karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-29 12:17:05

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 7 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2007-09-05 11:54:27 
Poissa
juniorikarppi
juniorikarppi

Liittynyt: 2005-06-06 12:56:52
Viestit: 73
Paikkakunta: Helsinki
Pitkään olen karpannut (mamahiilaritauko tosin välissä) ja paljon on jo tietämystä ja kokemustakin, mutta selkeesti jotain aukkoja jäänyt karppisivistykseen. Ehkä jäänyt joku "avainkirja" lukematta...? Voi kai johtua siitä, että tätä ennen ole vhh-ruualla yrittänytkään laihtua, mutta nyt yritän.

Olen nimittäin tässä vanhoja sivuja pläräillessäni pariin kertaan törmännyt vihjeeseen, että joitakin ruoka-aineita syödessä verensokeri ei niinkään nouse, mutta insuliinit silti heräävät. Esimerkiksi luin, että jos syö ison paukun proteiinia kerralla, näin kävisi. Ja juusto olisi insuliiniherättelijä - pieninäkin annoksina?

Minä olen aina kuvitellut, että verensokeri ja insuliini toimivat simppelissä vuorovaikutuksessa, mutta tuo minulle uusi tieto vähän mutkistaa kuvaa.

Selittäkää, pliide, tämän asian merkitystä käytännön elämässä. Insuliinivaste voi kai aiheuttaa näläntunnetta kun verensokeri laskee (vaikkei ehkä alunperinkään ollut liian korkealla?) ja samalla rasvavarastot menee sulki eli rasvakäyttöinen kone yskii? Perustuuko tähän se, että juusto voi jumittaa jos tavoitteena on laihtuminen?

Mutta yleensä maitotuotteiden (joillakin) jumittava vaikutus menee hiilareiden piikkiin, tai siis hiilareiden insuliineja nostavan vaikutuksen piikkiin, eli samedifference. Vai?

Mitä vähähiilarisia ruoka-aineita sitten kannattaa varoa, yllämainittujen ohella?

Tunnen itseni hyvin vasta-alkajaksi.

_________________
Karppi vuodesta 2003.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2007-09-05 12:53:52 
Poissa
laihdutusketokarppi
laihdutusketokarppi

Liittynyt: 2004-08-22 10:41:55
Viestit: 11181
Paikkakunta: P.R.C. /<>/ FIN
Kuva

Tuossa on sellainen yksinkertaistettu kaavio verensokerin säätelystä. primäärit säätäjä-ässät ovat insuliini ja glukagoni. (molempia erittää haima. Beettasolukko insuliinia ja alfasolukko glukagonia. Oikein yksinkertaistetusti. Kun vs laskee insuliini laskee ja kun vs laskee riittävän alas glukagon nousee ja glukagon "komentaa" vereen lisää sokeria. Kun vs nousee, laskee glukagon ja kun se nousee reilummin insuliini nousee ja "komentaa" sokeria pois verenkierrosta. Insuliini ja glukagon toimivat tässä hommassa kimpassa ja vastakkaisiin suuntiin. Ohessa säätelyyn sitten osallistuu muita tekijoita ja muun muassa pitkäaikais säätöjä.


Insuliinilla on muitakin tehtäviä elimistössä kuin sokerin säätely. Insuliini osallistuu muun muassa vapaiden aminohappojen tason säätelyyn (kuten myös glukagon). Proteiinit koostuvat aminohapoista. Elimistössä hajoaa ja rakennetaan koko ajan taukoamatta soluja. Proteiinikudosten hajotessa (jatkuva prosessi) sieltä vapautuu aminohappoja ja osa käytetään sitten uusiksikin. Osa häviää monesta syystä. Elimistössä "kiertää" koko ajan vapaita aminohappoja ja siihen sekan sitten tulee ravinnosta täydennystä.

