan. Ja se taas voisi liittyä vaikka siihen, että puhutaan normaalipainoisina suunnilleen 50-100-kiloisista nisäkkäistä, joka tarvitsee kaloreita(kin) elääkseen. Karppilassa jos missä näkyy, mitä kitukalorit käytännössä tekevät ihmisen sisäisille säädöille, vielä vuosienkin kuluttua.
*********
Ja tuo kaikki taas IMO, eli omia mietteitä. JK ei juuri selitä, kuten Peterkin muistaa muistuttaa.
Se, miksi juuri maksan työtä optimoiva ruokavalio näyttää auttavan niin moneen, on aina yhtä hyvä kysymys
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)