Kun aminohappojen määrä lisääntyy alkaa sekin nostaa insuliinia mutta toisin kuin sokerisäädössä nyt nousee myös glukagon. Tällä tavalla saadaan "auki" reitti aminohappojen ylimäärän hävittämiseen. Samoin insuliini vaikuttaa mm "lihankasvatukseen" eli on jollain tavalla anaboli joten aminoja ajetaan sinnekin tai ainakin painetta siihen suuntaan lisästään (lihaskasvattajat hyödyntävät tätä mm sokerin avulla). Glukagon kiihdyttää sokerin valmistusta aminohapoista. (prosessi on glukoneogeneesi - sokerin oma tuotanto. (materialaina voi olla aminohapot, rasvan glyseroliosa sekä laktaatti) Insuliinin nousu taas sitten "avaa reitit" (siis poistaa verestä sokeria) tuolle valmistuvalle sokerille jota näin ajetaan glykogeenivarastoihin. (toki aminohappoylimäöärää saadaan hävitettyä myös muuntamalla rasvaksi)

Siis runsas proteiini kohottaa insuliinia ja glukagonia. Proteiinin aminohappokoostumus yms seikat sitten vaikuttavat jonkin verran tuohon säätelyyn koska vain tietyt aminohapot erityisesti vaikuttavat.)

Insuliini on aika räväkkä säädin toimiessaan kunnolla. Joillakin saattaa runsas proteiini laskea verensokeria. Joillakin nostaa mikäli insuliini toimii heikosti mutta glukagon tehokkaasti. (myös proteiinin aminoh koostumus vaikuttaa tähän koska glukagonin ja insuliinin aminohappo-ohjaus on jostain syystä hiukan erilainen sen osalta kuinka eri aminot vaikuttavat)

Insuliini osallistuu ns vapaiden rasvahappojen pitoisuuden säätelyyn. Kun kun vapaiden rasvahappojen määrä veressä kohoaa nousee insuliini ja se vähentää rasvojen vapautumista. Se on siis tässäkin mukana. Tätä kautta se vaikuttaa myös ketogeneesiin. Kun ketojen valmistuksen raaka-aine (vapaat rasvat verenkierrosta maksaan) vähenee alenee ketotuotanto.

Ketoianeet kohottavat insuliinia myös. Kun ketoosi syvenee sekin hiukan nostaa insuliinia.

Monet seikat siis hakeutuvat terveellä monen muuttujan väliseen tasapainoon.

Kortisolilla on sitten vahva vaikutus myös ja sieltä kautta siten välilliset vaikutukset. Kortisoli on eräänlainen oman sokerivalmistuksen (glukoneogeneesin) "ylimmäinen" hidalgo jolla ei kuitenkaan olekaan sitten yksinvaltaa.

Siis

- vs nostaa insuliinia tuli se sitten omasta tuotannosta tai perunasta.
- aminohapot itsessään (proteiinista) nostaa insuliinia (ja glukagonia)
- kudoksista vapautuva rasva nostaa insuliinia
- ketoineet nostavat insuliinia
- monet muut elimistön säätelyjärjestemän signalit vaikuttavat insuliinin eritykseen

kuitenkin sitten noiden kaikkien seikkojen voimakkuus ja hienosäädöt ovat mitä moninaisemmalla tavalla yksilöllisiä sekä elimistön ominaisuuksien että kaikkien vallitsevien seikkojen summa johon vaikuttaa kaikki valosta alkaen ja päättyen suoliston mikrobien toimintaan ja tuolla välissä sitten on vielä aina ajatuksetkin.

Siksi mikään asia ei ole täsmällen siirrettävissä yksilöstä toiseen vaikka yleisesti periaatteet toimivatkin kaikilla ns normaaliyksilöillä. Säädöt ovat vain hiukan eri asennoissa yksilöillä sekä menneen että nykyisen seurauksena.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2007-09-05 17:02:38 
Poissa
juniorikarppi
juniorikarppi

Liittynyt: 2005-06-06 12:56:52
Viestit: 73
Paikkakunta: Helsinki
Kiitos Pappa. Tunnen itseni edelleenkin kovin vasta-alkajaksi :wink:

Tuo oli kyllä hyvä selostus. Luettu on ja jopa ymmärrettykin, enimmäkseen. Ihan hyvä, että edes coriolis-voimat ja auringonpilkut jäivät insuliinin sielunelämän ulkopuolelle, muuten olisi voinut jo ruveta vähän naurattamaan...

Toisinaan nämä hifistelyt käyvät vähän hiertämään. Ihan periaatteesta en halua seurailla omia verensokereitani enkä pissata ketoliuskoihin. Vaikka uteliaskin olisin, niin silti. Hyvä olo on tietysti hyvä mittari ruokavalion toimivuudelle. Nyt vaan hankaloittaa tuo laihtumistoive...

Mutta kiitos vielä. Näillä mennään :lol:

_________________
Karppi vuodesta 2003.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2007-09-14 10:16:32 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2005-09-05 15:38:02
Viestit: 5571
Hauska lisävivahde tähän on se, että insut nousee xxxkertasesti syötynä suoneen tökittyyn verrattuna.

http://www.powerpak.com/courses/10214/Fig1a.jpg


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2007-09-21 14:12:10 
Poissa
juniorikarppi
juniorikarppi

Liittynyt: 2005-06-06 12:56:52
Viestit: 73
Paikkakunta: Helsinki
Hei kekexxx, tajusin vasta nyt että tännehän on tullut uusi kommentti. En kyllä ymmärrä tuota ilmiötä, josta kuvan laitoit. (Miksi, oi miksi, miten niin, mistä johtuu?) Tosin, tarkemmin ajatellen, mä en kyllä ehkä sittenkään ymmärrä yhtään mitään näistä.

Liittyikö se muuten insuliiniin se, että jos tuhdimman aterian jälkeen tuntuu, että sydän hakkaa niinmaanhirmusti?

_________________
Karppi vuodesta 2003.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2007-09-21 15:12:39 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2005-09-05 15:38:02
Viestit: 5571
Kuulunee sarjaan:"- monet muut elimistön säätelyjärjestemän signalit vaikuttavat insuliinin eritykseen".

Ehkä siksi, että kun juokset sapelihammastiikeriä karkuun(keho nostaa itse verensokeriaan) niin verensokeri saa vähän noustakin..


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-06-05 19:47:26 
Poissa
nuivakarppi
nuivakarppi

Liittynyt: 2007-04-12 12:26:35
Viestit: 4406
Vanha ketju mutta tänään oli pakko tätä asiaa miettiä, kun veti olo aika kaameeksi...
Oon ollu alhaisilla hiilareilla, muuten siis öbaut 0-3hh ateria; treenin jälkeen sit tankkaus.
Olo ollut hyvä viime aikoina, mutta tänään kävi niin että ilmeisesti jokin nosti insuliinia ja sitten varmaan laski sokeritkin, jo valmiiksi matalista.
Söin aamupalaksi munia voissa sekä kookosöljyä; lounaaksi taas munia, voita, majoa ja juustoa. Aamupalan jälkeen 30minsan lenkki. Olo ok. Lounaan jälkeen parin tunnin päästä treeni, jota ennen join kahvin kookosöljyllä. Treenin aikana/jälkeen heraa 30g. Treenin aikana alkoi jo hiukan vetää höntiksi, ja kotona sit reilummin... Pakko mennä maate ja jalat ylös. Sitä ennen/samaan aikaan kyl söin lautasellinen puuroa ja puolukoita sekä taas heraa ja gelatiinia... Otin ekana tl hunajaa. Meni ainakin 30min ennen kuin olo tasoittui.

Tästä ketjusta siis yhdistin tähän oloon sen heran ainakin. Ja tietty liikuntasuoritus oli keskirankka. ...
Samoja ruoka-aineita mennyt kyl aiemminkin treenipäivänä, mut mut...
Ja eilen oon kyl treenin jälkeen tankannut hh:t. (ainakin 100g ellei reilustikin)



Lähetetty minun LG-D722 laitteesta Tapatalkilla

_________________
iHerb-koodi: PEL872
(karppaus aloitettu 4/2007)
1. päiväkirja: viewtopic.php?f=11&t=26625
2. pvkirja: viewtopic.php?f=11&t=27408


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 7 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)